Gazete Vatan Logo

1250 delege imza vermezse kenara çekilirim

CHP’li Muharrem İnce, dün gece Halk TV’de katıldığı canlı yayında olağanüstü kurultay için partililere çağrı yaptı. “Yarın 1250 arkadaşımız imza vermezse, ben çekilirim kenara” diyen CHP’li İnce’nin açıklamalarından satır başları şöyle:

1250 delege imza vermezse kenara çekilirim

100 milletvekili geziyor!

Anadolu’da 100 milletvekili geziyor. ‘İmzanı geri al’ diye baskı yapıyorlar. Bunları sadece Genel Başkan’a gösteririm. Ses kayıtları, mesajlar var. Bu 100 milletvekili illerde ne arıyor, rahibi mi, ekonomiyi mi anlatıyorlar? Ben şimdiden uyarıyorum, tehlikeyi görüyorum. Yerel seçimler var, belediyelerin yarısını kaybediyoruz. Belediye başkanlarına, meclis üyelerine sesleniyorum. Partinin oyu yüzde 15’e düşerse senin adaylığın ne işe yarayacak? Ancak masraf olacak.

Partinin oyu yüzde 15’e düşerse...

Kadınlara sesleniyorum; yüzde 33 kadın kotası var. Ama kadın milletvekili oranı yüzde 12, CHP kendi Anayasası’na uymuyor. Partinin oyu yüzde 15’e düşerse senin adaylığın bir işe yaramaz. Yeni bir kişi, yeni bir yönetim anlayışı, yeni bir kadro olmalıdır.

Mart’ta kamyon duvara çarpacak

Bir kişi sandıktan sorumlu genel başkan yardımcısı olmalı. Sandık görevlilerin bir statüsü olmalı. Bu 3 ayda olacak iş değil. Şimdiden yapılmalı. 1250 delegemimiz bu akşam şuna karar verecek; ‘Bizim hedefimizi Türkiye’yi mi, yoksa CHP’yi mi yönetmek, ya da Beşiktaş, Çankaya, Kadıköy’ü yönetmek mi yoksa Erzurum Büyükşehir Belediyesi’ni de kazanmak mı? Herkes gözünü Çankaya’ya, Konak’a, Beşiktaş’a, Narlıdere’ye dikmiş. Bu gidişle Mart’ta kamyon duvara çarpacak. 8-9 ay zamanımız var. Bana ‘yerel seçime kadar bekle, sonra CHP Genel Başkanı’ olursun diyorlar. Ortada bir yaralı var. Buna serum takalım diyorum. Bunu tedavi edebiliriz, zamanımız var.

Haberin Devamı

Delegeleri notere çağırıyorum

İmza vermeyen delegeleri notere davet ediyorum, kurultay yapmaya mecburuz. Koltuk derdinde değilim. Türkiye’nin, CHP’nin önündeki engelleri söylüyorum. ‘Yerel seçimler var kurultay yapılmaz’ diyorlar, İYİ Parti, AK Parti yapıyor, biz neden yapmıyoruz? 500, 600 imza ile değil 900-1000 imza ile olmalı. Hepsini yarın (bugün) saat 10.00’da noterlere çağırıyorum. Yarın (bugün) 1250 arkadaşımız imza vermezse, ben çekilirim kenara. 50 günde neler yaptık, 500 günde neler yapabiliriz, varın siz düşünün. Yapacağımıza, başaracağımıza inanıyorum. Yapabileceğimize inanıyorum. Türkiye’nin kaderi bin 250 delegenin vicdanına bağlı.

Haberin Devamı

Delegelere markaj

Parti kulislerinde delegelere baskı yapıldığı yönünde tartışmalar sürüyor. Hem olağanüstü kurultay istiyenlerin, hem de genel merkezin, delegeleri “sıkı markaja” aldığı da parti kulislerine yansırken, kurultay için yeterli imzaya ulaşılıp ulaşılmamasında, yaklaşan yerel seçimlerin de önemli rol oynadığı değerlendiriliyor.

Süreç nasıl işledi?

CHP’de olağanüstü kurultay tartışmaları 24 Haziran seçimlerinin hemen ardından başladı. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin Kemal Kılıçdaroğlu ile yediği yemeğin ardından yaptığı açıklamalar ise sürecin başlamasına neden oldu. CHP Bilecek Milletvekili Yaşar Tüzün, Bolu Milletvekili Tanju Özcan ve bazı eski milletvekillerinin delegeler arasında yaptığı “nabız yoklaması”nın ardından 16 Temmuz’da noter kanalıyla süreç başlatıldı. Parti içinde “değişim” isteyenlerin sözcülüğünü Yaşar Tüzün ile PM üyesi Gaye Usluer sürdürürken, İzmir Milletvekilleri Mehmet Ali Çelebi ve Selin Sayek Böke, PM üyeleri Erdal Aksünger ve Gökhan Günaydın, eski milletvekilleri Dursun Çiçek, Necati Yılmaz, Barış Yarkadaş ve İlhan Cihaner ile Kılıçdaroğlu’nun istifa eden başdanışmanı Ekrem Kerem Oktay da değişim talebini bulundu.

Haberin Devamı