Gazete Vatan Logo

121 bin bankacı işsiz kaldı

Yüzyılın ekonomik krizinin faturası çalışanlar için ağır oldu. Mortgage krizinin patlak vermesinden bu yana 121 bin bankacı işini kaybetti. Finans devi Citigroup 14 bin 74 kişiyle başı çekti

ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan kriz, binlerce kişinin işine mal oldu. En fazla işten çıkarılma ise bankacılık sektöründe yaşandı. Mortgage krizinin patlak vermesinden bu yana dünya finans kurumlarından yapılan işten çıkarma sayısı 121 bini buldu. Temmuz 2007’den bugüne toplam 557 milyar dolarlık zarar açıklayan finansal kuruluşlar içinde en çok işten çıkarmayı 14 bin 74 kişiyle Citigroup yaptı. Citi’yi 13 bin 390 kişiyle Lehman Brothers ve 11 bin 150 kişiyle Bank of America izledi. Son anda batmaktan kurtarılan Bear Stearns de 9 bin 159 bankacının işine son verdi. Avrupa’daki bankalar içinde işten çıkarmalarda Alman Commerzbank başı çekti. Commerzbank, 8 bin kişinin iş akitlerini feshetti. İsviçreli UBS de 7 bin kişinin işe son verdi.

Finans sektörünün yanı sıra önümüzdeki günlerde otomotiv sektöründe de büyük oranda işten çıkarmalar bekleniyor. Zordaki General Motors’un yeniden işçi çıkartacağı belirtiliyor.