Gazete Vatan Logo

12 Haziran’ın kaderini büyükşehirler belirleyecek

Daha önce yaptığı bir açıklama ile CHP'nin baraj altında kalacağını iddia eden Günay, bu görüşünden geri adım attı

SEÇİMDE yüzde 10 Türkiye barajı nedeniyle, büyükşehirlerde elde edilecek başarılar partilerin kaderi açısından belirleyici olacak.

* ANKARA: Erdoğan’ın Ankara’daki temayül yoklamalarında geri sıralarda kalmasına karşın bu ilden akademisyen ve yazar Prof. Mümtazer Türköne’ye milletvekilliği şansı tanıyacağı konuşurken, temayülden 1. sırada çıkan Erdoğan’ın başmüşaviri Emrullah İşler ile, Hak İş Başkanı Salim Uslu’nun da listede yer bulabileceği ifade ediliyor.

* İSTANBUL: Erdoğan’ın AK Partililerin “Hocam” diye hitap ettiği danışmanlarından Nabi Avcı’ya da İstanbul listesinde yer vermesine kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti’nin CHP’nin kalesi konumunda umut bağladığı isimler arasında yer alan ANAP’lı eski Bakanı Işılay Saygın ise, VATAN’a, “politikayı düşünmediğini” söyledi. 12 Haziran seçimleri için tüm partilerden adaylık teklifi aldığını belirten Saygın, “Ama ben politikayı bıraktım. Aday olmayı düşünmüyorum” dedi.

* İZMİR: Erdoğan’ın İzmir’de kadrosunu güçlendirmek için popülaritesi yüksek, “liberal” kanada sıcak gelebilecek bir bakanını bu ile kaydırabileceği konuşuluyor. AK Parti kulislerinde bu çerçevede Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın isimleri dillendiriliyor. CHP’de ise Aydın’dan adaylığı düşünülen Ergenekon davasının tutuklu sanığı Gazeteci Mustafa Balbay’ın İzmir’e de kaydırılabileceği konuşulurken, eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in de bu ilden aday gösterilmesi bekleniyor. MHP’nin ise İzmir‘den Türkiye’nin ilk kadın Başbakanlık Müsteşarı Füsun Koroğlu’nu aday göstermesine kesin gözüyle bakılıyor. Bahçeli’nin mevcut milletvekilleri Oktay Vural, Şenol Bal ve Kenan Tanrıkulu ile de “yola devam” etmesi bekleniyor. Cumhuriyet Güçbirliği ise İzmir 1. bölgede emekli korgeneral Yaşar Müjdeci, 2. bölgede ise İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile yarışa girecek.

* ANTALYA: AK Parti’nin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ı Antalya’dan aday göstermeye hazırlandığı öğrenildi. Günay, “Antalya’da eski partiniz CHP’nin eski lideri Deniz Baykal’a rakip mi olacaksınız?” sorusuna, “Ben İstanbul çocuğuyum deniz kenarında her yerde yarışırım” dedi. Daha önce CHP’nin baraj altında kalacağını söylediği hatırlatılan Günay, “Onu rahat bir ortamda espriyle söyledim” diyerek geri adım attı.

* Diyarbakır: 22 Temmuz seçimlerinde 10 milletvekili çıkartan Diyarbakır ise seçimin stratejik kalelerinden biri olacak. Diyarbakır’daki yarışın 2007’deki gibi AK Parti ve BDP’nin bağımsız adayları arasında geçmesi bekleniyor.
2007 seçimlerinde 10 milletvekilini AK Parti 6, BDP’li bağımsızlar da 4 sandalyeyi alarak paylaşmıştı. BDP 12 Haziran’da Diyarbakır’da 6 milletvekilliğini almak istiyor. BDP Diyarbakır’da Genel Başkan Selahattin Demirtaş, eş başkan Emine Ayna, Aysel Tuğluk, KCK davasının tutuklu sanğı eski milletvekili Hatip Dicle, KADEP Genel Başkanı Şerefattin Elçi ile AK Parti’ye karşı mücadele verecek. Van’dan aday gösterilme ihtimali daha yüksek görülen Leyla Zana’nın bu ile kaydırılacağı konuşuluyor. Erdoğan’ın Diyarbakır’da listesini eski ticaret odası başkanı Galip Ensarioğlu, eski RP milletvekili Haşim Haşimi, Star gazetesi yazarı Mehmet Metiner gibi isimlerle takviye edebileceği ifade ediliyor. Diyarbakır’da iddiası bulunmayan MHP ise, yarışa Bayındırlık eski Müsteşarı Ali Helvacı ile girecek. CHP’de ise Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, eski DYP milletvekili Salih Sümer’le bu ilde mücadele vermesi bekleniyor.

Haberin Devamı