Gazete Vatan Logo

14 Mayıs ehliyet sınavına başvurular ne zaman başlıyor?

2016 Ehliyet sınavı tarihleri belli oldu. Sürücü adaylarını heyecanlandıran ilk sınav tarihi 14 mayısta olacak. Peki ehliyet sınavını kim yapıyor? Ehliyet almak için yapılması gereken şartlar neler? Ehliyet sınavında hangi konulardan sorular çıkıyor? İşte MEB ehliyet sınavı hakkında tüm detaylı bilgiler sayfamızda.

14 Mayıs ehliyet sınavına başvurular ne zaman başlıyor?

2016 Ehliyet sınav başvuruları hakkında merak edilen her şey haberimizde. İlk ehliyet sınavı önümüzdeki 14 mayıs tarihinde olacak. En son 13 şubatta yapılmıştı.

60 dakika sürecek ehliyet sınavında İlk Yardım Dersi'nden 13, Trafik ve Çevre Dersi'nde 27, Araç Tekniği Dersi'nden 10 soru olacak şekilde toplam 50 soru sorulacak.

“Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi Özel MTSK müdürlüğüne vermek.
Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.
Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 2 (iki) adet biyometrik fotoğrafını Özel MTSK müdürlüğüne teslim etmek.
Nüfus cüzdanı fotokopisini Özel MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.
Sınav ücretini MTSKS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak.
Belirlenen süreye kadar devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.
Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan kursiyerin MTSKS başvurusu, kursiyerin kayıt yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekont/ATM işlem fişini teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir. Yabancı uyruklu kursiyerler, aldıkları geçici T.C. kimlik numarası ile Özel MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan kursiyer bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla kursiyer bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekont/ATM işlem fişini Özel MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.
2016 EHLİYET SINAV TARİHLERİ

Haberin Devamı

2016 EHLİYET SINAVINDA ÇIKACAK SORULAR

Trafik ve Çevre 23 Soru

İlk Yardım 12 Soru

Araç Tekniği 9 Soru

Trafik Adabı 6 Soru

Toplamda 50 soru olacak Ehliyet sınavı için 60 dakika süre veriliyor. Sürücü adayları yazılı sınavı geçtikten sonra direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor.

Kursiyer, yazılı ve direksiyon sınavlardan başarılı olduğu takdirde sertifika almaya hak kazanmaktadır. Emniyet Genel Müdürlüğü on-line olarak Özel MTSK Modülünden sertifika kontrolü yaptıktan sonra sürücü belgesi düzenleyecektir.

Haberin Devamı

EHLİYET ALMA ŞARTLARI

“A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.

“M”, “A1”, “A2”, “A” ,“B1” “B” “D1” “D” “C1” “C” ve “F” sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.

Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen “sürücü olur” sağlık raporu almış olmak.

Ehliyet sınav sonuçları, www.meb.gov.tr internet adresinden duyurulacaktır. Kursiyerler, bu adresten Özel Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerleri Sınav Sonuçları linkinin üzerine tıklayarak açılacak sayfadan, T.C. kimlik numarasını girerek sınav sonuçlarını öğrenebilecektir. Ayrıca, Özel MTSK müdürlükleri Özel MTSK Modülünden kurum kodunu ve şifresini girerek, müdürlüklerinden sınava girenlerin sonuç listesini çıkaracak ve kursiyerlere tebliğ edecektir.

DİREKSİYON SINAV ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni yılda direksiyon sınav ücreti ocak 2016 itibariyle 70 TL olarak belirlenmiştir.

2015 yılının son ehliyet sınavı geride kaldı. 12 Aralık'ta gerçekleştirilen ehliyet sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından 2015 yılında ehliyet sahibi olamayan sürücü adayları 2016 ehliyet sınav tarihlerini beklemeye koyuldu. Heyecanlı bekleyiş ehliyet sınav tarihlerinin açıklanmasıyla sona erdi. Senede 6 kez uygulanan 2016 ehliyet sınav tarihleri Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. Haberimizin devamında ehliyet sınav tarihlerini, sınav şartlarını, MTSAS ehliyet başvuru şartlarını veehliyet sınav ücretini bulabilirsiniz.

Haberin Devamı