Gazete Vatan Logo

100 bin maske siparişi verildi

Makina Kimya Ordu, Emniyet ve Sivil Savunma'nın talebiyle Körfez Savaşı'ndan sonra ara verdiği gaz maskesi üretimine yeniden başladı. Mamak'taki fabrikada maskeler süzgeci ve çantası ile 340 milyon lira

Amerika'nın olası Irak Harekatı öncesinde nükleer, kimyasal ve biyolojik saldırı olasılığına karşı önlemler alınıyor. Bu çerçevede bir yandan nükleer tehdit karşısında "erken uyarı" sisteminin geliştirilmesine çalışılırken, bir yandan da bu tür bir saldırı veya kuşku anında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan gaz maskesi temini için harekete geçildi.

Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'na bağlı Mamak'taki Elsa Gaz Maskesi Fabrikası'na Türk Silahlı Kuvvetleri, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Sivil Savunma Teşkilatı'ndan ilk aşamada toplam 100 bin maske sipariş edildi. MKE, siparişleri yetiştirmek için tam kapasite üretime geçti. Fabrikanın, önümüzdeki günlerde yeni siparişler beklediği belirtildi. Şu ana kadar özel kesimden herhangi bir talep gelmediği de kaydedildi. Fabrika, Körfez Savaşı'ndan sonra talep gelmediği için tencere ve elekrtrik sayacı üretimine geçmişti.

MKE Yetkilileri ürettikleri gaz maskeleri fiyatlarının ithallerine oranla daha ucuz ve kullanışlı olduğunu belirtiyor. Buna göre bir gaz maskesi 2 adet süzgeçle birlikte 275 milyon liraya satılıyor. Bu fiyata KDV'nin de eklenmesi ile 340 milyon lira olduğu belirtiliyor.
5 ayrı tip halinde üretilen maskelerde kullanılan 2 çeşit süzgecin üretimi de aynı fabrikada yapılıyor. Üretimin özellikle SR10 gaz maskesi ile halk tipi gaz maskesi tipinde yoğunlaştığı belirtiliyor.

Piyasada yok
1991'deki Körfez Savaşı'nda 2000 gaz maskesi siparişi alan ithalatçı firmalar bugünlerde hareketsiz. Türkiye'de sanayi üretiminde çalışanları korumak için İtalya'dan maske ithal eden Trans Saraç'ın sahibi Şefik Saraçoğlu, varolan maskelerin ancak zehirli gaz, toz ve dumana karşı koruma sağladığını, bunların kimyasal silahlara karşı etkisiz kaldığını belirtiyor. Fiyatları 100-300 Eu-ro arasında değişen gaz maskeleri sipariş edilirse 15 gün içinde getirebileceklerini söylüyor.

Nükleer saldırıdan nasıl korunursunuz?
Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) web sayfasında "Olası Bir Nükleer Tehlike Durumuna İlişkin Resmi Duyum Alındığında Alınacak Önlemler" yer alıyor:

* Kapalı mekanlarda kalınız, tüm havalandırma, pencere ve kapıları naylon örtü ve ambalaj bantları ile sıkıca kapatınız.

* Mümkün olduğu kadar binaların iç kesimlerine geçiniz. Uygun ve korumalı ise bodrum katlarını tercih ediniz.

* Dışarıda iseniz vücudunuzda açık yer bırakmamaya, el ve yüzünüzü kapatmaya çalışınız, ağzınızı ve burnunuzu ıslatılmış havlu veya mendil ile kapatınız.

* Dışarıdan içeriye girmeden önce dış giysilerinizi çıkarınız ve dışarıda iken vücudunuzun açıkta kalmış kısımlarını bol su ile yıkayınız.

* Yiyeceklerinizi mutlaka buzdolabı gibi kapalı yerlere koyunuz. Açıkta bırakılmış hiçbir şeyi yemeyiniz, içmeyiniz. Taze sebze ve meyveleri temiz su ile yıkanmadığı sürece yemeyiniz.

* Radyo ve televizyonunuzu devamlı açık tutunuz. Telefonunuzu çok acil haller dışında kullanmayınız. Yetkililer tarafından verilecek emir ve direktiflere aynen uyunuz.

* Küçük ve büyükbaş hayvanlarınızı kapalı alanda tutunuz, kuru ot ve samanla besleyiniz, açık su kaynaklarını, meraları ve tarım arazilerini, yağmur sularını kullanmayınız.

* Yetkililerce, tahliye veya sığınaklara gidilmesi emredilmiş ise vücudunuzda açık yer bırakmayacak şekilde giyinerek dışarı çıkınız ve gösterilen istikamete süratle hareket ediniz. Bu esnada ağız ve burnunuzu ıslak havlu veya mendille kapatınız.

Sığınaksız inşaata onay verilmeyecek
Olası harekat öncesi Türkiye'nin nükleer ve kimyasal saldırılara karşı önlemleri, Ankara'da üstüste yapılan toplantılarda gözden geçiriliyor. 90 üst düzey bürokratın katıldığı toplantılarda teknik donanımın yetersiz olduğu tespit edildi. Kamuoyunu bilinçlendirmenin önemine dikkat çekilen toplantıda şu kararlar alındı:

İşte kritik kararlar
* Bayındırlık Bakanlığı önümüzdeki yıldan itibaren sığınağı olmayan inşaata izin vermeyecek.

* Ders kitaplarında nükleer ve biyolojik saldırılardan korunma yöntemleri ver alacak.

* Sivil Savunma Keşkilatı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu halkın eğitimini sağlayacak.

* İçişleri Bakanlığı karartma, ikaz hizmetleri, sığınaklar, yangınlara karşı tedbirlerin alınması konusunda mülki idare amirlerini eğitecek.

* Türk Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) sınırlara yerleştirdiği 60 Erken Uyarı istasyonu Irak ve Iran sınırlarına da kurulacak.

* Kızılay ve TAEK, nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılardan korunmak için özel elbise, gaz maskesi, araç ve gereçler için hazırlık yapacak.

* Gaz maskesi üretimi artırılacak.

* İllerde bulunan milli alarm sistemlerinin olası bir saldırıya karşı bakımları yapılacak.

* Sağlık Bakanlığı nükleer, biyolojik ve kimyasal silahlara karşı ilaç stoku yapacak, bu konuda sağlık personeli eğitilecek.

Haberin Devamı