Gazete Vatan Logo

100 milyon dolara ‘okey’e döndü

Mobil oyun pazarında devler liginde yer alan Türk teknoloji şirketi Peak Games, kart ve okey oyunları geliştiren stüdyosunu 100 milyon dolara ABD’li Zynga’ya devretti.

100 milyon dolara ‘okey’e döndü

Türkiye’de son yılların en büyük teknoloji ihraçlarından birisi bir yerli oyun firması tarafından gerçekleştirildi. Türkiye’den çıkmış dijital oyun şirketlerinden Peak Games’in ufak bir bölümü dünyanın en büyük oyun şirketlerinden Farmville’nin yaratıcısı Zynga tarafından satın alındı.

Anlaşma kapsamında Peak Games 100 milyon dolar karşılığında Türkiye’deki kart ve okey oyunlarını geliştirdiği stüdyosunu ABD’li teknoloji devine devretti. Buna göre Peak Games’in Spades Plus, Gin Rummy Plus ve Okey gibi oyunları Zynga’nın olacak. Toy Blast ve Toon Blast oyunları da Peak Games’te kalacak ve şirket İstanbul merkezli bağımsız bir oyun şirketi olarak yoluna devam edecek.

Hisseler değişmedi

2010 yılında kurulan Peak Games firmasına 2015 yılında katılan ve şirketi dünya pazarında hızla yukarı taşıyan Peak Games Strateji Direktörü Ömer İnönü, ABD pazarında şirketlerinin ilk 10’da olduğunu söyledi.

Kendi stüdyolarında geliştirdikleri oyunlar arasında ABD’nin en büyük kart oyunlarından Spades Plus ve Gin Rummy Plus’ın yanı sıra Türkiye’nin en büyük oyunu 101 Okey Plus gibi oyunların bulunduğunu dile getiren İnönü, satıştan gelen

Haberin Devamı

100 milyon dolar ile ellerinde kalan Toy Blast ve Toon Blast’ı dünyanın bir numarası yapacaklarını söyledi. Peak Games’in küresel ölçekte en hızlı büyüyen Türk teknoloji şirketi olduğuna dikkat çeken İnönü, “Mobil oyun pazarında şirketimiz dünyanın en iyilerinden ve bu seviyeye 7 yılda geldik. Çok kısa sürede de bu sektörün en iyisi olacağız. 60 kişilik bir ekip ile buraya geldik. Yaptığımız iş tamamen teknoloji ihracatı. Hissedarlık yapısında bir değişim yok. Sadece elimizdeki varlıkların ufak bir kısmını sattık. Onlar İstanbul’da bir ofis açacak ve ekibimizin bir kısmı onlara transfer olacak” şeklinde konuştu.

Fırsat olarak görüyoruz

Mobil oyun pazarının büyük oyuncularından Zynga, ABD’de son yıllarda hem kullanıcı hem de reklam kaybı yaşıyordu. Bu hamle ile tekar bir atağa kalkmayı planlıyor. Zira bu satın alma yeni CEO Frank Gibeau’nın göreve geldikten sonraki en büyük yatırımı oldu. Zynga, daha önce de CSR Racing ve Dawn of Titans oyunlarının yapımcısı NaturalMotion’ı 527 milyon dolara satın almıştı. Zynga CEO’su Gibeau yaptığı açıklamada Peak Games’in kart oyunlarını satın almanın kendileri için fırsat olarak gördüğünü söylüyor. Geçtiğimiz aylarda Peak Games’in Hasbro ile arasındaki telif davası çözümlenmiş ve taraflar karşılıklı anlaşmaya varmıştı. Hasbro kendi oyununu yayından kaldırmış ancak anlaşmanın detayları paylaşılmamıştı.

Haberin Devamı

Start-up’tı ABD’de pazarın devi oldu

Peak Games, Sidar Şahin, Rina Onur ve Hakan Baş tarafından 2010 yılında İstanbul’da bir Start-up olarak kuruldu ve kısa sürede büyüdü. ABD San Francisco’da ofis açan şirketin kurucu ortaklarından Hakan Baş 1 yıl sonra ayrıldı. Yaklaşık 2 yıl önce Rina Onur, Silikon Vadisi’nin en önemli yatırım fonlarından biri olan 500 Start-up kadrosuna dahil oldu. Peak Games’in CEO’luk görevini Sidar Şahin sürdürüyor. İnönü ailesinin 4’üncü kuşak üyesi olan Ömer İnönü, Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Türkiye’de bir süre ÜNLÜ&Co ve Sabancı Holding’de çalıştı. İnönü, Peak Games yönetimine girdi ve 2015 yılından sonraki oyunların ABD pazarında büyümesinde önemli rol üstlendi.

Haberin Devamı

500 milyon tekil kullanıcı

Dünyada mobil oyun pazarı büyüklüğü 47 milyar dolar iken ABD’de bu büyüklük
13 milyar dolar. Peak Games, ABD’nin en büyük 10 şirketi arasında ve 500 milyon tekil kullanıcısı var. Zynga’nın aylık kullanıcı sayısı da 311 milyondan 81 milyona düşmüş durumda. Şirket ABD pazarında bu satın alma ile büyük bir sıçrama hedefliyor. Peak Games gelirlerinin yüzde 70’i ve cirosunun yüzde 99’u ABD pazarından.
165 milyon $ hasılat yaptı
Ölçüm firması Sensor Tower’a göre, Peak Games 2017 yılının ilk üç çeyreğinde dünya çapında App Store ve Google Play’den tahmini
165 milyon doların üzerinde bir hasılat elde etti. 2016’daki aynı döneme kıyasla, bu gelir yaklaşık yüzde 145 büyüdü. En yüksek hasılat 124 milyon dolar ile Toy Blast’tan geldi. Onu Okey Plus, Spades Plus ve Gin Rummy Plus sırasıyla 18 milyon dolar, 9 milyon dolar ve 8 milyon dolar gelir ile takip etti.

Haberin Devamı