Gazete Vatan Logo

13 yıllık başkanlık istifayla sona erdi!

Kadir Topbaş, “İhanet edenler asla affedilemez. Onurluyum, gururluyum. Partimi bırakmıyorum, başkanlığı bırakıyorum” dedi, 2004’ten beri sürdürdüğü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’ndan istifa etti

13 yıllık başkanlık istifayla sona erdi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2004 yılından beridir sürdürdüğü görevini bırakma kararı aldı. Topbaş, Belediye’nin Fatih Saraçhane’deki merkez binasında basın toplantısı düzenledi. İşte Kadir Topbaş’ın açıklamasından satır başları;

‘Borçlu bir belediye bırakmıyorum’

Partim ve sayın genel başkanım uygun 2004 yılında İBB başkanlığı görevini bana uygun gördüler. Partimin her kademesin dekilerine teşekkür ediyorum. İstanbul gibi müjdelenmiş bir şehre başkanlık yapma onurunu bana yaşattılar. Bu emanet şehirde bu görevi yapmaya çalıştık. Hata yapmamaya özen gösterdik. Sayın Kılıçdaroğlu 2009’da adaylığını denedi ama İstanbullular izin vermedi. 2010’da manipülasyonlara rağmen İstanbul bize güvendi. Güzel hizmetler bırakarak hayırla yad edilmek amacımız oldu. Borçlu bir belediye bırakmıyorum.

Çocuklarımızı hırsız gibi sevdik

Başkanlığı devralırken emanetin ne olduğunu bilenlerdeniz demiştim. Hep emanet olarak baktım. Çocuklarıma ailemize dostlarımıza vakit ayıramadım. Bunu tüm siyasiler yaşamaktadır. Çocuklarımızı hırsız gibi sevdik. Evimize hırsız gibi gittik. Ama görevlerimizi aksatmamak üzere büyük bir sorumluluk aldık. Hata yapmamaya çalıştık. Hata ile ihanetin birbirine karıştırılmaması gerekir. İhanet edenler asla affedilemez. Onurluyum ve gururluyum.

Haberin Devamı

‘Partimi bırakmıyorum’

Böyle bir şehir bir başka şehir. Türkiye’deki tüm belediye başkanlarının abisi oldum. Bu şehir beni Dünya belediyeler Birliği Başkanı yaptı. İnsanlar çok şeyi affeder adam yerine konmamayı affetmez. Muhalefet buradan siyaset üretmek istiyor. Buna fırsat vermem. Ben bugün belediye başkanlığından istifa ettim. Görevimi bırakıyorum ama partimi bırakmıyorum. 80 milyon olarak Cumhurbaşkanımızın yanında olmak zorundayız. İstanbullulara teşekkür ediyorum. Sayın cumhurbaşkanımıza başbakanımıza bakanlarımıza teşekkür ediyorum. Her zaman partimin yanındayım siyasetin içindeyim.

Dosyalar iade edilmişti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İBB Meclisi’nde temmuz ayında oyçokluğu ile kabul edildiği halde eksikleri olduğu ve ileride Meclis’i sıkıntıya sokabileceği gerekçesiyle 5 imar değişikliği dosyasını iade etmişti. Ancak iadeye rağmen dosyalar Belediye Meclisi’nde kabul edilmişti.

Haberin Devamı

Topbaş kimdir?

8 Ocak 1945’te İstanbul’da doğan Kadir Topbaş aslen Artvinlidir. Topbaş, ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da okudu. Lise öğrenimine Işık Lisesi’nde başlayıp İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde bitirdi. 1972 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında ise Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden mezun oldu. Bir süre ‘serbest mimar’ olarak çalışan Topbaş, 1994-1998 yılları arasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlığını yaptı.

1999’da Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçilen Topbaş, 2004 yılında yerel seçimlerde AK Parti’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi. TAÇ Vakfı (Tarih ve Çevre Vakfı) mütevelli heyeti ve yönetim kurulu üyesi olan Topbaş, evli ve üç çocuk babasıdır.

Başkanı Belediye Meclisi seçecek!

Haberin Devamı

Ak Parti Sözcüsü Mahir Ünal, “Sayın Topbaş, davasına bağlı olduğunu, gördüğü lüzum neticesinde istifa ettiğini belirtti. Kavgasız gürültüsüz gerektiği şekilde bunu bir nöbet değişimi olarak görmesi sonucunda bir İstanbul beyefendisine yakışır şekilde açıklamalarında ifade etti. Şu sebepten dolayı istifa etti diye bir izahta bulunmak yanlış olur” dedi. Topbaş’ın yerine kimin getirileceğinin daha sonra belirleneceğini söyledi: “10 gün içerisinde Valilik Belediye Meclisi’ni toplantıya çağıracaktır. Gerekli değerlendirmeler sonucunda bu konudaki kararımızı kamu oyuyla paylaşacağız.”

Her parti kendi adayını belirleyecek

İstanbul Valisi’nin çağrısıyla toplanacak olan belediye meclisi üyeleri arasından, her parti kendi başkan adayını belirleyecek. Yapılacak oylamayla yeni başkan seçilecek. Oylamaların 1. ve 2. turlarında üçte iki çoğunluk aranacak. Bu turlarda sonuç çıkmazsa, 3. turda salt çoğunlukla yeni başkan belirlenecek.