Gazete Vatan Logo

100 bin müteahhit meslekten atılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye bastı: 100 bin müteahhit meslekten atılması için yasa çalışması başlatıldı.

Hürriyet'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tasarlanan yeni bir müteahhitlik yasası çıkartılarak inşaat sektörünü disiplin altına alması planlanıyor. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı düğmeye basarak müteahhitlik sektörünü iyileştirme çalışmalarına başladığı kaydedildi.
Hazırlanacak yeni yasayla, Türkiye’de bulunan ve sayıları takriben 300 bin olan müteahhittin yüzde 30’unun meslekten men edilmesi bekleniyor. Ağır mesleksel kusur işleyen ve tüketiciyi dolandıran müteahhitler sektör dışına itilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından, geçtiğimiz günlerde sosyal medya üzerinden paylaştığı mesajında “Müteahhitlik yasası için çalışmalarımız var. Bitirdikten sonra Meclis’e sevk edeceğiz” ifadelerini kullandı. Bakan İdris Güllüce'tarafından verilen bu mesaj şimdiden işini iyi yapmayan, tüketiciyi dolandıran ve yetersiz kalan binlerce müteahhiti düşündürmeye başladı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri müteahhitlerin teknik ve mali yeterliliklerini denetleyecek, sınıflandıracak ve cezaları ağırlaştıracak bir tertip etme hazırladıklarını belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON) da çalıştığı yasanın 2 ay içinde Meclis’e getirilmesi amaçlanıyor. Artan iş kazaları ve son olarak İstanbul Mecidiyeköy’de şantiyede yaşanan asansör faciasının çalışmalara hız kattığı ifade ediliyor.
SUÇ İŞLEYEN MÜTEAHHİT'E İŞ YOK
Müteahhitlik yasası ile ilgili 6 aydır çalıştıklarını belirten İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, yasayla ‘çürük müteahhitleri’ sektör dışında bırakmayı amaçladıklarını söyledi. Türkiye’de yaklaşık 300 bin müteahhit olduğunu ve bunların yüzde 30’unun mesleki yeterliliği olmadığını belirten Tellioğlu, “İnşaat sektörünün büyüklüğüne rağmen hâlâ bir müteahhitlik tanımı yok. Biz işi tanımlayıp sonrasında denetleyeceğiz. Yeterlilik dokümanı olmayan müteahhit Türkiye’de de yurtdışında da iş yapamayacak. Mahkeme kararıyla iş kusuru işlediği ispat eden veyahut yurttaşı dolandıranlar meslekten men edilecek. Kayıt altına alınan müteahhitlerin eğitimi için de zorunluluklar olacak” dedi.

Haberin Devamı