Gazete Vatan Logo

14 milyon öğrenci 'sıfır kilometre' eğitimle yola çıkıyor

2005-2006 öğretim yılı yarın başlıyor. Müfredattan ders çizelgelerine sınav sistemine, öğretmenlerle ilgili düzenlemelere kadar birçok konuda yapılan köklü değişiklikler, bu yıl devreye sokulacak

Üç ay süren yaz tatilinin ardından 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ük dönemi yarın başlıyor. İlk yarı yıl 9 Ocak 2006'da sona erecek. Yarıyıl tatili Kurban Bayramı ile birleştirildiği için öğrenciler 3 hafta tatil yapacaklar. 2005-2006 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısı 30 Ocak Pazartesi günü başlayacak ve 12 Haziran 2006 Pazartesi günü tamamlanacak. Eğitim-öğretim yılının resmi açılışı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı törenle, Kütahya'da yeni yaptırılan fen lisesinde gerçekleştirilecek.

Yeniliklerle dolu bir yıl
İlköğretim okullarındaki 10 milyon 565 bin, ortaöğretim okullarındaki 3 milyon 40 bin öğrenci ile 575 bin civarındaki öğretmeni yeni ders yılında birçok yenilik bekliyor. İşte ana başlıklarıyla 2005-2006 eğitim öğretim yılında yapılan yenilikler:

Okul öncesi eğitim
* Okul öncesi eğitimde okullaşma oranını yükseltmek amacıyla bazı önlemler alınıyor. Bu kapsamda, yoksul çocuklara süt, meyve suyu, kek, poğaça gibi gıda maddelerinden oluşan "beslenme" verilmeye başlanacak.

* İlköğretim okulları bünyesindeki ana sınıflarında ikili eğitime geçilecek. Anaokullarında ise çalışan anneler de düşünülerek hem ikili hem de tekli eğitim devam edecek.

* Okul öncesi eğitimi yaygınlaştırmak amacıyla Okul-Veli-Çocuk Projesi uygulamaya konulacak. Bu kapsamda hem çocuklar, hem de velileri eğitim alacak.

İlköğretim müfredatı
Bu eğitim-öğretim yılında ilköğretim okullarının ilk 5 sınıfında yeni müfredat uygulanacak. İlköğretim öğrencilerine ders kitapları ücretsiz dağıtılacak.

İlköğretim 1. sınıfta hece yönteminden "ses temelli cümle yöntemi"ne geçilecek. İlköğretim öğrencileri daha önceki müfredatın aksine "rahatlatılmış" bir ders çizelgesiyle eğitim görecekler. Bu anlamda spordan dramaya kadar pekçok seçmeli ders öğrencilere seçenek olarak sunulacak.

Düzenleme kapsamında, eskiden 3 saat işlenen Fen Bilgisi dersi, yeni 'Fen ve Teknoloji' dersi adı altında haftada 4 saat işlenecek. Eski çizelgede yer alan Vatandaşlık ve insan Hakları Eğitimi dersi ise kaldırılırken, bu konu Hayat Bilgisi, T.C inkılap Tarihi ve Atatürkçülük gibi derslerin içinde işlenecek.

Liselerde 4 yıl uygulaması
Öğrenim süresi 3 yıl olan tüm genel ve mesleki ortaöğretim kurumlarına, bu eğitim-öğretim yılında kayıt yaptıran öğrenciler, öğrenimlerini 4 yılda tamamlayacaklar. İsteyen öğrenci lise 1. sınıfın sonunda başka bir liseye geçiş yapabilecek. Yine ortaöğretimin yeni müfredatında, öğrenciler için lise 1. ve 2. sınıflar da ortak eğitim, lise 3. ve 4. sınıflarda ise uzmanlaşma amacı güdüldü. Buna göre 3. ve 4. sınıflarda alan derslerine ağırlık verilecek.

ÖSS'de yeni sistem
Bu yıl lise son sınıf öğrencileri yeni ÖSS sistemi ile tanışacak. 2006-ÖSS tek oturumda, eski sistemden 15 dakika daha fazla sürede, toplam 195 dakikada yapılacak. Her adaya sınavda tek soru kitapçığı ve tek cevap kağıdı verilecek.
Sınavdaki değişikliklerden birisi alanlarla ilgili yöneltilecek sorular olacak. Sınavda 8 testten 30'ar soruluk toplam 240 soru yer alacak, lise 1. sınıfın ortak müfredatından toplam 120 soru sorulacak.

Taşımalı öğretmen dönemi
Öğretmen açığına karşı, okullarda bu yıl da 'geçici öğreticiler' görev yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı, 20 bin geçici öğretici istihdam edebilecek. Bakanlar Kurulu'nun yürürlüğe giren kararına göre MEB, öğretmen ihtiyacını karşılamak amacıyla, 10 ayı geçmemek üzere 20 bin geçici öğretici alabilecek. Bakanlık, illerin öğretmenlik alanlarındaki kadro açığı ve potansiyel aday sayısını dikkate alacak. Geçici öğretici olarak çalışacak olanlarda aranan şartlar ise şöyle:

* Yurtiçinde veya Yüksek Öğretim Kurulu başkanlığınca yurtdışında denkliği tanınan ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca öğretmenliğe kaynak olarak tespit edilen lisans düzeyindeki programlardan mezun olmak

* Kamu Personel Seçme Sınavı'nı kazanmış olmak

* Geçici öğreticiler, haftada en az bir gün, en fazla dört gün ders verebilecek.

Haberin Devamı