Gazete Vatan Logo

12 milyar dolarlık ‘ rüzgar’ kesildi

EPDK Başkanı Yusuf Günay’ın tarafından 15 Ekim olarak belirtilen rüzgar santrali başvuru günü ileri bir tarihe ertelendi

Enerji Piyasasi Düzenleme Kurulu (EPDK) Baskanı Yusuf Günay, üst kurul tarafindan toplanacak rüzgar santrali lisans basvurularının en az 10 bin Megawatt kurulu gücünde olmasını beklediklerini söyledi. Günay, bu kurulu güç için, toplam 12 milyar dolarlık bir yatırım öngörüldüğünü de ekledi. Ancak dün EPDK’dan yapılan açıklamada 15 Ekim olarak açıklanan başvuru tarihinin, teminat ve başvuru usüllerindeki değişiklikler nedeni ile ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi.

Yabancılar da kapıda
Moskova’da yapılan Enerji Regülatörleri Bölgesel Ajansı (ERRA) toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Günay, bu yatırımların iki yıl içinde tamamlanmasını öngördüklerini, aynı bölge için birden fazla lisans talebi olursa, yatırımın büyüklüğüne göre seçim yapacaklarını belirtti. EPDK Başkanı Günay, “Yabancıların ilgisi yoğun. İngiliz, Alman, İtalyan ve İspanyol şirketlerinden de rüzgar yatırımı için başvuru bekliyoruz” diye konuştu.

Rüzgarda dünya 2’ncisiyiz
İngiliz uzmanların ölçümlerine göre Türkiye’nin rüzgar kapasitesinin dünyada ikinci en yüksek düzeyde olduğunu söyleyen Günay, “İngiltere’nin rüzgar alma skalası 2,800, Türkiye’nin skalası 2,000, Danimarka’nınki 100 düzeyinde” dedi.

Çizgi kahraman EN-VER enerji verimliliğini anlatacak
Enerji Bakanlığı, “EN-VER” isimli bir proje başlattı. Enerji Bakanı Hilmi Güler, enerji verimliliğine yönelik bu proje için EN-VER adlı bir çizgi film kahramanı yaratacaklarını, bu kahramanla televizyon ve okullarda enerji verimliliğini anlatacaklarını açıkladı. İran’la yapılan enerji işbirliği anlaşması ile ilgili ise Güler şöyle konuştu: “Ramazan Bayramı sonrası görüşmelere başlayacağız. Bu bir reaksiyon hareketi değil, ihtiyaçların oluşturduğu bir durum ve AB bu gazı almak istiyor.”

Kimler rüzgarın peşine düştü?
* Murat Vargı, Turkcell’in eski CEO’su Muzaffer Akpınar ile 5 yılda 250 Mw’lık rüzgar santralı kuracak.

* İSKİ, İstanbul’da 80 Mw’lık rüzgar enerjisi santralı yapacak. Proje Istranca, Şile ve Terkos’ta planlanıyor.

* Demirer Grubu ile Polat Enerji her yıl 100 milyon Euro‘luk yatırımla 400 Mw’lık rüzgar santralı kuracak.

İnşaatçılar da girecek
* Sabancı Grubu şirketi EnerjiSA, Çanakkale’nin Ezine ilçesinde 30 Mw’lık bir rüzgâr santrali kurmak için başvuruda bulundu.

* Sanko Holding, İstanbul’da rüzgar enerjisi yatırımı için kolları sıvadı.

* İnşaat sektöründe adından söz ettiren Taşyapı ve IC Holding de rüzgar enerjisi ile ilgilendiklerini açıklamıştı.

GE Zorlu ile anlaştı
* Zorlu Enerji, Osmaniye’de kuracağı 135 MW güce sahip olacak rüzgar santrali projesi için GE ile el sıkıştı.

* Goldaş’ın sahibi Yalınkaya Holding, rüzgar enerjisi için çalışma yürütüyor.

* Hüsnü Özyeğin, rüzgar enerjisi alanında yeni şirket kurdu.

1.1 milyar $’ı İspanya’dan
* Türkiye’deki rüzgar enerjisi yatırımları ile birçok yabancı enerji devi de ilgileniyor. İspanyol Iberdrola, 1.1 milyar dolara 1000 MW’lık rüzgâr enerjisi santrali kurmayı taahhüt etti.

* Avusturya’lı Meinl Int. Power, rüzgar yatırımı için 750 milyon euro değerinde fon oluşturdu.

Haberin Devamı