Gazete Vatan Logo

100 bin sivil Halep’ten kaçtı

100 bin sivil Halep’ten kaçtı

Rusya, Suriye’nin Halep’in doğusundaki operasyonuna sivillerin tahliyesi için ara verildiğini açıkladı. Ancak akşam saatlerinde rejim uçakları tekrar bombardımana başladı. Bölgeden kaçan sivillerin sayısının 100 bine ulaştığı duyurulduRusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov dün Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısının düzenlendiği Hamburg’da yaptığı açıklamada, Suriye ordusunun Halep’in doğusundaki operasyonlarını geçici olarak durduğunu açıklamıştı. Lavrov ateşkes kararının bölgede sıkışan sivillerin tahliyesine yönelik alındığını ifade etmişti. Lavrov, “Bugün size şunu söyleyebilirim ki, Suriye ordusunun Doğu Halep’teki askeri operasyonları askıya alınmıştır çünkü sivillerin tahliyesi için büyük bir operasyon yürütülüyor” diye konuştu. Ancak Rusya’nın ilan ettiği ateşkese karşın, bölgede çatışmaların sürdüğü kaydedildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, rejim güçlerinin isyancıların kontrolündeki bölgelere hava ve top saldırısı düzenlediğini öne sürdü.

Su, gıda, hastane yok

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verdiği bilgilere göre, isyancıların kontrolündeki bölgelerde siviller içme suyu, gıda ve tıbbi malzeme gibi temel ihtiyaçlardan yoksun durumda. Gözlemevi, 100 bin kişinin 70 bininin Halep içinde rejim tarafından kontrol edilen bölgelere kaçtığını, 30 bininin ise Kürtlerin kontrolündeki bölgelere sığındığını duyurdu. İsyancıların kontrolündeki bölgelerde 120 bin sivilin daha bulunduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

HALEP’TEKİ MUHALİFLERDEN FIRAT KALKANI’NA KATILALIM ÖNERİSİ

Halep’te Rejim askerleri tarafından tamamen kuşatılmış halde bulunan ve 4 yıldır ellerinde tuttukları Halep Kalesi ve çevresindeki eski Halep bölgesini son olarak Esad’a kaptıran muhalifler 5 günlük ateşkes çağrılarına ret yanıtı verilmesinin ardından yeni bir teklif yaptı. Wall Street Journal’ın haberine göre yıllardır Esad’ı devirmek için mücadele eden Özgür Suriye Ordusu’nun parçası olan muhalifler, ‘Halep’i terk edelim, ama bize serbest geçiş hakkı verilsin. Türkiye’nin yürüttüğü Fırat Kalkanı harekatına katılıp DEAŞ’a karşı savaşalım’ teklifinde bulundu. Ancak birçok uzmana göre Esad’a karşı kurulan ÖSO’nun tamamen hedef değiştirerek DEAŞ’la mücadeleyi ana amaç haline getirmesi Suriye’de iç savaşın dengesini tamamen Esad lehine döndürecek bir gelişme. Muhalifler daha önce de Humus ve Şam’dan tamamen çekilmek zorunda kalmıştı. Muhalif güçlerin elinde Halep’in düşmesi durumunda sadece İdlib kenti kalacak. Orası da halen Rejim ve Rus uçakları tarafından çok ağır bombardıman altında.

Haberin Devamı