Gazete Vatan Logo

11 can hâlâ orada

Şirvan’daki bakır madeni göçüğü üçüncü gününe girdi. 1 milyon metreküplük toprağın altından dün beşinci işçinin cenazesi çıkartılırken 11 işçi hâlâ orada

11 can hâlâ orada

Siirt’in Şirvan ilçesindeki Madenköy’de Ciner Holding bünyesindeki Park Elektrik Üretim Madencilik A.Ş.’nin işlettiği bakır meydanındameydana gelen göçük sonrası kurtarma çalışmaları sırasında 5’inci işçinin de cesedine ulaşıldı. Bir milyon metreküplük toprak hareketinin altında kalan 11 işçinin işçilerin çıkarılması için çalışmalar sürerken Enkaz altında kalan işçilerin yakınları ve vatandaşların maden çevresinde bekleyişi devam ediyor.

6 kişi gözaltında

Şirvan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından madende meydana gelen heyelanla ilgili başlatılan soruşturma ise sürüyor. Soruşturma kapsamında İlçe Jandarma Komutanlığı ekipleri, ihmalleri olduğu değerlendirilen maden şirketinin saha işletme sorumlusu M.O, başmühendis S.K, iş güvenlik uzmanları S.K. ve M.K, taşeron şirketin sahibi N.A. ile taşeron şirketin saha sorumlusu A.A. gözaltına alındı. İş güvenlik uzmanı M.Ş.Ç. de aranıyor. İlçe Jandarma Komutanlığına götürülen zanlıların ifade işlemleri sürüyor.

Eşini görmek için izin biriktiriyordu

Göçük altından cansız bedeni çıkarılan 34 yaşındaki Mehmet Şefik Tuncer, madende ekskavatör operatörü olarak çalışıyordu. 3 çocuk babası Tuncer ailesinin geçimini sağlayabilmek için Batman’dan Maden Köyü’ne çalışmak için gelmişti. Ayda sadece 4 gün izni olan Tuncer ailesini görebilmek için izinlerini toplu kullanıyordu. Dün Batman’da toprağa verilirken eşi Halime Tuncer sinir krizi geçirdi. Tuncer’in eşini yakınları teselli etmeye çalıştı. Ceylan SEVER İSTİHBARAT

Haberin Devamı

Bakan Albayrak madene gitti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, facianın yaşandığı özel bakır madeni sahasında yetkililerden bilgi aldı, yakınları enkaz altında kalan ailelerle görüştü. AFAD Başkan Vekili Mehmet Halis Bilden ve bakanlık yetkililerinin koordinasyonuyla, Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE), Türk Kızılayı ve jandarmanın çalışmalarının koordine edildiği Kriz Yönetim Merkezini ziyaret eden Albayrak, yetkililerden bilgi aldı. Albayrak, daha sonra yakınları enkaz altında kalan ailelerle görüştü. Facianın yaşandığı alana giderek incelemelerde bulunan Bakan Berat Albayrak, daha sonra bölgeden ayrıldı.

Haberin Devamı

‘Madencilik politikası oluşturulmalı’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası Başkanı Ayhan Yüksel, madenin açık işletme yöntemiyle üretim yaptığına dikkati çekerek, “Faciada 1,2-1,5 milyon metreküp arasında malzemenin çalışma yapılan alanın da bir kısmını içine alarak kaydığı tespit edilmiştir” diye konuştu.Yüksel, ulusal madencilik politikası oluşturulması gerektiğine işaret ederek, şunları kaydetti: AFAD bünyesinde yeterli ve yetkin maden mühendisleri istihdam edilerek, kurtarma operasyonları yetkin ve yeterli hale getirilmeli. Yasal düzenlemelerle denetim mekanizmalarının güçlendirilmeli.