Gazete Vatan Logo

10 numara terörü

İstanbul polisinin tespitlerine göre, litresi 2 ile 3 lira arasında değişen solvent karışımlı kaçak akaryakıtın büyük bölümü, bu yakıtlarla sorunsuz olarak çalışan hafriyat kamyonları tarafından kullanılıyor.

10 numara terörü

Milliyet'ten Ferit Zengin'in haberine göre; İstanbul’da onlarca insanın hayatına mal olan hafriyat kamyonları, “10 numara yağ” olarak bilinen kaçak mazotla çalışıyormuş. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri geçen yıl akaryakıt şebekelerine 38 operasyon düzenledi. 79 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonlarda 478 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi. Yeni yılda da çalışmalarına ara vermeden devam ettiren ekipler, 2 Ocak Çarşamba günü Tuzla’da bir adrese baskın düzenledi. Garaj görünümündeki adreste “solvent” ve “bitkisel yağ” karışımıyla elde edilen ve “10 numara yağ” olarak tabir edilen 30 ton kaçak akaryakıt ele geçirildi. Geçmişte otobüs yangınlarıyla adı duyulan 10 numara yağın, şebeke tarafından hafriyat kamyonlarına litresi 3 liraya satıldığı belirlendi.

YAKITA ÖZEL MODEL

Operasyon öncesi teknik takipte şebekenin müşterilerinin neredeyse tamamının hafriyat şoförleri olduğunu belirleyen ekipler, şebekenin kaçak istasyonuna baskında yakıt almak için sırada bekleyen kamyonlarla karşılaştı. Kaçak mazota el koyup, şebeke üyelerini gözaltına alan polis, bazı hafriyat firmalarının kâr oranlarını yüksek tutmak için kamyon satın alırken, “10 numara yağ” ile çalışırken sorun yaşamayan araçları tercih ettiğini belirledi. Polisin tespitine göre, “10 numara Yağ” ile sorunsuz olarak çalışan bir kamyon modeli İstanbul trafiğinde çalışan hafriyat kamyonlarının yüzde 90’nını oluşturuyor.

Haberin Devamı

2 KAT KİRLİLİK

Daha önce otobüs yangınlarıyla gündeme gelen “10 numara yağ”ın kamyonlarda kullanılmasının içindeki kurşun oranının yüksekliği nedeniyle şehir içi hava kirliliğini 2 katına çıkartığını ifade eden konunun uzmanları, yakıtın aynı zamanda tehlikelere davetiye çık ardığının da altını çiziyor. Uzmanlar, çok çabuk alev alan solventin araç yangınlarını artırdığını, aşırı hız kaynaklı çok sayıda kazayla gündeme gelen hafriyat kamyonlarının önümüzdeki günlerde “10 numara yağ” kaynaklı yangınlarla da gündeme gelebileceği uyarısında bulundu.