Gazete Vatan Logo

100 yalı parası gitti!

Volkswagen’de emisyon skandalının en büyük faturası Katar’a çıktı. Katar Yatırım Otoritesi yaptığı yatırımlardan 12 milyar dolar zarar etti. Bu tutar Katar Emiri’nin eşine hediye ettiği Erbilginler Yalısı tutarının 100 katına eşit.

100 yalı parası gitti!

Volkswagen’de ortaya çıkan emisyon skandalının en büyük zararı Katar’a oldu. Financial Times’in haberine göre Katar’ın egemen varlık fonu Katar Yatırım Otoritesi, hisse senetlerindeki 250 milyar dolar yatırımının en büyük bülümünü oluşturan Volkswagen, Glencore ve Agricultural Bank of China’ya yaptığı yatırımlardan 12 milyar dolar civarında zarar etti. FT’ye göre en büyük zarar 8.4 milyar dolar ile Volkswagen’in adi ve tercihli hisselerine yapılan yatırımlardan oluştu. Glencore’un yüzde 8.2 hissesine sahip olan Katar Yatırım Otoritesi burada da 2.7 milyar dolar zarar etti. Agricultural Bank of China yatırımından zarar 650 milyon dolar oldu. Bir başka deyişle, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani tarafından satın alınıp ikinci karısı olan Katar Kraliçesi Anoud’a hediye edilen İstanbul Yeniköy’deki ünlü Erbilginler Yalısı’nın tutarının tam 100 katı kadar para söz konusu 3 yatırımdan kaybedildi. Türkiye’nin en pahalı yalısı olan Erbilginler Yalısı (Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı) 25 Mart’ta 100 milyon euroluk rekor fiyatla Katarlılar’ın olmuştu. Katar Emiri ve ailesinin isminin öne çıkmaması ve Kraliçe Anoud’un babasının halihazırda Türkiye’de mevcut bir şirketi bulunduğu için satın alma Dardanelles Gayrimenkül üzerinden gerçekleştirilmişti.

Haberin Devamı

Hollanda da VW satışını durdurdu

İsviçre’den sonra Hollanda da Alman otomobil devi Volkswagen’in dizel motorlu araçlarının satışlarını durdurma kararı aldı. Volkswagen 10 gündür emisyon skandallarına yönelik gelişmelerle gündemden düşmüyor. Hollandalı Volkswagen bayileri, Alman devinin emisyon hilesine dahil olma ihtimalleri nedeniyle, dizel VW modellerinin satışlarını durdurma kararı aldı. Audi, SEAT, Skoda ve Volkswagen’in Hollandalı ithalatçısı olan PON şirketi, bunun geçici bir karar olduğunu açıkladı. Açıklamada Hollanda’daki stoklardaki 4.100 aracın bu durumdan etkilenebileceği ifade edildi. İsviçre 4 gün önce, bazı sera gazı salınımı testlerinden geçememiş olma ihtimali nedeniyle Volkswagen’in dizel motorlu modellerinin ülkede satışını geçici olarak durdurmuş, kararın ülkede henüz satılmamış ya da kayıt altına alınmamış 180 bin modeli etkileyebileceği açıklanmıştı.

Haberin Devamı

11 milyon aracı geri çağıracak

Volkswagen, egzoz gazı emisyon testlerinde hile yapan yazılım içeren 11 milyon aracı geri çağırarak onaracağını ve emisyon testlerinde usulsüzlük skandalının ardından şirketin imajını düzeltmeye çalışacağını duyurdu. Otomotiv sektörü tarihinde tek seferde en büyük geri çağırma gerçekleşirken, araçlardan 5 milyonu Volkswagen, 2.1 milyona Audi, 1.8 milyonu VW ticari, 1.2 milyonu Skoda ve 700 bini Seat olarak açıklandı. Yeni CEO Matthias Müller, Volkswagen’in bin üst düzey yöneticisi ile Wolfsburg’da kapalı kapılar ardında yapılan toplantıda firmanın önümüzdeki birkaç gün içerisinde yasadışı yazılımın bulunduğu dizel araçları geri çağıracağını söylerken, bazı analistler bunun maliyetinin şirketin skandal için ayırdığı 6.5 milyar dolardan fazla olabileceğini tahmin ediyor.

Ücretsiz olacak

Volkswagen’deki geri çağırmalarda, araçların periyodik bakımları sırasında, mevcut soruna ilişkin problem giderilecek. Araçlar için müşteriden herhangi bir ücret alınmayacak.

Haberin Devamı

İlk açıklama: İnceleyeceğiz

Çevre Bakanlığı, Volkswagen’de emisyon skandalının patlamasından 10 gün sonra ilk kez açıklama yaptı. ABD’nin Volkswagen ile ilgili raporunu ve Türkiye’ye satılan araçlardaki durumu inceleyeceklerini bildiren Çevre Bakanlığı’ndan üst düzey yetkili, “Egzoz ölçümleri bizde araç muayene istasyonlarında yapılıyor. Gelen haberlere göre Amerika’daki kurum hem seyir halinde, hem de rölantide emisyon ölçümü yapmış ve ikisi arasında 40 kat fazla değer ortaya çıkmış. Biz de süreci izlemeye aldık. Eğer böyle farklılık varsa egzoz ölçümünde yeni konsepte geçmek zorundayız” dedi.

TÜVTÜRK’e soru yağmuru

Volkswagen’in emisyon skandalının ardından Türkiye’de egzoz gazı emisyon ölçümlerine dair araç sahiplerinden gelen çeşitli sorular üzerine TÜVTÜRK açıklama yaptı. Trafiğe ilk çıkışa yönelik yasal izinlerin alınması için yapılan ölçümlerin periyodik ölçümlere göre farklı ve daha geniş kapsamlı olduğu vurgulanan açıklamada, TÜVTÜRK’ün tüm egzoz emisyon ölçümlerinin yüzde 35’ini gerçekleştirildiği kaydedildi. Açıklamada, hissedarlık yapısı ile ilgili de, “Bir otomotiv şirketi muayene kuruluşunda hakim ortak olamamaktadır. Doğuş Otomotiv de TÜVTÜRK’ün sadece yüzde 33 hissesine sahip olup, kalanı Alman TÜV SÜD AG ve İngiliz menşeili Bridgepoint sahipliğindedir” denildi.

Haberin Devamı