Gazete Vatan Logo

100 ölüden sonra başkan havlu attı!

100 ölüden sonra başkan havlu attı!

Kiev caddelerinin cesetlerle dolmasının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç, muhaliflerin erken seçim talebine direnemedi. Başkanlık yetkilerini kısıtlayan yeni anayasa isteğine ‘evet’ dedi ve muhaliflerle anlaşma imzaladı.

Ukrayna’da 100’e yakın kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan isyana çözüm bulma çabaları önceki geceden dün sabaha kadar sürdü. Fransa, Alman ve Polonya Dışişleri Bakanları ile Rusya’nın gönderdiği arabulucu, Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç ile yaptıkları görüşmenin ardından sabah olumlu mesajlar verdi. Yanukoviç de anlaşmanın sağlandığını başkanlık internet sitesinden duyurdu. Yanukoviç ülkede erken seçim sürecinin başladığını belirtti. Anlaşmaya göre,


- 10 gün içinde de bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulacak.

- Eylül ayına kadar, devlet başkanı, hükümet ve parlamentonun yetkilerini düzenleyen bir anayasa reformu tamamlanacak. Başkanlık yetkilerini kısıtlayan 2004 Anayasası’na geri dönüş sağlanacak.

- Devlet başkanlığı seçimi, yeni anayasanın kabulünden sonra aralık ayında yapılacak.

- Anayasal reforma ek olarak seçim kanunu değiştirilecek ve Merkezi Seçim Komisyonu, tüm tarafların eşit bir biçimde temsil edileceği şekilde yeniden oluşturulacak.

- Ölümlere neden olan şiddet olayları ile ilgili geniş çaplı soruşturma düzenlenecek.

Anlaşmanın bu detayları uluslararası ajanslar tarafından dünyaya duyurulurken kriz görüşmelerine arabuluculuk yapan üç AB bakanından, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, temkinli olunmasını tavsiye ederek, anlaşmanın kesin olmadığını, Yanukoviç’in açıklamasını henüz muhalefetin doğrulamadığını söyledi.


2004 Anayasası ne getiriyordu?

Ukrayna’da 2004 yılının sonunda kabul edilen Anayasa, Turuncu Devrim isyanının taleplerini karşılamak amacıyla alelacele meclisten geçirilmişti. Yanukoviç’in şimdi yeniden yürürlüğe gireceğini açıkladığı 2004 kararları devlet başkanının başbakanı atama yetkisinin elinden alınmasını öngörüyor. Başkan aynı zamanda artık hükümet üyelerini görevden alamayacak fakat Parlamento’yu feshetme yetkisine sahip olacak. Dışişleri ve Savunma Bakanları haricindeki diğer tüm bakanlar da seçilmiş iktidar tarafından atanacak. Başkanlık yetkilerini büyük ölçüde kısıtlayan bu Anayasa değişikliği yüksek mahkeme tarafından 2010 yılında iptal edilmiş, o dönemde mahkemeye büyük baskılar yapıldığı ve 4 yargıcın zorla istifa ettirildiğini iddia edilmişti.


Fatura İçişleri Bakanı’na...

Ukrayna parlamentosu, İçişleri Bakanı Vitaliy Zaharçenko’nun görevden alınmasını kararlaştırdı. Kararı 332 milletvekili destekledi. Kiev’deki meydanlarda protesto gösterilerine katılan eylemcileri birleştiren Meydan Konseyi, dün muhalefet liderleriyle yaptığı görüşmelerde, İçişleri Bakanı Zaharçenko ile Cumhuriyet Başsavcısı Viktor Pşonko’nun yeni kurulacak hükümette yer almaması şartıyla Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri arasında imzalanan anlaşmayı destekleyeceğini duyurmuştu.

Turuncu Prenses geri geliyor

Protestocuların isteklerinden biri de Turuncu Devrim’in lideri Timoşenko’nun hapisten çıkarılmasıydı. Ukrayna Parlamentosu dün Timoşenko konusunda bir formül bulmak için toplandı. ‘Turuncu Prenses’, yolsuzluk yaptığı iddiasıyla cezaevine atılmıştı.

50 polis saf değiştirdi!

Önceki gün ilan edilen ateşkesin ardından Kiev’deki Maidan Meydanı’na yerleşen polisi çıkarmak için binlerce protestocu meydana sabah baskını düzenlemişti. O baskın sırasında 67 polis de protestoculara rehin düştü. Dün Kiev Meydanı’nın polislerden tamamen arınmasının ardından rehin polisler de serbest bırakıldı. Kiev’den sonra en şiddetli eylemlerin gerçekleştiği Lviv kentinde polis gücüne bağlı 50 güvenlik görevlisi, protestoların gerçekleştiği meydana batı yanlısı eski İçişleri Bakanı ile birlikte gelerek muhalif saflara katıldıklarını açıkladılar. Polisin bu hareketi kalabalık tarafından büyük coşkuyla karşılandı.

Haberin Devamı