Gazete Vatan Logo

12.5 milyar $ çöpe gider

12.5 milyar $ çöpe gider

Fiber için ortak altyapı şirketi kurulması önerisini tekrarlayan Turkcell, maliyet hesabı yaptı. Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, "3 operatör birlikte hareket ederse 3.9 milyar dolarlık yatırımla bu iş yapılır. Aksi halde 12.5 milyar dolar çöpe gider" dedi

Nisanda geçilecek 4.5G'nin performansı açısından da kritik öneme sahip fiber altyapıda 3 mobil operatörün 'ortak yatırım' yapmamasının ülkeye maliyeti belli oldu. Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz, her eve fiber ulaştırmanın milli bir mesele olarak görülmesi gerektiğini belirterek, "Ortak altyapı şirketi kurulmaması durumunda 3 operatörün 16.5 milyar dolarlık yatırım yapması gerekecek. Birlikte hareket edilirse bu rakam 3.9 milyar dolara iner. Yani 12.5 milyar dolar çöpe gitmemiş olur. Bu, dünyanın en yoksul 5 ülkesinin bir yıllık gelirinin toprak altına gömülmesi demek. Çöpe gidecek parayı da katma değerli servislere ve Ar-Ge'ye yönlendiririz" dedi.

İKİMİZ YAPARSAK 8.5 MİLYAR

Las Vegas'ta düzenlenen CES Tüketici Elektroniği Fuarı'nda bir grup gazeteciyle sohbet toplantısı düzenleyen Kuruöz, Türk Telekom'un ortak altyapı şirketine yanaşmaması durumunda Vodafone ile birlikte hareket etmeyi düşünebileceklerini belirterek, şöyle konuştu: "Üç operatörün ortak hareket etmesi konusunda ısrarcıyız. Ama yeni gireceğimiz şehirler için Vodafone ile de temastayız. Ortak yatırımları konuşuyoruz. İki operatör birlikte olursa yine yüksek bir yatırım miktarı gerekiyor. Bu da tahminimize göre 8.5 milyar doları bulur."

Haberin Devamı

DEVLET İNİSİYATİF ALSIN

Türkiye'de 'her eve internet' projesinin gerçekleşmesi için fiber konusunda devletin inisiyatif alması gerektiğini söyleyen Kuruöz, İspanya örneğini verdi. İspanya'da Rekabet Kurumu, geçtiğimiz günlerde hakim konumda bulunan Telefonica'ya altyapı paylaşımı yapması gerektiğini bildirmişti. Kuruöz, "Orada devlet işe el attı. Devlet inisiyatif alırsa bu iş oluyor. Eğer ortak yatırım kararı olmazsa herkesin kazma hakkının kolaylaştırılması gerekiyor" dedi.

GELİRE 17 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Haberin Devamı

Türkiye'de 261 bin kilometre fiber ağa ulaşıldığını söyleyen Kuruöz, şunları anlattı: "Gidilmesi gereken 21 milyon hane hedefi var. Fiberin uzunluğu 374 bin kilometreye yükseltildiğinde Türkiye'de hemen hemen her evin kapısına internet gitmiş oluyor. Sabit genişbant internet kullanımındaki her yüzde 10'luk artış, milli gelire yüzde 1.3 pozitif katkı sağlıyor." Kuruöz, Türkiye'de nüfusa göre sabit genişbant penetrasyon oranının yüzde 11.9, OECD'de ise yüzde 28.2 olduğunu hatırlatarak,"Penetrasyonumuzu OECD seviyesine çıkarırsak milli gelire yüzde 2 katkı sağlarız. Gelirimizin 860 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bu 17 milyar dolar anlamına geliyor" diye konuştu.

HER YER OFİS OLACAK

4.5G'de dünyanın en güçlü altyapılarından birini kurmak için çalıştıklarını ve 5G'de de standartlar belirlenirken söz sahibi olmak istediklerini vurgulayan Kuruöz, "1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin 81 ilinde en hızlı 4.5G hızı olacak 375 Mbps mobil internet hızını sunabilen tek operatör olacağız. 2017'den itibaren de testlerini yaptığımız 1000 Mbps üzeri mobil hızları da yine ilk biz sunacağız. 4.5G ile data kullanımı 3G'ye göre 20 kat artacak. Yüksek hız ve kapasiteyle her yer ofis olacak. Akıllı şehir ve akıllı ev altyapıları kusursuz çalışacak" diye konuştu.

Haberin Devamı

ESNAFIN POS'LARI BİLE ÇALIŞMADI

Baz istasyonları konusunda belediyelerle yaşanan sorunlara da değinen Kuruöz, şöyle konuştu: "Yasa Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilince gri bir alan oluştu. Bunu herkes farklı yorumluyor. Bakırköy'de 3 operatörün de birçok baz istasyonu kapatıldı. Bazılarını mahkeme kararıyla açtırdık. Belediye, kiraladığımız yerlerde imar uyumluluğu istiyor. Geçen hafta belediyeyle görüşme yaptık. Buradan gelir elde etmek istiyorlar ama hesapladık. Bakırköy'deki abonelerimizden elde ettiğimiz gelir kadar para istiyorlar. Rasyonel olmayan rakamlar." Baz istasyonlarının kapatılmasının iletişimi de etkilemeye başladığını anlatan Kuruöz, "Bir AVM'nin içindeki baz istasyonu kapatıldı, orada esnafın POS'ları durdu. Yine karakola yakın bir baz istasyonu kapatılınca polisler aramalarını yapamadı" dedi. (SABAH)

Haberin Devamı