Gazete Vatan Logo

117 yıllık okul artık kültür merkezi!

Uzun yıllar boş duran rahibe okulunda çalışma...

Kadıköy Belediyesi, Rasimpaşa-Yeldeğirmeni Mahalle Canlandırma projesi kapsamında uzun yıllar boş duran Fransız Eglisia Notre Dame du Rosarie Katolik Kilisesi’ni kültür merkezine dönüştürüyor. Fransa’dan Kadıköy’e gelen Oblates de l’Assomption rahibelerinin 1895’te Haydarpaşa’da açtığı rahibe okulu, manastır, kilise ve okul binası olarak inşa edildi. Osmanlı-Fransız anlaşmasında mevcudiyetleri tasdik edilen Fransız okulları arasında yer alan rahibe okulunda, 20 rahibe görev yaparken, 360 öğrenci eğitim gördü. Okulun 1911’deki yangında manastır ve kilise bölümleri büyük ölçüde, okul binası ise kısmen hasar gördü.

Belediye kolları sıvadı

1960’lı yıllarda Kemal Atatürk Ortakokulu olarak hizmet veren manastır binası ile okul binası 1999’daki depremde boşaltılırken, kilise için Kadıköy Belediyesi kolları sıvadı. Belediye, Sit alanında kalan ve 1979 yılında Koruma Kurulu tarafından “ibadethane vasfını yitirmesi” kararı alınan kilisenin satın alınması için mülk sahibi kilise rahiplerinden Fransız François Xawier Jacop’la temasa geçti. Görüşmeler sonrasında Kadıköy Belediyesi, kiliseyi 900 bin TL’ye satın aldı.

Projesi ödül getirdi

Bugün atıl durumdaki tescilli eser olan Fransız Kilisesi, Kadıköy Belediyesi’nce eski kimliği ve tarihi korunarak, konser ve sergi mekanı olarak restore edilecek. Notre Dame Du Rosaire Kilisesi Restorasyon Projesi Kadıköy’e, Tarihi Kentler Birliği tarafından proje ödülü de verildi. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, proje için, “Ayin, ibadet yapmak isteyen yapabilecek. Diğer günlerde Türk Sanat Müziği, oda müziği gibi kültür ve sanat etkinlikleri olacak” dedi.

Haberin Devamı