Gazete Vatan Logo

14 milyar dolarla ihracat ‘kur’ yaptı

İhracat bu yıl rekorlara doymuyor. Son 8 aydır çift haneli artan ihracat, Mayıs’ta yükselen kurun da etkisiyle yüzde 12.2 yükseldi ve 14 milyar dolar ile Mayıs ayı zirvesine ulaştı. Yıl sonu hedefi olan 170 milyar doların aşılması bekleniyor

14 milyar dolarla ihracat ‘kur’ yaptı

Türkiye’nin ihracatı son 1.5 yıldır kesintisiz artıyor. Son 8 ayda çift haneli büyüyen ihracatta yine rekor seviyeler görüldü.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı Mayıs ayı verilerine göre ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12.2 artarak 13 milyar 956 milyon dolara yükseldi. Mayıs’ta yaklaşık 14 milyar dolarla aylık bazda tarihin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldı. 5 aylık ihracat yüzde 9.3 artışla 69 milyar dolara ulaşırken, son 12 aylık ihracat da yüzde 10.1 artarak 161.7 milyar dolar oldu. İhracattaki artışta Mayıs’ta rekor üzerine rekor kıran döviz kurlarının da etkisi büyük.

Otomotiv yine lider

Türkiye’nin Mayıs ayı ihracat rakamları, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin katılımıyla TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından Denizli’de açıklandı. Mayıs ayında sektörel bazda en fazla ihracatı her zaman olduğu gibi 2.8 milyar dolarla otomotiv sektörü yaptı. Otomotivdeki artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7.9 oldu. Otomotivi 1.49 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon ile 1.46 milyar dolarla takip etti. Geçen ay en fazla ihracat artışı yaşayan sektörler yüzde 65.8 ile yaş meyve ve sebze, yüzde 44.3 ile savunma ve havacılık sanayisi, yüzde 25.8 ile demir ve demir dışı metaller oldu. Genele bakıldığında, tarım ihracatı yüzde 13.6, sanayi ürünleri ihracatı yüzde 12.6 artarken, madencilik ürünleri ihracatı yüzde 3.3 azaldı.

Haberin Devamı

Rusya atak yaptı

İhracat pazarlarına bakıldığında, Mayıs ayında 154 ülke ve bölgeye ihracat arttı. En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülkeden Almanya’ya yüzde 10.2, İngiltere’ye yüzde 13, İtalya’ya yüzde 23.8, İspanya’ya yüzde 51.8 ve Fransa’ya yüzde 20.3 artış kaydedildi. En fazla ihracat yapılan ilk 20 ülke arasında en yüksek artış yüzde 56 ile Rusya’ya oldu. Mayıs’ta AB’ye ihracat yüzde 18.8 artarken, AB’nin ihracattaki payı yüzde 51.6 oldu. Afrika’ya ihracat yüzde 27.7, Bağımsız Devletler Topluluğu’na yüzde 14.1 artarken, Ortadoğu’ya yüzde 6.7, Kuzey Amerika ülkelerine yüzde 9.9 azaldı.

Paritenin etkisi 346 milyon $

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Mayıs ayı ihracatına paritenin etkisinin pozitif yönlü olarak 346 milyon dolar olduğunu, bunda özellikle euro/dolar paritesinin geçen seneye göre daha yüksek olmasının etkili olduğunu belirtti. Son dönemde döviz kurları üzerinde ciddi bir spekülatif ortam oluştuğuna da değinen Büyükekşi, şöyle konuştu: “Türk Lirası çok hızlı bir değer kaybı süreci yaşadı. İhracatçılar olarak döviz kurlarında bu denli yüksek oynaklığın olmamasını arzuluyoruz. İnanıyoruz ki, seçimlerin ardından yeni hükümetimiz kurulacak. Merkez Bankamızın alacağı önlemlerle birlikte, kurlarda yaşanan bu yüksek oynaklık sona erecek. Türkiye olarak ihracatta rekorlar kırdığımız, açıklanan yeni yatırım teşvikleriyle ülkemizin geleceğine yatırım yaptığımız bir ortamdayız. Büyümede de benzer şekilde birçok ülkeyi geride bıraktık. Tam da bu dönemde döviz kurlarında yaşanan bu gelişmeler son derece manidar. Türkiye’nin ekonomik gerçekleriyle asla bağdaşmıyor. Beklentimiz ekonomimiz üzerinde bu denli spekülatif hareketlere girenlere bu fırsatın bir daha verilmemesi yönünde.”

Haberin Devamı

Her ay rekora devam

Haberin Devamı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mayıs ayı ihracat rakamlarıyla ilgili, “Her ay rekor sözü vermiştik, her ay rekora devam” dedi. Finans piyasalarındaki spekülasyonların ne kadar suni olduğunun bu rakamlarla daha iyi anlaşıldığına işaret eden Zeybekci, şunları söyledi: “Büyüme ve ihracat rakamlarımız belli, büyüme beklentilerimiz de belli.

11 Haziran’da açıklanacak, ilk çeyrek büyümemiz yüzde 7.5’lar seviyesinde olacak. Kapasite kullanım oranları yatırım teşvikleri, sanayi üretim endeksi, ihracatçıların satın alma anketlerine baktığımızda 2018 yılının tamamında büyümeyle ilgili varacağımız noktaları görüyoruz. Her şey aslına varır. Ekonominin aslı da kur değildir. Kur etkindir, algı olarak hassasiyeti olan bir konudur ama reel ekonomi, ekonominin gerçeğidir, aslıdır. Asıl olan reel ekonomidir.” Zeybekci, 2018 sonunda ihracatın 170 milyar doları aşacağını belirterek, “Cari açık sorununu tarihe gömecek adımlar atıyoruz” dedi.

Haberin Devamı