Gazete Vatan Logo

100 otelin yıldızı düşecek

Yıldızlama standartları yeniden belirleniyor. Her önüne gelen 'beş yıldızım' diyemeyecek

Turizm tesislerinde yıldızlama standartları yeniden belirleniyor. Turizm Bakanlığı tarafından yapılan çalışmada kablosuz internetten, business center'a kadar bir çok unsura bakılacak..

Türkiye'deki otellerin standartları yeniden belirleniyor. Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma uyarınca, otellerin yıldız standartları yükseltilirken, bir de gönüllülük usulune bağlanan 'yeşil yıldız' uygulaması gündeme geliyor. Edinilen bilgiyi göre Kontrolörler Kurul Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni standartlar önümüzdeki günlerde Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a sunulacak. Önümüzdeki iki aylık dönemde uygulamaya geçilecek yeni yıldızlama tekniği ile bazı otellerin 'yıldız seviyeleri düşerken', bazıları da yukarıya doğru çıkacak. 1,2,3,4 ve 5 yıldız olarak sınıflandırılan Türkiye genelinde yaklaşık 4 bine ulaşan tesiste, teknolojideki değişiklikler de sınıflandırmalara dahil edilecek. Artık, klima, saç kurutma makinesi, televizyon, mini bar, yüzme havuzu gibi klasik standartların dışında bir otelde kablosuz internet bağlantısı yani wirelles internetin olması da puanlamaya konu olacak. Yine business center, sansörlü su ve elektrik sistemleri de yıldızlama yapılırken puanlamada baz oluşturacak. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Turistik Oteller İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yeni dönemde tasarrufun da ön plana çıkacağını belirterek, "Pazarda sürekli yenilikler oluyor, bu nedenle standartların sabit kalması mümkün değil. Çöp kutusundan, kapı anahtarına kadar herşey yeniden puanlanacak. Mesela biz bazı otellere yeni formları gönderdik ve puanladık. Üç yıldızlı bir otel örneğin eskiden rahat rahat üç yıldızı tutturuyorken, şimdi ucu ucuna yetişebiliyor. Her önüne gelen ben dört yıldızım, beş yıldızım diyemeyecek. Yeniden sınıflama yapılacak" dedi.

100 OTELİN YILDIZI DÜŞECEK
Bu yeni yöntemle daha önce 'amca, dayı gayreti' ile yıldız alanların, seviyelerinin düşeceğini kaydeden Bayındır, "Tabii bu yeni durumda büyük çaplı oynamalar olmayacak. Yani 100 otelin birden yıldızı beşten, dörte düşecek değil. Ama tabii ki değişiklikler yaşanacak" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Ahmet Barut da eskiden klimanın lüks olduğunu hatırlatırken, "Artık klimasız oda düşünülemiyor. Yeni otellerde aile odaları, suitler, spa'lar var. Bize göre olması gereken doğal bir süreç" dedi.

SABAH / Hacer Gemici

Haberin Devamı