Gazete Vatan Logo

104 yaşındaki bilim insanı ‘ölüm yolculuğuna’ başladı

Ekolog ve bitki bilimci 104 yaşındaki David Goodall’ın ölümcül bir hastalığı yok ancak kendi kendine bakmakta zorlandığı için hayatına devam etmek istemediğini söylüyor.

104 yaşındaki bilim insanı ‘ölüm yolculuğuna’ başladı

İnternet üzerinden başlatılan kampanyada Goodall’ın İsviçre’ye gidebilmesi için 15 bin dolar toplandı. BBC Türkçe’nin haberine göre toplanan parayla bilim insanına birinci sınıf bir uçak bileti alındı. Goodall’ın hayatına son vermek istemesi, Avustralya’da doktor yardımıyla intiharın ya da ötanazinin yasal olmaması nedeniyle ülkede tartışmaları da beraberinde getirmişti.

David Goodall geçen ay doğum gününde verdiği bir röportajda, “Bu yaşa geldiğim için büyük üzüntü duyuyorum” demişti. Avustralya’nın Victoria eyaletinde geçen yıl yardımlı intihar yasallaşmıştı ancak ötanazinin uygulanabilmesi için kişinin ölümcül bir hastalığının olması gerekiyor. Ötenazi, ülkedeki diğer eyaletlerde ise yasa dışı. Goodall, İsviçre’deki bir klinikte yardımlı intihar uygulaması yaptırmayı planlıyor. Yardımlı intihar, bir doktorun öldürücü maddenin olduğu iğneyi hazırladığı ancak kişinin iğneyi kendi kendine uyguladığı durumlara deniyor. Goodall’a ölmeye gittiği İsviçre yolculuğunda Exit International isimli gruptan arkadaşı Carol O’Neill da eşlik ediyor. Carol O’Neill, Goodall’ın bu kararında üniversite kampüsünden uzaklaştırılmak istenmesinin etkisi olduğunu düşünüyor. İki sene önce Goodall’ın ücret almadan öğretim üyeliği yaptığı Perth’s Edith Cowan Üniversitesi, bilim insanının yolda başına bir şey gelmesinden endişe ettiğini açıklayarak, evden çalışmasını istemişti.

Haberin Devamı

Ölmeden önce ailesini görecek

Goodall’ın İsviçre’de yakın ailesi tarafından karşılanmadan önce, Fransa’daki ailesini ziyaret etmesi planlanıyor. İsviçre’de yardımlı intihar 1942 yılında yasallaştı. İsviçre, yabancı ülkelerin vatandaşlarına yardımlı intihar hakkı tanıyan tek ülke. Avustralya Tabipler Birliği, ilaç kullanımının etik olmayan bir yolu olarak gördükleri yardımlı intihara karşı çıkıyor.