Gazete Vatan Logo

100 milyon yumurta elimizde patladı!

Kuş gribi yüzünden yumurta satışları durdu. Son 10 gün içinde İstanbul'da 100 milyon yumurta birikti. Acil durum toplantısı yapan toptancılar, belediyelerin koyduğu yasağın kalkmasını istiyor

Türkiye genelinde kanatlı hayvan ve ürünleri tüketimi, kuş gribi korkusu yüzünden dibe vurdu. Son 10 gün içinde İstanbul'da 100 milyon yumurta birikti, depolar doldu taştı. Vatandaş yumurta almayınca toptancı da ne yapacağını şaşırdı. Rami yumurta toptancıları kriz üzerine biraraya geldi. İstanbul Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Atilla Sümer'in başkanlığında yapılan toplantıya 50 toptancı katıldı. İstekleri iki noktada toplanıyor. Birincisi devletin üreticilere tanıdığı imkanları kendilerine de sağlaması, ikincisi ise yumurtalarında kuş gribi virüsünün olup olmadığının bilimsel olarak ispatlanması.

Toplantıya VATAN gazetesi olarak katıldık. Sümer özellikle belediyelerin uygulamasından şikayetçi: "Valilik Esenler, Küçükçekmece ve Gaziosmanpaşa ilçeleri için karantina kararı aldı. Daha sonra özellikle entegre tesislerde üretilen kanatlı hayvan ürünleri için bir tehlike olmadığını duyurdu. Bu açıklamalara karşı Şişli, Zeytinburnu, Silivri, Beykoz, Sarıgazi ve Bağcılar belediyesi yumurta satışlarını markette bile yasakladı. Şimdi belediyeler bu yasağı hangi kurala göre uyguluyor? Bunun gerekçesi ne?"

Trafiği de yasaklayın o zaman!
Adem Menga de tepkili: "Bayramda trafik kazasında 109 kişi öldü. Niye trafiğe çıkmak yasaklanmıyor? Tavuk gören katil gördüğünü sanıyor! Belediyeler market ve dükkanlarda yumurta satmayı yasakladılar. Öyleyse ben buradan suç duyurusunda bulunuyorum. Buradaki toptancılar İstanbul'da kriz öncesi günlük 10 milyon yumurta satan adamlar. Bizim de satışlarımızı yasaklasınlar. Esas katiller burada!"

Celal Aras alıyor sözü: "70 bin tavuğum var. Silivri'de üretim yapıyorum. Yumurta satamayınca yem alamıyorum. 10 gündür tek yumurta satmadım. Ayakta kalmak için tavuklarımın yarısına yem veremiyorum. Hayvanlar aç. Eğer durum böyle giderse Türkiye'de 15 milyon sağlıklı tavuk üreticiler tarafından itlaf edilecek."

Kuş gribi olan tavuk yumurtlamaz
Yumurtacıların en büyük sıkıntısı kuş gribinin çok iyi bilinmemesi. Taner Bozkuş "Almanya, Tayland ve ABD'deki tavukçularla konuşuyorum. Onlar bizden çok daha bilgili. Kuş gribi olan tavuk yumurtlamaz, ilk yapacağı yumurtadan kesilmek olur. Kuş gribi olan tavuğun 'sümük'ten kafası şişer. Sonra nefes alamaz ve hemen ölür."

Haberin Devamı