Gazete Vatan Logo

103. yıl dönümünde yeni zafer

Zeytin Dalı Harekatı’nın 58. gününde TSK ve ÖSO, terör örgütü PKK/YPG’nin Kandil’den sonra sözde ikinci kalesi Afrin’e girdi. Çanakkale Zaferi’nin 103. yıl dönümünde kente Türk bayrağını dikti. Zafer şehitlere atfedildi

103. yıl dönümünde yeni zafer

TSK’nın terör örgütü PKK/YPG kontrolündeki Afrin’i temizlemek için 20 Ocak’ta saat 17.00’de başlattığı Zeytin Dalı Harekâtı’nda en kritik gün yaşandı. 2 bin 300 km2’lik alana sahip Afrin’in kuşatılan şehir merkezine yönelik önceki gece operasyon başlatıldı. TSK’nın Özel Kuvvetleri, öncü olarak gece girdiği Afrin merkezinde çatışmalarla teröristlere büyük kayıp yaşattı. Türk jetleri ile topçu birlikleri de gece boyu terör hedeflerini bombaladı.

08.30’da kontrol edildi

Şafak sökmeden karadan ÖSO unsurları ile şehre giren Mehmetçik, ilçe merkezinde kontrolü dün sabah saat 08.30 itibariyle sağladı. Mehmetçik ve ÖSO’yu gören siviller, zılgıtlarla sevinç gösterisi yaptı. Harekatla birlikte Türkiye’ye roketli ve füzeli saldırılar engellenirken, bölgedeki sivilleri teröristlerin zulümden kurtarıldı. Afrin merkezinde bulunan terör örgütünün sözde Afrin kantonu yönetim binası ile kentin her yerinden görülen hakim noktasına Mehmetçik tarafından törenle Türk bayrağı dalgalandırıldı. Bir Türk askeri ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü’nde Türk milletine ve yüce şehitlerimize armağanıdır’ dedikten sonra Mehmetçik ve ÖSO unsurları, havaya ateş açarak kutlama yaptı.

Haberin Devamı

Şehirde asılı terör örgütü PYD/PKKya ait flamalar, panolar ile elebaşı Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları da parçalandı. ÖSO’nun kontrolleri sırasında Afrin’in bazı noktalarında ise terör örgütü tarafından tuzaklanan bazı patlayıcılar infilak etti.

Öte yandan teröristlerin resmi kurumlarda kendilerine ait evrakı yanlarına alıp ya da ateşe verdikten sonra terk ettiği Afrin’de az sayıda sivil olduğu görüldü.

Sivil araçları yaktılar

Teröristlerin harekat kapsamında kente gelecek TSK ve ÖSO güçlerine karşı kentin dış mahallelerine kilometrelerce uzunluğunda hendek kazdığı görüldü. Hendeklerden çıkarılan topraklarla siperler oluşturulduğu görüldü. Kenti terk etmek isteyen sivillerin çıkışına izin vermeyen teröristlerin birçok sivile ait aracı yaktığı gözlendi.

Zaferi dünyaya Çanakkale Deniz Zaferi’nin 103’üncü yıl dönümü töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurdu. Erdoğan ‘Sözlerimin hemen başında bir müjdeyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Afrin şehir merkezi TSK desteğindeki ÖSO mensupları tarafından saat 08.30 itibariyle kontrol altına alınmıştır. Afrin şehir merkezinde terör örgütünün paçavraları değil huzurun ve güvenin sembolleri dalgalanıyor. Şu anda orada Türk bayrağı dalgalanıyor, ÖSO’nun bayrağı dalgalanıyor. Rabbimize hamd ediyorum. Kahraman Mehmetçiklerimize şükranlarımı sunuyorum. Ülkelerinin geleceği için mücadele eden ÖSO mensuplarına şahsım, milletim adına şükranlarımı sunuyorum’ dedi.

Haberin Devamı

Mayın aramasına devam

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ‘Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları devam etmektedir’ dendi.

Harekatın başından bu yana teröristler tarafından sınır hattında bulunan Hatay ve Kilis’e 94 roket ve füze atıldı. Bu saldırılarla 7 sivil vatandaş hayatını kaybederken, 113 kişi de yaralandı. Harekata katılan Türk askerlerinden 46’sı, ÖSO mensuplarından ise 116’sı şehit oldu. Başarıyla yürütülen harekatta 103’ü önceki geceden bu yana toplam 3 bin 700’ün üzerinde terörist de etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Mehmetçikten kent merkezine hilal

Afrin şehir merkezinde kontrolü sağlayan Mehmetçikler daha sonra kente giren tanklar eşliğinde ‘hilal’ oluşturdu. Mehmetçiğin kent merkezinde hilal yaptığı anlar bölgedeki SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) tarafından havadan görüntülendi. Hilal yapan askerler şehir merkezinde ay-yıldızlı bayrağımızı açarak poz verdi.

Afrin zaferi 57’nci Alay şehitlerine hediye edildi

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar, TSK’nın büyük bir askeri akıl ve hızla Afrin’in kalbinde buluştuğunu söyledi

Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, başarıyla yürütülen harekatı değerlendirdi. Afrin’in kalbine düzenlenen operasyonun, harekatın 57’nci gününe denk getirilip, 57’nci Alay şehitlerine atfedildiğini söyleyen Abdullah Ağar şöyle konuştu:

Haberin Devamı

Çanakkale 57’nci Alay’ın tüm askerleri şehit olmuştu. Afrin harekatı, 57’nci günde başladı ve Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde Mehmetçi o anlamlı günde Afrin’in kalbinde Türk bayrağını dalgalandırdı. Dün gece başlayan Afrin harekatı, büyük bir askeri akıl ve hızla gelişti. Farklı yön ve istikametlerden büyür bir hızla gelen birlikler, Afrin’in kalbinde buluştu. PKK tutunamadı. Dün gece çok şiddetli çatışmalar oldu ve bugün PKK’nın ortada olmadığını görüyoruz. Bundan sonraki süreç devam ediyor, tam anlamıyla bitmiş değil. Ama şu an Mehmetçik ve ÖSO Afrin’in kalbinde. En sembol alanlarında en kritik alanlarda askerimiz bulunuyor.”

Patlayıcılara dikkat

Ağar, patlayıcı tuzaklarına da dikkat çekerek teröristlerin her an hainliğini sürdürebileceğini ifade ederek, şöyle devam etti: Özellikle tüneller, menfezler, dehlizler PKK’nın saklanmış ve kahpelik yapabileceği önem kazanmış durumda. Patlayıcıların temizlenmesi gerekiyor. Tünellerin deşifresi PKK’nın silah ve mühimmatlarının toplanması, masum ve terör unsurlarının birbirinden ayrıştırılması, bu saatten sonra çok önemli. Her an kahpece bir saldırıyla karşı karşıya kalınabilir. En ufak bir zafiyete yer verilmeden harekat tüm hassasiyetleriyle devam ediyor.”

Ağar, bölgede etkisiz hale getirilen terörist sayısının ise en az 5 bin olduğunu ifade ederek ‘Türk Silahlı Kuvvetleri, etkisiz hale getirilen terörist sayısını en son 3 bin 530 olarak açıkladı. Ancak bu rakam aslında daha fazla. TSK kendi tespit ettiklerini açıklıyor. TSK’nın temel vazifesi, harekat olduğu için teröristlerin sayısına fazla bakmıyor. Harekatta PKK tarihinde ilk defa bu kadar eğitilmiş dağ kadrosu zayiatı veriyor. Harekatta en az 5 bin terörist etkisiz halde’ diye konuştu.

TSK dünyaya böyle duyurdu

Afrin merkezinde kontrolün sağlanmasının ardından ilk görüntüler Genelkurmay Başkanlığı tarafından paylaşıldı. Genelkurmay’ın Twitter’daki hesabından yapılan paylaşımda ‘Afrin şehir merkezinden ilk görüntüler’ ifadesi yer aldı. Görüntülerde Türk bayrağı açan Mehmetçik ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’nin 18 Mart Şehitler Günü’nde tüm Türk milletine ve tüm şehitlerimize armağanıdır’ diye konuştu. Görüntülerde ilçe merkezindeki tanklar, Mehmetçik ve Özgür Suriye Ordusu’na bağlı unsurlar da yer alıyor.

Siviller için seferberlik
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Mehmet Güllüoğlu, AFAD, Kızılay ve başka kuruluşların Afrin’de sivillerin gıda kolisi, hijyen paketi, su ve diğer ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Güllüoğlu, Afrin ve daha güneyde bulunan İdlib’de güvenli bölgenin oluşturulmasıyla, dönüşlerinin sağlananabileceğine işaret ederek, ‘Oradaki hizmetlerin, tarımın, ticaretin ve diğer hizmetlerin yeniden ayağa kaldırılma sürecini hep birlikte göreceğiz ancak şu an için ilk safhadayız. AFAD, Türk Kızılayı ve başka kuruluşlarla sivillerin gıda kolisi, hijyen paketi, su ve başka ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor’ diye konuştu.
Gönüllü olarak geri dönmek isteyenler için bölgedeki altyapı çalışmalarının tamamlanmasının ve yaşanabilir bir ortamın sağlanmasınının önemli olduğunu vurgulayan Güllüoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı’ndan önemli tecrübeler edindiklerini bugüne kadar 160 bin insan kendi köyüne, ilçesine ve memleketine döndüğünü anlattı. Güllüoğlu, “Fırat Kalkanı Harekatı’ndan da biliyoruz. Operasyon biter bitmez hemen dönüşler başlamadı. Oraların temizlenmesi, sağlık, eğitim, dini hizmetler, su ve elektrik gibi altyapı hizmetlerinin ayağa kaldırılması gibi süreçlere ihtiyaç var. Afrin için de aynı sürecin işleyeceğini düşünüyoruz” dedi.
Komandolar marş okudu
Tarihi Afrin zaferinin ardından Mehmetçikler ilçe merkezini ‘komando andı’yla inletti. Andın ardından kısa bir konuşma yapan tim komutanı, “Bu zafer öncelikli olarak Çanakkale şehitleri, ardından bu harekatta şehit olmuş 46 personelimize ve ÖSO’dan şehit olmuş personelimize, özelinde Şükrü Ünlü uzman çavuşumuza, Mithat Dunca binbaşıya armağan olsun. Mithat Dunca’nın eşi Lütfiye Hanım, kardeşleri Mustafa ve Metin, Mithat’ın intikamı yerde kalmadı, intikamını aldık. Lütfiye Hanım sen rahat et, burada 200 kardeşin var, saygılar” dedi.
Zılgıtlarla kutladılar!

Afrin ilçe merkezine TSK ve ÖSO’nun girmesinin ardından evlerinden çıkan siviller askerlere destek verdi. Şehir merkezinin teröristlerden kurtarılmasını kimi vatandaşlar askerlere el sallayarak, kimileri de sevinç gözyaşları ve zılgıtlarla kutladı. İlçe meydanında toplanan siviller, araçlarıyla sevinç turu attı. Bir dükkana girip çocuklarıyla birlikte teröristlerden saklanan bir grup kadın tarafından zılgıtlarla karşılandı. ÖSO mensuplarını karşılarında görüp kepengini açtıkları dükkandan çıkan kadınlar, zılgıtlarla sevinç gösterisinde bulundu.

Bu arada, şehir merkezini terk eden teröristlerin bazı binaları ve araçları ateşe verdikleri, ağır hasar oluşturdukları görüldü. İlçede ve kırsalda arama tarama faaliyetine başlayan Mehmetçik ve ÖSO güçleri, terör örgütü YPG/PKK’yı simgeleyen flama ile fotoğrafları imha etti. Binaları tek tek arayan güvenlik güçleri, teröristlerin sivillerin arasına girme ihtimaline karşı çalışmalarını sürdürüyor.

Demirci Kava heykeli yıkıldı

ÖSO güçleri Afrin şehir merkezinde terör örgütü PKK/YPG tarafından dikilen Demirci Kava heykelini iş makinelerine bağladıkları halatlarla yerinden söktü. Zerdüşt inancına göre kutsal sayılan Demirci Kava’yı örgüt bir çok noktada kullanıyor. ÖSO güçleri Afrin’de örgüt tarafından dikilen başka heykelleri de yıktığını açıkladı.

12 odalı yer altı mühimmat deposu
Afrin’in kuzey batısındaki Cuveyk köyünde savaş uçakları ve top atışlarından korunmak amacıyla yer altında betonarme duvarlarla inşa edilmiş ve üzeri toprakla gizlenmiş 150 metre uzunluğunda mühimmat deposu bulundu. Mehmetçik, normal koşullarda ateş destek vasıtalarıyla imha edilebilecek depoyu, köy halkı ve çevredeki sivillerin zarar görmemesi için imha etmedi. Gerekli güvenlik şartları sağlandıktan sonra ÖSO birlikleriyle mühimmat deposuna giren Mehmetçik, tünel içindeki 12 odada ABD ve Rus menşeli binlerce uçaksavar ve doçka mermisi, anti tank roketi, top mermisi, çok namlulu roketatar, çeşitli ebatlarda tank mühimmatı ve TOW roketi ele geçirdi.
Askeri kaynaklar, terör örgütü YPG/PKK’nın devasa cephaneliğe sahip olmasının büyük sevkiyatlar için hazırlık yapıldığının göstergesi olduğunu vurguladı.
Halka işkence yapıyorlardı
Terör örgütü YPG/PKK’dan kaçarak Türkiye’ye sığınan Harma ailesi ‘Çocukları kalkan yaptılar. 13 yaşından büyük çocukları zorla ve gençleri silah altına aldılar. Katılmayanlara işkence yaptılar’ dedi

Afrin’den terör örgütü YPG/PKK’nın şiddetinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Harma ailesi terör örgütünün çocukları kalkan olarak kullandığını belirterek, “13 yaşından büyük çocuk ve gençleri zorla silah altına aldılar. Katılmak istemeyenlere işkence yaptılar. YPG/PKK’ya katılmak istemediği için çoğu çocuğun annelerine sarılarak ağladığını gördüm” dedi. Afrin’den terör örgütü YPG/PKK’nın şiddetinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Harma ailesi, orada yaşanılanları anlattı. Mart 2011’de başlayan iç savaş nedeniyle birçok aile yurdundan ayrılmak zorunda kaldığı Suriye’de, 6 çocuklu Harma ailesi de terörün zulmünden kurtulmak için 6 ay önce Türkiye’ye sığındı. Harma ailesi, Ankara’nın Altındağ ilçesindeki Solfasol Mahallesi muhtar Salim Ahmet Yurtlu ve yardımsever Sadettin Karagöz’ün yardımıyla tuttukları bir eve yerleşti. Baba Cuma Harma, ailesini bıraktıktan sonra savaşmak için Afrin’e döndü. Ankara’da kalan anne ve 6 çocuğu ise zorlu yaşam koşullarında ayakta kalmaya çalışıyor.

Ağladıklarını gördüm

Anne Esma Harma iç savaştan önce Afrin’de düzenli bir hayatları olduğunu, eşi ve çocuklarıyla mutlu bir hayat sürdürdüklerini anlatarak, savaşın çıkmasının ardından tüm düzenlerinin alt üst olduğunu belirtti. Harma, YPG/PKK’lı teröristlerin bölgelerine gelmeye başladığı günden itibaren korku dolu anlar yaşadıklarını dile getirdi. Teröristlerin Afrin’e gelir gelmez tüm mahalle ve sokakların stratejik yerlerine hendekler açmaya başladıklarını anlatan Harma, “13 yaşından büyük çocuk ve gençleri zorla silah altına aldılar. Katılmak istemeyenlere işkence yaptılar. YPG/PKK’ya katılmak istemediği için çoğu çocuğun annelerine sarılarak ağladığını gördüm” diye konuştu.

Eş yapmak istediler

YPG/PKK’lı teröristlerin kadınlara işkence ve kötü muamele yaptığını anlatan Harma, “Kadınları kendine eş yapmak istediler. Kadınlar bunu kabul etmedi. Çoğu kadın teröristler tarafından tecavüze uğradı. Bu anların hiçbirini unutamıyorum” dedi. Türkiye’ye kaçma fırsatını bulduklarını ancak bazı akrabalarının halen Afrin’de kaldığını ifade eden Esma Harma, “Konuşmalarımızda akrabalarımız oradaki durumu da anlatıyor. Türk askeri geldiğinden beri YPG/PKK çocukları kalkan olarak kullanıyormuş. Sivillerin kaçmasına engel oluyorlarmış. Zeytin Dalı Harekatı’ndan önce oradaki siviller, çok zulüm gördüğü için hepsi Türk askerinin bir an önce Afrin’e gelmesi için dua ediyordu. Gözü yaşlı siviller zulümden kurtulmak için Türk askerini bekliyordu. Türk askeri geldi ve orada yaşama hakkını gerçek sahibi olan Afrinlilere geri verdi, vermeye de devam ediyor” dedi.

Binlerce Azezli Afrin’e döndü!
PKK/YPG’li teröristlerden temizlenerek özgürleştirilen Afrin’e komşu kent Azez’den binlerce kişi akın etti. Terör örgütü denetiminde olduğu için yıllardır 20 kilometre uzaklıktaki Afrin’e gidemeyen Azez halkı, kentin terörden arındırıldığının haberini aldıktan sonra araçlarıyla yola düştü. Uzun araç konvoyları ile daha önce yaşadıkları Afrin’e giden binlerce Azezli gün boyu kentteki kutlamalara katılıp, sevinç gösterisi yaptı.
Binbaşı şehit
Zeytin Dalı Harekatı’nda yaralanan Binbaşı Mithat Dunca (43) tedavi gördüğü Hatay Devlet Hastanesi’nde şehit düştü. Evli, 1 kız çocuğu babası olan Mithat Dunca’nın şehit haberini askeri yetkililer Eskişehir’de oturan baba Kazım Dunca ile anne Hesna Dunca’ya verdi. Dunca çiftinin oturduğu tek katlı evin önüne ve sokağa Türk bayrakları asıldı. Odunpazarı Kaymakamlığı evin önüne taziye çadırı kurdu, bir 112 ambulansı da evin yakınında hazır bekletildi. Şehit Binbaşı Mithat Dunca’nın cenazesi, Eskişehir’deki Reşadiye Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Vişnelik Hava Şehitliği’nde toprağa verildi.