Gazete Vatan Logo

100 milyar dolarlık ‘Y’ kuşağına talibiz

Müslüman turizm pazarının büyüklüğünün 2026 yılında 300 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Y kuşağının payı da üçte biri aşacak. Türkiye, gençlerden aslan payını almaya aday

100 milyar dolarlık ‘Y’ kuşağına talibiz

Mastercard ile HalalTrip’in yayımladığı ‘Y Kuşağı Müslümanlar’ın Seyahat Raporu’nun ilki dünya turizminde 370 milyar TL’lik bir hacim oluşturan genç Müslümanlar’ın global ekonomi için önemini ortaya koydu. 2026’da 1.1 trilyon TL’ye (300 milyar dolar) ulaşması beklenen Müslüman turizm pazarında, hızla büyüyen Y kuşağı Müslüman turistlerin payının üçte biri aşacağı tahmin edildi. Turizmde ilk

3 Müslüman ülke arasında yer alan Türkiye’nin, bu rakamın önemli bir bölümünü çekmesi bekleniyor.

1 milyarlık genç nüfus

Günümüzde yaklaşık 1 milyara ulaşan 30 yaşın altındaki Müslüman nüfus, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ülkelerdeki nüfusun yüzde 60’ına denk geliyor. Ayrıca, genç Müslüman nüfusun 2030 yılında, 15-29 yaş aralığındaki toplam dünya nüfusunun yüzde 29’unu oluşturacağı hesaplanıyor. Rapor, 2016 yılında seyahat eden Müslümanların yüzde 30’undan fazlasının Y kuşağı, yüzde 30’unun Z kuşağı olduğunu gösteriyor. Bu da 2016’da seyahat eden 121 milyon Müslüman’ın 72 milyonunu Y ve Z kuşaklarının oluşturduğunu gösteriyor. İslam İşbirliği Konferansı üyesi olan ülkelerden Türkiye’nin yanı sıra Malezya ve Suudi Arabistan, yurt dışı turizminin en yoğun olduğu ilk üç ülke. Genç kuşak Müslümanlar’ın en çok ziyaret ettiği ilk 5 ülke Malezya, Endonezya, Japonya, Tayland ve Avustralya.

Haberin Devamı

Özgürce seyahat etmeyi seviyorlar

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 63’ü yeni kültürleri tanımayı, yüzde 43’ü arkadaş ve akrabalarını ziyaret etmeyi amaçlıyor. Gezmeyi seven bu yeni kuşak, senede 2 ila 5 kere seyahate çıkıyor, gittiği yerlerde 4 ila 6 gün arası kalıyor. Harcamalar konusunda da dikkatli davranan bu yeni nesil seyahat severlerin büyük bir kısmı seyahat başına uçuş, konaklama, yemek ve alışveriş gibi her kalem için 400 TL-1.850 TL arası para harcıyorlar.
Teknolojinin içine doğmuş olan bu seyahat sever yeni neslin beşte 4’üne yakın bir kısmı özgürce seyahat etmeyi önemserken, tur şirketlerini tercih eden yüzde 5’lik dilim dışında, teknolojiyi kolaylıkla kullanıyor, kendi seyahatini online olarak kendisi planlayabiliyor.

Haberin Devamı