Gazete Vatan Logo

11 yabancı özel okul kendi puanıyla kayıt yapacak

Bu yıl, 11 yabancı özel okul TEOG’u baz alarak kendi puanlarını hesaplayacak ve bu puana göre öğrenci alacak. Hangi puanlarla öğrenci alacağını ilk duyuran Üsküdar Amerikan lisesi oldu

11 yabancı özel okul kendi puanıyla kayıt yapacak

Geçtiğimiz yıl 75 Türk ve yabancı özel okul, TEOG’da Türkçe, matematik ve fen puan ortalamalarını baz alarak öğrenci kabul ediyordu. Hesaplamada da, birinci sınavın yüzde 30’u ve ikinci sınavın da yüzde 70’i baz alınarak, Türkçe 3 ve matematik ile fen de 2 ile çarpılarak okullara girişte katsayılar belirleniyordu. Bu hesaplamada da 8.sınıf yıl sonu başarı puanı ekleniyordu. Ancak 2015-2016 eğitim yılında uygulanacak sistem değişti. Buna göre, Özel Saint Benoît Fransız Lisesi, Sainte Pulchérie fransız lisesi, Notre Dame de Sion Fransız lisesi, İstanbul ve İzmir Saint-Joseph Fransız Lisesi, Saint Michel Fransız Lisesi, Üsküdar, İzmir ve Tarsus Amerikan Liseleri, Alman Lisesi ve Robert Koleji, TEOG’u baz alarak kendi puanlarını hesaplayacak ve bu puana göre öğrenci alacak.

Katsayı hesabı farklı

Bu okullar dışında kalan yabancı özel okullar ile Türk özel okullar Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, inkılap tarihi, yabancı dil ve din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere 6 dersi de kapsayan ve 6,7 ve 8.sınıf yıl sonu başarı puanını da TEOG sisteminde oluşan yerleştirmeye esas puan ile öğrenci alırken, bu 11 yabancı okulda TEOG sınavlarının ağırlıkları ve derslerin katsayıları farklı hesaplanacak. Önümüzdeki yıl için öğrenci kabul şartları onaylanan Üsküdar Amerikan Lisesi, internet sitesinde Türkçe, matematik, fen Bilimleri ve inkılap tarihi ve Atatürkçülük derslerinin Merkezi Ortaöğretime Geçiş Sınavları sonuçlarına göre öğrenci alacağını açıkladı. Buna göre, öğrencilerin, birinci dönem TEOG sınavında bu derslerden aldıkları sonuçlar, yapılacak olan ikinci dönem TEOG sınav sonuçlarıyla toplanıp ikiye bölünecek. Elde edilen puan öğrenci kayıtlarında esas alınacak. Dört dersin sınav sonuçları da eşit ağırlıkta hesaplanacak, farklı katsayı kullanılmayacak. Öğrencinin kayıt puanı 400 tam puan üzerinden hesaplanacak ve okul ortalamaları, puan hesaplamalarına dahil edilmeyecek. Diğer okulların da yönetmelikleri imzalanıp geldiğinde kendi internet sitelerinden yayınlanacak.

Haberin Devamı

Özele yüzde 7-10 zam

Haberin Devamı

Özel okul ücretleri açıklanmaya başlandı. Okulların ise geçtiğimiz yıla göre ortalama yüzde 7-10 oranı arasında ücretlerine artış uyguladığı görüldü.

Özel okullar, yeni sisteme göre artık Şubat ayından itibaren bir sonraki eğitim dönemi ücretlerini açıklayabilecek. Bu yıl Şubat ayından itibaren bazı okullar da 2015-2016 okul fiyatlarını açıklamaya başladı. Okulların ise geçtiğimiz yıla göre ortalama yüzde 7-10 oranı arasında okul ücretlerine artış uyguladığı görüldü. Bu artışın ise yıllık enflasyon oranı olan 7.55 bazı alınarak yapıldığı görüldü. Halen çok sayıda okulun okul fiyatları açıklanmazken, isteyen okullar enflasyon oranına 5 puan ekleyerek artış uygulayabilecek. İşte bazı özel okulların açıklanan lise fiyatları;