Gazete Vatan Logo
Magazin 10 yönetmenden Türkiye belgeseli

10 yönetmenden Türkiye belgeseli

Cumhuriyet’in 85’inci yılı için hazırlanan ’Türkiye’nin Hatıra Defteri’ isimli belgeselde, tarihi olaylara ışık tutulacak

Türkiye’nin Hatıra Defteri isimli belgeselin çekimleri başladı. Nebil Özgentürk’ün genel yönetmenliğinde hazırlanan belgeselde Cumhuriyet’in ilanından bugüne kadar, ülkede yaşanan ihtilalller, darbeler, çok partili yıllar ile siyasal ve günlük yaşamdaki önemli dönemeçler konu alınacak. Belgeselde Halit Refiğ, Osman Sınav, İrfan Tözüm, Sinan Çetin, Zülfü Livaneli, Ali Özgentürk, Mustafa Altıoklar, Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz ve Sinan Çetin gibi 10 yönetmenin 5’er dakikalık filmleri yer alacak.



Her filmde bir hikaye

Sinan Çetin, 1930’lu yıllarda türkülerin ve Klasik Türk Müziği’nin yasaklanmasını, Zülfü Livaneli ‘Yiğidim Aslanım’ adlı filminde Uğur Mumcu ile Paris’te karşılaştığında yaşadıklarını anlatıyor. 1955 yılında ‘Atatürk’ün Selanik’te doğduğu eve bomba atıldı’ haberiyle başlayan ve azınlıklara saldırılmasıyla sonuçlanan olayları konu alan Şerif Gören’in oyuncuları ise Başak Köklükaya ve Tamer Karadağlı. Osman Sınav, Türkiye’de ve dünyada yaşanan terör üzerine bir hikaye kurgulayacak. Yılmaz Erdoğan memleketi Hakkari’nin öyküsünü anlatacak. Mustafa Altıoklar yakında dünyaevine gireceği Nehir Erdoğan’la birlikte hamile bir kadına idam cezası verilmesini işleyecek. Rutkay Aziz ’Aldırma Gönül’ isimli hikayede Sabahattin Ali, Halit Refiğ de ünlü edebiyatçı Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun sürgüne gönderildiği akşam evde eşiyle birlikte yaşadıklarını anlatıyor. Yakup Kadri’yi usta oyuncu Talat Bulut, eşini ise tiyatro sanatçısı Ayda Aksel oynuyor.


Müzikler Sezen’den

Belgeselin müziklerini Özgentürk’ün “Sezen Türkiye demek” diye tanımladığı Sezen Aksu hazırlayacak. Ünlü sanatçı şu sıralar belgesel için bir ‘Türkiye Şarkısı’ üzerinde çalışıyor. Ayrıca Fazıl Say da özel bir senfoni besteledi.

HAMİLE KADIN
İDAM EDİLİR Mİ?


Mustafa Altıoklar idam cezası alan hamile kadınların hikayesini anlatıyor kısa metrajlı filminde...

Cem YIlmaz’dan
Sadun Boro hİkayesİ


Belgeselin sürpriz ismi Cem Yılmaz, dünyayı gezen ilk Türk olan Sadun Boro’yu anlatacak. Yılmaz, önümüzdeki hafta çekeceği filminde hem yönetmen hem oyuncu olarak yer alacak.

Haberin Devamı