Gazete Vatan Logo

100 Mehmetçik 2.5 saat çatıştı

TUNCELİ'nin Mazgirt İlçesi Darıkent Beldesi'nde dün gece PKK'lı terörist grubu, beldeye baskın girişiminde bulundu. Teröristlerin bir bölümü Jandarma Karakolu'na uzun namlulu silahlarla ateş açarken, bir bölümü de beldeye elektrik sağlayan trafoyu bombalayarak devre dışı bıraktı. Jandarma karakolu jeneratörü devreye girerken, askerlerin karşı ateşi üzerine beldeye giremeyen teröristler, 2.5 saatlik çatışmanın ardından ormanlık alana kaçtı. Saldırıda ölen ve yaralanan olmadı. Kaçan teröristleri etkisiz hale getirmek için helikopter desteğinde operasyonlar sürüyor.

Yaklaşık 30 kişi oldukları tahmin edilen terörist grup Mazgirt'in Darıkent Beldesi çevresine geldi. Saat 20.30 sıralarında bir grup terörist, takviye edildiği için 100'ü aşkın askerin görev yaptığı Jandarma Karakolu'na 1 kilometre uzaklıkdaki hakim bir tepedeki ileri kontrol mevzilerine uzun namlulu silah ve roketatarlarla ateş açtı. Belde merkezinde evlerin bulunduğu bölgeden ateş açan teröristlere, askerler anında karşılık verdi.

Bu sırada bir grup terörist de beldenin farklı bir noktasındaki evlere ve karakola elektrik sağlayan trafoyu bombaladı. Binaya yerleştirilen C-4 ve amonyum nitrat karışımı 40 kilo patlayıcıyı teröristlerin patlatması sonucu, yaklaşık 900 kişinin yaşadığı belde biranda elektriksiz kaldı.

Beldenin elektriğinin kesilmesinin ardından evlerin de bulunduğu karakol yakınlarına kadar sızan teröristler, bu kez karakola uzun numlulu silahlarla ateş açtı. Karakolda konuşlandırılan Jandarma Özel Harekat Timleri'nin karşılık vermesi üzerine çıkan çatışma uzun süre devam etti. Çatışma sırasında karakoldaki jeneratörler kısa sürede devreye sokularak, karakol çevresi ve önündeki alanda aldınlatma sağlandı. Teröristler aydınlatmanın sağlanmasıyla birlikte, saat 23.00 sıralarında ormanlık alana kaçarak izlerini kaybettirdi.

Teröristlerin Hıran Ormanları bölgesini gittiğinin tespit edilmesinin ardından Tunceli Jandarma Bölge Komutanlığı'ndan havalanan Sikorsky helikopterlerle teröristlerin bulunduğu alanlara Jandarma Özel Harekat Timleri indirilip, kaçış yolları ve stratejik alanlar tutuldu. Gece yarısı ise bölgeye gece görüş özelliği bulunan Kobra tipi helikopterler gönderilerek, PKK'lıların bulunduğu bölge yoğun bombardımana tutuldu. Sabah erken saatlede Hıran Ormanları kesimine çok sayıda asker sevk edilerek operasyon genişletildi.

PKK'lıların Darıkent Jandarma Karakolu'na düzenledikleri saldırıda kurşunlardan bazılarının çevredeki evlere isabet ettiği, ancak olayda ölen ve yaralananın bulunmadığı belirtildi. Teröristlerin patlattığı trafonun devre dışı kalması nedeniyle geceden beri elektrik verilmeyen beldeye enerji sağlanması için yeni bir trafo kurulması amacıyla çalışmaların sürdüğü bildirildi.
Jandarma Özel Harekat Timleri, ormanlık alanda izlerini sürdüğü teröristlerle zaman zaman sıcak temas sağladığı belirtilirken, belde sakinleri Kabro helikopterlerden PKK'lıların bulunduğu bölgelere atılan bomba seslerini duyduklarını söyledi. Belde sakinleri, sabahın ilk ışıklarına kadar silah seslerinin devam ettiğini belirtti.

Bu arada çatışma sırasında atılan el bombaları ve silahlardan çıkan kurşunlardan beldeye su sağlayan deponun da hasar görmesiyle beldenin suyunun kesildiği kaydedildi. Depoya isabet eden kurşun izleri gazeteciler tarafından görüntülendi.

Askeri yetkililer, trafo binasının havaya uçrulması sırasında bölgede bu güne kadar kullanılan en güçlü patlayıcıların kullanıldığının belirlerdiğini söyledi. Patlamada, binanı çatısına yuva yapan kuşlarında telef olduğu görüldü.



PKK, Tunceli'de TİKKO ile işbirliği yapıyor


TERÖR örgütü PKK, Tunceli'nin Çemişgezek İlçesi'nde önceki gün İlçe Emniyet Müdürlüğü binasına yapılan roketatar ve silahlı saldırıyı yasadışı TKP ML-TİKKO örgütü ile gerçekleştirdiği öğrenildi. Tunceli'de PKK'nın 250, TİKKO'nun ise 40-50 kişilik bir grubu bulunduğu bildirildi.

Terör örgütü PKK'nın, Tunceli'nin Çemişgezek İlçesi'nde önceki gece Emniyet Müdürlüğü binasına raketatar ve uzun namlulu silahlarla yaptığı eylemi yasadışı TKP ML-TİKKO örgütüyle birlikte gerçekleştirdiği öğrenildi. İki terör örgütü yöneticilerinin Tunceli ve Karadeniz kesimlerinde eylemlerde işbirliği yapma konusunda anlaştıkları belirtildi. Örgütlerin ilk eylemini de anlaşmanın ardından Çemişgezek'te yaptıkları kaydedildi. Bu saldırı ölen ve yaralanan olmamıştı.

PKK'nın eylem konusunda anlaşmaya vardığı ve Tunceli kesiminde yaklaşık 40-50 kişilik grubu bulunan TKP ML TİKKO terör örgütü, Türkiye geneli ve özellikle Karadeniz Bölgesi'nde silahlı eylemlerde bulundu. Güvenlik güçleri karşısında kayıplar vererek küçülen terör örgütü, 4 yıl önce tüm birimlerini Tunceli bölgesine çekerek faaliyetlerini burada sürdürmeye çalışmıştı. Karadeniz Bölgesi'ni iyi bilen, özellikle Gümüşhane, Giresun, Tokat, Artvin, Amasya ve Ordu'nun kırsal alanlarında eylemler yapan TİKKO'nun bölgedeki bilgisini PKK ile paylaşarak eylem yapma kararı aldığı belirtildi.

Haberin Devamı