Gazete Vatan Logo

106 milyar $’lık bira

Anadolu Efes’in ortağı İngiliz SABMiller, dünyanın en büyük bira üreticisi Belçikalı Anheuser-Busch InBev’in satın alma teklifini kabul etti. Anlaşmanın değeri 106 milyar $ olarak açıklandı. Satın alma sonrası ortaya çıkacak şirket, dünya bira üretiminin üçte birini yapacak

106 milyar $’lık bira

İngiliz bira üreticisi SABMiller, dünyanın en büyük bira üreticisi Belçikalı Anheuser-Busch InBev’in satın alma teklifini kabul ettiğini açıkladı. Anlaşmanın değerinin 106 milyar dolar olduğu belirtildi. Bundan önceki 4 teklifi reddedilen AB InBev, SABMiller’a, hisse başında 44 sterlin nakit ödemeyi ve satın alma bedelinin bir kısmını hisse takasıyla yapmayı teklif etti.

3’üncü büyük olacak

SABMiller Yönetim Kurulu ise gelen teklifi kabul etmeye hazır olduğunu açıkladı. Satın alma sonrasında ortaya çıkacak şirket dünya bira üretiminin üçte birini gerçekleştirecek. Yapılan teklif SABMiller hisselerinin satın alma söylentilerinin gündeme gelmesinden önceki kapanış fiyatının yüzde 50 üzerinde bulunuyor.

Borçlarıyla birlikte, SABMiller’ı satın almanın maliyetinin Belçikalı dev için 117 milyar dolara çıkacağı ifade edilirken, bu satın alma telekomünikasyon sektöründeki iki dev anlaşmanın ardından dünyanın en büyük üçüncü satın alması olarak tarihe geçti. Dünyanın ikinci büyük bira üreticisi olan SABMiller; Miller, Peroni, Grolsch ve Pilsner Urquell gibi dünya genelinde bilinen markaları bünyesinde barındırıyor. Belçikalı dev Anheuser-Busch InBev ise Budweiser, Stella Artonis ve Corona gibi popüler markaların ana şirketi.

Haberin Devamı

Efes’in % 24’ünü satın aldı

SABMiller, 2011 yılında Efes’e ortak oldu. İki şirket arasında yapılan işbirliğiyle göre Efes’in SABMiller’ın Rusya ve Ukrayna’daki 1.9 milyar dolarlık bira operasyonlarını devralması, bunun karşılığında Türkiye’deki ana şirket Efes’in yüzde 24 hissesini vermesi öngörüldü. Geçen yıl SABMiller’in Anadolu Efes’in tamamını satın almak için harekete geçtiği iddia edilşim ancak Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, “Ortağımız SABMiller’ın CEO’su bu yönde açıklama yapmış. Ancak Anadolu Efes’i satmak gibi bir niyetimiz yok” açıklamasını yapmıştı.

26.3 milyar $ cirosu var

- SABMiller bugün dünyanın en büyük ikinci bira şirketi ve portföyünde 200’den fazla markası bulunuyor.

- 80 ülkede 69 bin çalışanı var.

- 31 Mart 2015 verilerine göre 324 milyon hektolitre bira sattı.

Haberin Devamı

- Dünyada dakikada 140 bin şişe SABMiller birası satılıyor.

- Yine Mart sonu verilerine göre şirketin cirosu 26.3 milyar dolar, kârı 6.4 milyar dolar.

- Miller, Grolsch, Peroni, Hansa ve Pilsner Urquell en çok tanınan markaları.