Gazete Vatan Logo

10’uncu büyük dev geliyor!

Otomotiv devi Nissan, 7 milyon adetlik satışa ulaşmak için 24.7 milyar dolar yatırım yapacak.

Gelişmekte olan ülkelere ağırlık verme kararı alan şirket, Türkiye’de de fabrika kurmayı istiyor.

Yeni planlarını 27 Haziran’da açıklayacak olan Nissan Başkanı Carlos Ghosn, Temmuz’da ise incelemelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelecek. Nissan, 10’uncu büyük oto yatırımı olacak

Japon otomotiv devi Nissan, Türkiye’yi yatırım radarına aldı. Japonya’da yayınlanan Nikkei gazetesinin haberine göre, Japonya’nın 3’üncü büyük otomotiv üreticisi Nissan, Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalarda atağa kalkma kararı aldı. 2016 yılında 3.1 milyon adet olan satışlarını 7 milyon adede çıkarmayı hedefleyen şirket, 2 trilyon yen (24.7 milyar dolar) yatırım yapacak. Nikkei’nin verdiği bilgiye göre, Nissan ilk olarak 2013 yılında Brezilya’da kuracağı fabrikayla üretime geçecek. Japon üretici, 2015 yılında ise Çin’de elektrili araç üretimine start verecek. Gazete, Nissan’ın Türkiye’de bir fabrika kurmayı, Hindistan, Güneydoğu Asya ve Çin’deki üretimini artırmayı değerlendirdiğini vurguladı. Renault-Nissan İttifakı’nın CEO’su Carlos Ghosn, Türkiye’yi çok yakından ilgilendiren şirketin yeni orta vadeli iş planını 27 Haziran ‘da açıklayacak. Nissan, Türkiye’de yatırım kararı alırsa 10’uncu yabancı otomotiv devi unvanını alacak.

İlk sinyal 2010’da geldi

Nissan’ın Türkiye’de yatırım fırsatlarını kolladığı, ilk olarak Eylül 2010’da düzenlenen Paris Otomobil Fuarı’nda Renault-Nissan Başkanı Carlos Ghosn tarafından açıklandı. Ghosn, Türkiye pazarının artan önemi karşısında Nissan’ın da Renault gibi büyümek için yatırımı düşünmek zorunda kalacağını belirterek, “Nissan’ın Türkiye’deki pazar payından mutlu değilim. Pazar payını artırmak için Türkiye’de yatırım yapmak kaçınılmaz olacak. Bu yeni yatırımla Renault ve Nissan ortak olacak. Çünkü aynı grubun birer parçasıyız” demişti.

Oyak Grubu da bunun üzerine Türkiye’de 41 yıldır birlikte çalıştığı Renault’nun kapısını Nissan markasını da üretmek çaldı. Oyak, her fırsatta Türkiye’de Nissan’ın performansından memnun olmadığını dile getiren Ghosn’a, “Gelin birlikte Nissan’ı da Türkiye’de üretelim” teklifinde bulundu. Oyak Grubu Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, “Oyak’ın milyonlarca metrekare kullanılmayan alanı var. Buyursunlar gelsinler Nissan’ı birlikte üretelim. Bu teklifi direkt Carlos Ghosn’a söyledik. Yeni işbirliğinde yüzde 60’a 40’lık bir hisse paylaşımı olabilir. Yüzde 60’ı da Oyak Grubu’na ait olmasını isteriz” diye çağrı yaptı.

9 yabancı ortaklı üretici var

-Anadolu Isuzu

-Ford Otosan

-Honda Türkiye

-Hyundai Assan

-MAN Türkiye

-Mercedes-Benz Türk

-Oyak Renault

-Tofaş

-Toyota

Maliyet Katili Temmuz’da arazi bakmaya gelecek

Renault-NIssan İttifakı’nın Maliyet Katili lakaplı Başkanı Carlos Ghosn, Temmuz’da Oyak Grubu’yla görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye gelecek. Ghosn, yıllardır en kaliteli fabrika seçilen ve Clio 3 ve 5 kapı, Clio Grand Tour, Megane HB, Symbol, Fluence ve elektrikli Fluence Z.E.’nin üretildiği Oyak Renault’nun Bursa fabrikasını ziyaret edecek. Ghosn daha sonra Oyak Grubu’nun Nissan için önerdiği arazilerin yer aldığı İskenderun’a geçecek. Carlos Ghosn, yatırım için Oyak’ın sahip olduğu İsdemir’in yanında atıl duran arazileri inceleyecek.

Haberin Devamı