Gazete Vatan Logo

10 yılda 10 ameliyatla kanseri yendi

İzmir’de, babası, annesi, kız kardeşi kanserken kendisine de meme kanseri tanısı konulan mühendis 53 yaşındaki Ferhan Şirvan, 10 yıllık mücadeleyi kazandı

10 yılda 10 ameliyatla kanseri yendi

İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’nde çalışan bir çocuk annesi Ferhan Şirvan’a 2005 yılında meme kanseri tanısı konuldu. Sağ memesi alınan Şirvan, geçen 10 yıl içinde çeşitli sorunlar nedeniyle 10 kez daha ameliyat masasına yattı.

30 kemoterapi seansı

Bu süreçte 30 kemoterapi, 55 radyoterapi, 38 kez de kortizon tedavisi gördü. Hastalığı lenflere, karaciğere, kemiklere, dalağa metastaz yaptı. Memesini kaybettikten 4 yıl sonra meme rekonstrüksiyon ameliyatı oldu. Radyoterapiler yüzünden dikişleri kapanmadı, bağışıklık sistemi çöktü. Beyin ameliyatı oldu, aylarca konuşamadı. Yeniden konuşmayı öğrendi. Bu ağır, zor yıllarda ’geniş aile’sinin sevgisiyle ayakta durabildiğini ve geçen Ağustos’ta yapılan tetkiklerden müjdeli sonuç alıp kanser defterini kapattığını belirten Ferhan Şirvan, tedavisinde başarıya ulaşmanın sırlarını hastalarla paylaştı.

Hayatınızın patronu olun

Kanser tedavisinden sonra kemik güçlendirme tedavisini sürdürdüğü İzmir’deki özel bir hastanenin Medikal Onkoloji Uzmanları Prof. Dr. Mehmet Alakavuklar ve Doç. Dr. Gürbüz Görümlü ile bir araya gelen Şirvan, yaşam öyküsüyle, önerileriyle Kanser Haftası’nda hastalara moral vermek istediğini söyledi. Şirvan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Babam 2001’de kolon kanserine yakalandı, ardından annem meme kanseri, kayınvalidem tükrük bezi kanseri oldu. Onlara ben baktım. Benden 7 yaş büyük kız kardeşime 28 yaşındayken yumurtalık kanseri tanısı koyuldu. Sanki ailemizin kaderi gibi ben de kanser oldum. Sağ mememde tümör saptandı, meğer hastalık başlayalı birkaç yıl olmuş. Eşim ve oğlum çınar gibi dimdik ayakta, yanımdaydılar. Olumsuz düşünceleri attım. Hayatımın patronu oldum. Kadınlara yönelik oğlumun da adını verdiğim ’Umuda yolculuk’, engelli çocuklar için ’Sihirli umut bahçesi’ adlı iki kitap yazdım. Gelirlerini de kadın ve engelli derneklerine bağışladım.”