Gazete Vatan Logo

11. piyano festivali acilisini emek sinemasinda yapıyor

Pera Güzel Sanatlar’ın bu yıl 11.’sine imza atacağı Pera Uluslararası Piyano Festivali, 02-08 Mayıs 2016 tarihleri arasında gerçekleşecek.

11. piyano festivali acilisini emek sinemasinda yapıyor

Festival, dünyaca ünlü piyanist Prof. Tamara Poddubnaya konseriyle başlayıp, bir hafta boyunca yurt içi ve yurt dışından yüzlerce genç piyanisti ve dünyaca ünlü müzik ustalarını ağırlayacak. Açılış Konseri, Pera Piyano Festivali’nin ilkinin açılışının gerçekleştirildiği, yapımı tartışmalara sahne olan Emek Sineması’nda gerçekleştirilecek. Böylece Festival, 10 yıl öncesini anarak, bu zaman dilimi içerisinde geçirdiği gelişmeleri de gözler önüne sermiş olacak. Konser, saat 19.30’daki kokteylin ardından saat 20.30’da gerçekleştirilecek. 2006 yılından itibaren her yıl büyüyerek gerçekleşen Pera Uluslararası Piyano Festivali, bu yıl daha büyük bir katılımcı kitlesini ve farklı ülkelerden ustaları bir araya getirerek 11. yılını kutluyor. Çağdaş sanatçı adaylarının birbirleriyle etkileşimde bulunabilmelerini ve sanatsal tecrübelerini yaşıtları ile paylaşabilmelerini sağlamayı, gençlerin klasik müziğe ilgi ve sevgilerini arttırabilmeyi, gençlere farklı piyano tekniklerini tanıma fırsatı sağlamayı ve kendilerini ve ülkemizi ulusal ve uluslararası benzer müzik platformlarında temsil edebilmelerini sağlayacak tecrübeler kazandırmayı amaçlayan Piyano Festivali, bini aşkın gence performans sunma imkânı sağlayacak.

Haberin Devamı

Festival kapsamında 1300’e yakın gencin sahne almasının yanı sıra çok sayıda yarışma da; solo olarak 10 yaşa kadar, 11-14 yaş, 15-18 yaş, 19-24 yaş ve 25 yaş üstü kategorilerinde, duo olarak ise 13-16 yaş ve 17-25 yaş kategorilerinde ve ayrıca “müzikal aile” ve “öğrenci-öğretmen” kategorilerinde yer alacak. Bunun yanı sıra Festival kapsamında Amerika Birleşik Devletleri’nden New York Long Island Müzik Konservatuarı Piyano Bölüm Başkanı, ünlü piyanist ve akademisyen Prof. Tamara PODDUBNAYA, İtalya Campobasso Devlet Konservatuarı’ndan ünlü piyanist Prof. Aldo RAGONE, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim üyesi Prof. Metin ÜLKÜ, Akdeniz Üniversitesi Devlet Konservatuvarı öğretim görevlisi Yard. Doç. Yuriy SAYUTKİN ve Doç. Samir MİRZAYEV, ünlü piyanist, Gürcistan Sanat Akademisi yöneticisi Valerian Shiukashvili, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Piyano Anasanat Dalı Başkanı Prof. Eser Bilgeman Şakir, ünlü piyanist ve akademisyen, İstanbul Barok Festivali sanat yönetmeni Prof. Leyla Pınar TANSEVER ve Azerbaycan Kıdemli Devlet Sanatçısı Prof. Gülnaz ABDULLAZADE gibi ustaların, resitalleri, masterclass’ları, sempozyumları ve seminerleri gerçekleşecek. Etkinlikler arasında XX. yüzyılın en önemli piyanistlerinden birisi olarak kabul edilen Emil (Samuil) Grigoryeviç Gilels’in doğumunun 100. yılı anısına seminer de yer alacak. Festival 02 Mayıs 2016 tarihinde başlayıp, çeşitli aktivitelerle Pera Güzel Sanatlar’ın Taksim binasında 08 Mayıs 2016 tarihine kadar devam edecek.

Haberin Devamı