Gazete Vatan Logo

13 milyon çalışana ikinci emeklilik

45 yaşın altındaki 13 milyon çalışan, 1 Ocak tarihniden itibaren Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik olarak katılacak. İsteyen 2 ay içinde ayrılacak, kalanlar ise hem 3’lü devlet katkısından yararlanacak hem ikinci bir emekli maaşı elde edecek...

13 milyon çalışana ikinci emeklilik

Hükümet, çalışanlara ikinci emeklilik yolunu açan Bireysel Emeklilik Sistemi'ne otomatik katılıma ilişkin sistemi, 3'lü devlet katkısıyla hayata geçirdi.

Söz konusu yasa Resmi Gazete'de yayımlandı, 1 Ocak'ta da yürürlüğe girecek. Türk vatandaşı olan 45 yaş altındaki tüm ücretli çalışanlar, bu tarihten itibaren işyerleri tarafından bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek. İsteyen hemen çıkabilecek, isteyen de kalarak hem devlet katkılarından yararlanacak hem de ikinci emekliliğe kavuşacak. İşte 10 adımda sistemin detayları:

EN AZ 49.4 TL YATACAK

1- Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan ücret karşılığı çalışanlar, işveren tarafından bir emeklilik planına dahil edilecek. Hem kamu hem özel sektör çalışanları kapsamda olacak.

2- Çalışanın katkı payı, prime esas kazancının yüzde 3'üne karşılık gelen tutar olacak. Örneğin; mevcut maaşlara göre asgari ücretliler ayda 49.4 lira katkı payı ödeyecek.

3- Çalışan, işverenden, otomatik katılıma ilişkin emeklilik sözleşmesinde belirlenen tutardan daha yüksek bir tutarda kesinti yapılmasını talep edebilecek.

4- Çalışan, emeklilik planına dahil olduğunun kendisine bildirildiği tarihi müteakip 2 ay içinde sözleşmeden cayabilecek. Yani çalışanlar isterse, işverenin kendilerini sisteme dahil ettiği günün ertesi günü sistemden çıkabilir. Takvim'in haberine göre, cayma halinde, ödenen katkı payları, varsa hesabında bulunan yatırım gelirleri ile 10 iş günü içinde çalışana iade edilecek. ödemelere ara verilebilecek 5- Cayma hakkını kullanmayan çalışan, belirlenecek hallerde katkı payı ödemesine ara verilmesini talep edebilecek.

6- işyeri değişikliği durumunda, çalışanın birikimi ve sistemde kazandığı emekliliğe esas süresi yeni işyerindeki emeklilik sözleşmesine aktarılacak.

7- Çalışan adına bireysel emeklilik hesabına ödenen katkı payları üzerinden yüzde 25 devlet katkısı sağlanacak.

8- Çalışanın cayma hakkını kullanmaması halinde, sisteme girişte bir defaya mahsus olmak üzere, bin lira ilave devlet katkısı hesaba yatırılacak.

9- Emeklilik hakkının kullanılması halinde, hesabında bulunan birikimi en az 10 yıllık, yıllık gelir sigortası sözleşmesi kapsamında almayı tercih eden çalışana, birikiminin yüzde 5'i karşılığı ek devlet katkısı ödemesi yapılacak.

10- Çalışan katkı payının takip ve tahsil sorumluluğu şirkete ait olacak. Şirketlerce, fon işletim gideri kesintisi dışında başka bir kesinti yapılamayacak. İşverenin yükümlülüklerine ve yürürlüğe konulan düzenlemelere uymaması halinde, her bir ihlal için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca 100 lira idari para cezası uygulanacak.

50 TL YATIRANA 250 TL MAAŞ

Haberin Devamı

Örneğin; 32 yaşındaki bir çalışan her ay 50 lira düzeyinden yani alt limitten katkı payı yatırır ve 65 yaşında sistemden emekli aylığı bağlanırsa, hesabında birikecek rakam devlet katkılarıyla birlikte 43 bin lirayı bulacak. Bu kişi, normal emekli aylığına ek olarak ortalama aylık 250 lira tutarında bireysel emekli aylığı alabilecek...

Haberin Devamı