Gazete Vatan Logo

100 bin işçi pazarlık masasında

Beyaz eşya, otomotiv, demir çelik gibi sektörlerde faaliyet gösteren 160 işyerinde yaklaşık 100 bin işçiyi kapsayacak olan toplu sözleşmeler başlıyor. Türk Metal 101 maddelik talep listesi hazırladı

Beyaz eşya, otomotiv, demir çelik gibi kritik sektörlerde faaliyet gösteren 160 işyerinde yaklaşık 100 bin işçiyi kapsayacak toplu sözleşmeler başlıyor. Bu işkolunda örgütlü en büyük sendika Türk Metal, ana pazarlığı oluşturacak ücretler konusunda, birinci 6 ay için yüzde 14, ikinci 6 ay için enflasyon oranında, üçüncü 6 ay için enflasyon artı 2 puan ve dördüncü 6 ay için enflasyon kadar zam isteyecek.

Türk Metal, işveren sendikası MESS ile yürütülecek görüşmelerde sözleşme masasına iyileştirme zammı ve zam talebiyle oturacak. Sendika sözleşme sürecine ilişkin olarak, “Türk Metal Sendikası, bugüne kadar işçi hareketi tarihinde gerçekleştirilen en büyük katılımla MESS grup toplu iş sözleşme sürecini başlattı. 160 işyerinde çalışan metal işçilerini temsil eden 600’e yakın temsilcinin ortaklaşa görüş, öneri ve düşünceleri alınarak MESS’e toplu sözleşme önerisi sunuldu” denildi. MESS ile ilk toplu sözleşme görüşmesi 25 Ağustos’ta yapılacak. Teklifin 101 maddeden oluştuğu belirtildi.

Türk Metal’in teklifinde çocuk yardımı her 2 yıl için 25 TL olarak istendi. Yasadaki ihbar süresi ve tazminatı hükümlerinin ilerisinde bir sözleşme isteyen Türk Metal, yasal sürelerin 2’şer hafta fazlasının uygulanmasını önerdi. Buna göre, 6 aydan az çalışan bir işçi için, 2 hafta olarak uygulanan ihbar süresi 4 haftaya, 6 ay ile 1.5 yıl arasında çalışan bir işçi için, daha önce 4 hafta olarak uygulanan ihbar müddeti yeni teklife göre 6 haftaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Cumhuriyet Bayramı için ‘altın’ istediler

SENDİKANIN teklifinde yeni uygulamaya giren bazı haklara ilişkin talepler de yer aldı. Buna göre Türk Metal tarafından anlaşma sağlanan bir bireysel emeklilik şirketiyle sözleşme yapan sendika üyesi işçiye, işverenin her ay 6 saatlik brüt çıplak ücreti tutarında prim yatırması talep edildi. Türk Metal, yıllık olarak işçilere Cumhuriyet Bayramı Hediyesi de istedi. Her Cumhuriyet Bayramı’nda, işverenin 1 Ata Lira’yı işçilere hediye olarak vermesi önerildi.