Gazete Vatan Logo

11 Kasım Dünya Bekarlar Günü nasıl oraya çıktı? İlk Hangi ülkede başladı?

11 Kasım Dünya Bekarlar Günü olarak kutlanıyor. Kara Cuma, Anneler, Babalar, Sevgililer Günü derken, alışveriş çılgınlığına 11 Kasım Bekarlar Günü de eklendi. Diğer günler gibi tüm dünyayı etkisi altına almaya başaran Bekarlar Günü Türkiye’yi de etkiledi. Peki, 11 Kasım Dünya Bekarlar Günü nedir? Ne zaman ortaya çıktı? İşte Dünya Bekarlar Günü hakkında merak edilen detaylar...

11 Kasım Dünya Bekarlar Günü nasıl oraya çıktı? İlk Hangi ülkede başladı?

Kara Cuma Türkiye’yi ülkemizi etkisi altına almayı başardı. Dünya Bekarlar Günü de kitleleri tüketime yönlendiren günlerden biri. Bekarlar Günü, Kara Cuma, Anneler, Babalar ve Sevgiler gibi alışveriş için kullanılan Dünya Bekarlar Günü nedir? Ne zaman ortaya çıktı?

11 Kasım Dünya Bekarlar Günü Nasıl ortaya çıktı?

Dünya Bekarlar Günü 1990 yılında Sevgililer Günü karşıtı olarak başlayan, bekarların da kendi günlerini kutlayabilmeleri için ortaya atılan bir gün. Çin tarafından icad edilen Dünya Bekarlar Günü, 11/11 olarak belirlendi.

Bekarlar Günü, Alibaba tarafından 2009 yılında indirim günü olarak belirlenmesinden sonra yavaş yavaş dev bir çılgınlığa dönüştü.

Amerika'da Black Friday, Siber Pazartesi gibi indirim günlerini gölgede bırakmayı başaran Dünya Bekarlar Günü 2017 yılında 25,8 milyar kazanç sağlayarak rekor kırdı. ABD’li tüketiciler ise Kara Cuma’da 5 milyar, Siber Pazartesi’nde ise 6,6 milyar dolar harcadı. 2009 yılında alışveriş çılgınlığına dönen Dünya Bekarlar Gününün bu yıl 10. Yıl olması sebebiyle daha çok rekor kıracağı bekleniyor.

Haberin Devamı

''Dünyaya zarar veriyor''

Dünya Bekarlar Günü, Greenpeace'e göre 2016'daki bekarlar gününün teslimatları 52,400 ton karbon dioksit salımına neden oldu. Bu, 524 bin ağacın hayatları boyunca emdiği karbondioksit miktarına eşit. Greenpeace'in açıklamasında "Büyük miktarlarda atık yaratmasının yanı sıra, imalat, paketleme ve dağıtımda salınan karbondioksit miktarı dev boyutlarda." denilmişti.

Ülke sınırını aşacak

Singapur merkezli Lazada şirketi tarafından, altı güneydoğu Asya ülkesine, Singapur, Malezya, Tayland, Endonezya, Filipinler ve Vietnam'a da Bekarlar Günü satışı yapılacak. Hollanda, İngiltere, Almanya ve Belçika'daki bazı dükkanlarda da indirimler yapılması bekleniyor.

''Dolandırıcılar bu dönemde çok daha aktif''

Kaspersky'de güvenlik araştırmacısı olarak görev yapan Andrey Kostin, "İndirim ve promosyonların kullanıcılara duyurulduğu Bekarlar Günü alışveriş yapmak için en ideal zaman olsa da bu tarih spam ve kimlik avı yapanların da en yoğun çalıştıkları zaman. Dolandırıcılar bu dönemde çok daha aktif oluyorlar. Harika indirimler ve sınırlı süre için yapılan tekliflerin peşindeki tüketiciler dikkati elden bırakıyorlar ve kimlik avı için kullanılan bir web sitesini gerçek bir web sitesinden ayırma olasılıkları azalıyor. Ancak, bu tür tehlikeler en iyi teklifleri bulma arayışına engel olmamalı. Temel siber güvenlik kurallarına uydukları sürece tüketicilerin endişelenmeleri gereken bir şey yok. Yılın en iyi tekliflerini bulma konusunda herkese bol şans diliyorum." dedi.

Haberin Devamı

11 Kasım'ın spam ve kimlik avı ile bozulmaması için şu basit öneriyi uygulayın:

E-posta aracılığıyla harika bir teklif veya indirim alırsanız, gömülü bağlantıyı mutlaka inceleyin, bazen görünen bağlantı yönlendirilen adresten farklı olabiliyor. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, teklif sayfasına resmî web sitesi aracılığıyla doğrudan erişin;

Sadece resmi pazaryerleri aracılığıyla alışveriş yapın ve farklı açılış sayfalarına yönlendiriliyorsanız web adreslerine dikkat edin. Adres satıcının resmi adresinden farklıysa, yönlendirildiğiniz sitedeki teklifin gerçek olup olmadığını resmî web sayfasında arayarak kontrol edin;

Haberin Devamı

Davranış tabanlı kimlik avı teknolojilerinden yararlanan ve kimlik avı amaçlı sayfalara girmeye çalıştığınızda sizi bilgilendiren, sağlam bir güvenlik çözümü kullanın;

Aynı parolayı birden fazla web sitesi veya hizmet için kullanmayın çünkü biri çalındığında diğer tüm hesaplarınız risklere açık hale gelir. Hatırlamak için zorlanmadan güçlü ve ele geçirilemeyen parolalar oluşturmak için parola yöneticilerini kullanın.