Gazete Vatan Logo

11 Şubat ehliyet sınavı soruları yayınlandı! Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı (MTSAS), 11 Şubat 2017 tarihinde saat 14.00’da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlendi. Ehliyet sınav sorularının da yayınlanmasının ardından adaylar sınavın ne zaman açıklanacağı merakla beklemeye başladılar. İşte detaylar!

11 Şubat ehliyet sınavı soruları yayınlandı! Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

11 Şubat 2017 Cumartesi günü düzenlenen ehliyet sınavının sonuçları ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henüz bir açıklama gelmiş değil. MEB’ in resmi internet adresi üzerinden açıklanacak olan sonuçlarda, özel motorlu taşıt sürücü kursiyerleri sınav sonuçlarını T.C. kimlik numaraları ile kolayca öğrenebilirler.

EHLİYET SINAV SORULARI İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

EHLİYET SINAV SONUÇLARI SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Genelde sınav sonuçlarını, sınavın düzenlendiği tarihten itibaren 10 veya 15 gün üzerinde açıklayan MEB’in, MTSAS sınav sonuçlarını da 20 Şubat ile 25 Şubat 2017 tarihleri arasında açıklaması bekleniyor. MTSAS sınav soru ve cevaplarının da önümüzdeki günlerde MEB resmi internet sitesi üzerinden adaylara açıklanması bekleniyor.

Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’nda Sorulan Sorular ve Sorumlu Olunan Konular Neler?

MTSAS kapsamında, adaylara ilk yardım, trafik ve çevre, araç tekniği ve trafik adabı adıyla 4 konu üzerinden sorular soruluyor, toplam sorulan soru sayısı 50. İlk yardımdan 12, trafik ve çevreden 23, araç tekniği konusundan 9, trafik adabı konusundan 6 soru adaylara yöneltiliyor.

Haberin Devamı

Bu 4 konudan oluşan 50 soruluk testten 70 veya üzeri bir puan alınması durumunda, adaylar bir sonraki evre olan direksiyon sınavına katılmaya hak kazanıyorlar. Sınava katılan adayların çeşitli sosyal medya mecralarında yaptıkları yorumlara bakıldığında, sınav sorularının genelde basit bulunduğu ve adayların pek zorlanmadığı göze çarpıyor.

MTSAS kapsamında yapılan puan hesaplamasında, yüz puan üzerinden hesaplama yapılıyor ve yanlış cevaplar dikkate alınmıyor, bu 4 yanlış bir doğruyu elimine etmiyor demek. Bu derslerin her birinden yapılan doğrular tek bir not ile 100 üzerinden hesaplanır. Her soru 2 puan değerindedir, 50 soru üzerinden en az 35 soruya doğru cevap vermesi durumunda aday sınavdan geçer. Adaylara tanınan sınav süresi ise 60 dakikadır.

Ehliyet Sınavlarında e-Sınav Dönemi Başlıyor

Ehliyet sınavlarında uygulamaya konulması düşünülen e-sınav sistemi ile birlikte Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı’nın elektronik ortamda yapılacağı söyleniyordu, sınavlar arasındaki zaman aralığını azaltacak ve süreci hızlandıracak olan proje sayesinde daha çok kişi daha az zaman aralıkları ile sınav olabilecek. Projenin başlangıcı, Van ilinde bulunan Mesut Özata Anadolu lisesinde gerçekleştirildi, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Ermiş yaptığı açıklamalarda, e-sınav sistemi uygulamaya başlandığı zaman haftada 20 adet sınav ile 400 adayın sınavının gerçekleştirilebileceğini söyledi. Sınav sonuçları ise sınavın düzenlendiği günün ertesi günü adaya bildirilecek. Bu durumda, başarısız olan adaylar yaklaşık 2 hafta sonra tekrar sınava girebilecek. Eski sistemde başarısız olan adayların 2 ay bekleme süresi bulunuyordu.

Haberin Devamı

2017 Yılı Boyunca Yapılacak Diğer Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavları

MTSAS sınavının 2017 yılındaki ilk sınavı 11 Şubat 2017 tarihinde gerçekleşmişti, MTSAS 2 sınavı 20 Mayıs 2017 tarihinde, MTSAS 3 sınavı 29 Temmuz 2017 tarihinde, MTSAS 4 sınavı 7 Ekim 2017 tarihinde ve 2017 yılının son MTSAS sınavı 23 Aralık 2017 tarihinde düzenlenecek.

Haberin Devamı

Stajyer Ehliyet Uygulaması

Hali hazırda geçerli olan stajyer ehliyet uygulaması ile, MTSAS sınavı ve direksiyon sınavları sonucu alınan ehliyet stajyer sürücü ehliyeti oluyor, 2 yıl boyunca stajyer sürücünün trafik içerisindeki tüm hareketleri izleniyor. Bu 2 yıllık süre içerisinde, sürücü adayının 5 kez kırmızı ışık kuralı, 5 kez hız ihlali yapan, sonucunda ölüm veya yaralanmaya yol açan stajyer sürücünün ehliyeti iptal edilecek.