Gazete Vatan Logo

14. yılında hala sarsıyor!

Marmara Depremi’nin kayıplarını anıyoruz

Geçen yıllarda alınan önlemleri de hala tartışıyoruz

Adapazarı’nda 17 Ağustos 1999 depremi sonrasında ‘Orta hasar’ raporu verilen 80 bina için konut sahiplerinin yaptığı itiraz sonrasında yapılan kontrolde, bu kez sağlam raporu verildiği açıklandı. Devlet deprem sonrasında orta hasar raporu verilen binalarda oturanlara aylık kira yardımında bulunmuştu. Sakarya Valisi Mustafa Büyük, DHA’ya yaptığı açıklamada Sakarya’da 17 Ağustos Depremi sonrasında yapılan inceleme sonunda geçen yıl kentte orta hasarlı 581 bina kaldığını söyledi.

Oğlunu kimsesizler mezarlığında buldu

Marmara depreminde kaybettiği oğlunu 3,5 yıl süren araştırmanın ardından kimsesizler mezarlığında bulan anne Emine Cebeci, mahkeme kararıyla açtırdığı mezarlıkta oğlunun kemiklerine kavuştu. Anne Cebeci, “Türkiye’de ilk defa böyle bir şey oluyordu. Şu anda oğluma benzeyen birini sokakta gördüğümde hemen onun arkasından gidiyorum acaba ‘yanıldım mı’ diyebiliyorum. Kolay bir şey değil” dedi.

Enkazda 22 saat eşinin elini tuttu

Marmara Depremi’nde eşi ve 3 çocuğuyla 5 katlı binanın enkazında kalan Sakaryaspor Kulübü Başkanı Selahattin Aydın, 22 saat el ele tutuştuğu hayat arkadaşının ölümüne tanık oldu. Yaşadığı acılara rağmen evlenen Kulüp Başkanı Aydın, “Ben olduğum yerde sıkıştığım için eşime yardım edemedim, sadece eline ulaşabiliyordum. Değer verdiğin bir çok maddi şeyin hiçbir anlamı olmadığını gördük, yaşadık” dedi.

‘Marmara’da sismik aktivite duraksadı’

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Bektaş, İzmit depremi öncesinde İstanbul’un batısında, Avcılar’da görülen sismik kümelerin deprem sonrası yok olduğunu belirterek, “Bu özellik, İzmit depremi sırasında Avcılar ikincil fayının kırılarak gerilmesini boşattığını, böylece sismik aktivitenin duraksadığını gösterir. Avcılar’da görülen sismik kümeler deprem sonrası dönemde yok olmuştur. Bu özellik, İzmit depremi sırasında Avcılar ikincil fayının kırılarak gerilmesini boşattığını, böylece sismik aktivitenin duraksadığını gösterir”

Enkazdı en kalabalık 3. üniversite oldu

Marmara depreminde bütün binaları yıkılan, Kocaeli Üniversitesi, 14 yılın ardından Türkiye’nin en kalabalık 3’üncü üniversitesi oldu. Rektör Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, “YÖK’ün beklentisi üniversiteyi bir süreliğine kapatmaktı. Aileler çocuklarını kayıt ettirmek istemiyordu. Ben de kayıt yaptırmak için gelen öğrencileri otogardan ve tren garından karşılamaya gidiyordum. Büyük çoğunluğu mühendis oldu, doktor oldu, iktisatçı oldu. Üniversitemiz dağılmadı, gittikçe gelişti. Acı anılar kaldı” dedi.

Çantayı kapan deprem eğitimi veriyor

Bursa’da konuşan konuşan İstanbul Üniversitesi öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Türkiye’de, deprem eğitimleri konusunda belirli kriterler oluşturulmadığını belirterek, “Şimdi her aklına gelen çantasını kapıp eğitim veriyor” dedi.

Haberin Devamı