Gazete Vatan Logo

10 süper fikrin 10 genç dahisine ödül

Bilgi Üniversitesi, Uluslararası Gençlik Vakfı IYF, Sylvan/Laureate Vakfı ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı (TEGV) işbirliği ile hayata geçirilen BİLGİ Genç Sosyal Girişimci Ödülleri’nde sonuçlar belli oldu. Finalist gençlere ödülleri Pera Müzesi’ndeki törenle verildi.

İki farklı seçici kurul, toplam 77 başvuru içinden en iyi 20 başvuru sahibini yarı finalist olarak belirledi. Ardından, ödül almaya hak kazanan 10 finalist genç sosyal girişimci seçildi. Törende İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı Genel Müdürü Nurdan Şahin, Sylvan/Laureate Vakfı Toplum Projeleri Yöneticisi Katherine Zuga ve Uluslararası Gençlik Vakfı (IYF) Program Yöneticisi Joel Adriance birer konuşma yaptılar. Sürdürülebilir olması planlanan ödüllerle, aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini birbiriyle paylaşan ve her yıl daha da büyüyen bir sosyal girişimciler ağı oluşturulması hedefleniyor. Genç girişimcilere, projelerini sürdürebilmeleri için teşvik edici nitelikte bir para ödülü de veriliyor.

Yaratıcı fikirlere sahip 10 genç fikirleriyle ödülleri topladı

Ceren Öztulca: Eko-Yunus

Deniz yüzeyindeki atıkların toplanmasına yönelik otonom bir robot. Robot her türlü atığı topluyor.

Mustafa Dalcı: Erişilebilir Web

Görme engellilerin, renk körlüğü rahatsızlığı ve görme bozukluğu olan kullanıcıların web sitelerine daha kolay ulaşmaları için web sitelerini oluşturan kişi ve kurumlar arasında farkındalık yaratmak.

Yunus Beçit: Fikir Toplama Kampı

Fikir Haftası’nda mülakatla seçilen otuz üniversiteli, takım kaptanlarının yönlendirmeleriyle, proje üretmek için iki gün boyunca beyin fırtınası yapıyor.

İstem D. Akalp: Hayatımın Lideriyim

İlk akran gençlik koçluğu projesi. 15-24 yaş gençleri kişisel gelişim ve liderlikle tanıştırmayı, gençlerin profesyonel koçluk yaklaşımıyla kendi başarı ve mutluluk tanımlarını yapmalarını sağlıyor.

Selçuk Var: Cur-Cuna Tiyatro Grubu

Harran öğretmen nüfusunun yüzde 90’ı genç. Öğretmenler, psikolojik sorunlarla karşı karşıya kalmakla köreliyorlar. Girişim, öğretmenlerin sosyal faaliyetlere girmelerini sağladı.

Alper Taştekin: Tercih Dönemi

Üniversite tercihinden önce adaylara o üniversitelerde okuyan veya okumuş kişinin yazısını okutmak. Faydalananlar, istedikleri ve yerleştikleri bölüm hakkında bilgiye erişebildiklerini söylediler.

Hakan Süleyman Köse: Hafif Tuğla

Doğal kalkınma, hafif tuğla üretimi, binalarda rahatlama, birim tuğla başına 4 kuruş maliyetli çevre dostu tasarruflu tuğla üretimi ile bereketli topraktan tasarruf ediliyor ve çölleşmenin önüne geçiliyor.

Ayşegül Güzel: Zaman Bankası

Zaman Bankası ile kişiler arasında ilişki, karşılıklılık ve güven yaratan proje. Birisine bir saat yardım et. Karşılığında bir saat kazan ve kumbaraya at. Bu bir saat ile topluluktaki birinden bir saatlik servis al.

Burak Özcan: Bi’soluk Kafe

Bi’soluk Kafe, sorumluluk bilincinin ön planda olduğu, yoktan var edebilen öğrencileri yetiştirmeyi hedefleyen bir proje.

Nevra Atıcı: Çocuklardaki Dikkat Sorunu İçin Masa Tenisinden Yararlanma

Yapılan araştırma sonucu masa tenisinin çocukların zihinsel kapasitelirini güçlendirdiği hızlı ve doğru karar verme becerilerini geliştirdiği fark edildi ve eğitim bu yönde şekillendi.

Haberin Devamı