Gazete Vatan Logo

11 yaşındaki kıza ‘Kuran yaktı’ diye linç edeceklerdi!

Kızın evini 600 kişilik kalabalık kuşattı

Pakistan’da Kuran yaktığı iddia edilen 11 yaşındaki Hristiyan kızın evini 600 kişilik kalabalık kuşattı. Polis, kızı kalabalıktan gözaltına alarak ‘kurtardı.’ Kızın Down sendromlu olduğu öne sürülüyor.

Pakistan’ın başkenti İslamabad’da cuma günü 11 yaşında bir Hristiyan kızın Kuran sayfalarını yaktığı söylentisi kenti ayaklandırdı. Yaklaşık 600 kişilik bir kalabalık kızın evinin etrafını sardı. Kızın tutuklanmasını talep eden yöre halkı, aksi takdirde ülkenin başkenti İslamad’da yaşayan Hristiyanların evlerini yakma tehdidinde bulundu. Grubun baskısı üzerine Pakistan polisi Rifta Masih adlı 11 yaşındaki kızı, Kuran’a saygısızlık ettiği suçlamasıyla gözaltına aldı. Küçük kızın Down sendromlu olduğu öne sürülürken, bölge halkı kızın herhangi bir sağlık sorunu olmadığını öne sürdü. Kızın ailesi tehditlerin üzerine koruma altına alınırken, pek çok Hristiyan aile de bölgeden kaçtı.

Sorulara yanıt veremiyor

Kızın en az 14 gün gözaltında tutulacağı açıklandı. Polis, küçük kızın polisin sorduğu sorulara düzgün bir şekilde cevap veremediğini belirtti. Polis yetkilisi Zabi Ullah “Evi öfkeli bir kalabalık tarafından kuşatılmıştı. Eğer harekete geçmeseydik kötü sonuçlar doğabilirdi. Kızın Kuran’ı yaktığı söyleniyor. Henüz bir kanıta ulaşabilmiş değiliz” dedi. Bir diğer polis yetkilisi Kasım Niyazi ise, kızın elinde bir alışveriş poşetiyle geldiğini, içinde üzerinde Arapça yazılar bulunan yanmış kağıtlar olduğunu, ancak bunların Kuran olmadığını söyledi. Pakistan Devlet Başkanı Ali Asıf Zerdari de İçişleri Bakanlığı’na konuyu takip etmeleri ve kendisine rapor sunmaları talimatı verdi.

‘Zorla gözaltına aldılar’

Pakistan hükümetinden Paul Bhatti de kızın zihinsel özürlü olduğunu ve “Kuran’a bilinçli bir şekilde saygısızlık etmiş olma ihtimalinin pek yüksek olmadığını” söyledi. Bhatti, “Okuduğum raporlara göre içinde Kuran sayfalarının da bulunduğu bir çöp torbası taşıyormuş. Bu, yerel halkı kızdırdı ve büyük bir kalabalık bir araya gelerek duruma müdahale edilmesini talep etti. Polis, ilk etapta kızı göz altına almak istemedi, ancak Hristiyanların evlerini yakmakla tehdit eden kalabalık bir grubun baskısı altında kaldılar” dedi.

Yasalara göre cezası idam

Pakistan yasalarına göre, İslam’a, Kuran’a ya da Hz. Muhammed’e hakaret eden bir kişi idam cezasına çarptırılıyor. Genel olarak bu ceza ömür boyu hapse çevrilse bile, dine hakaret etmekle suçlanan çok sayıda kişi öfkeli kalabalıklar tarafından linç edildi. Temmuzda Kuran’ın üzerine tuvaletini yaptığı öne sürülen bir Pakistanlıyı karakoldan zorla alan kalabalık, adamı linç ederek öldürmüş, daha sonra da cesedini yakmıştı. Dine hakaret yasasının yumuşatılmasını teklif eden Azınlık İşleri Bakanı Shahbaz Bhatti ile Puncab Valisi Salman Tasir de geçen yıl öldürülmüştü.

Haberin Devamı