Gazete Vatan Logo

10 milyon kişi tansiyon hastası olduğunu bilmiyor!

Türkiye'de 10 milyon kişi yüksek tansiyon hastası olduğunu bilmiyor.

10 milyon kişi tansiyon hastası olduğunu bilmiyor!

Türkiye’de her 3 yetişkinden birinin hipertansiyon hastası olduğunu belirten Kardiyolog Dr. Zor'a göre, 15 milyonu bulan hipertansiyon hastalarının 3’te 2’si yani yaklaşık 10 milyon kişi yüksek tansiyon hastası olduğunu bilmiyor.

Hipertansiyonda erken tanı için düzenli tansiyon kontrolünün önemli olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Ayşegül Karahan Zor, “Hipertansiyon vakalarında tedavinin kapsamlı bir şekilde planlanması, hastanın da yaşam boyu sürecek olan bu plana uyması ve hayat tarzını değiştirmesi gerekiyor. Hipertansiyon, kendi başına öldürücü değildir fakat tedavi edilmediğinde sonuçları öldürücü olabilir” dedi.

HİPERTANSİYONUN SONUCU KALP VE DAMAR HASTALIKLARI

Tedavi edilmeyen hipertansiyonun en önemli sonucunun kalp ve damar hastalıkları olduğunu vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı, “Kan basıncı yeterince kontrol altına alınamadığında ortaya çıkan diğer önemli sonuçlar ise beyin kanaması, felç, kalp yetersizliği, kalp krizi, böbrek yetersizliği ve görme kaybıdır” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

ORGAN HASARINA NEDEN OLMADAN BELİRTİ VERMİYOR

Dünyada yaklaşık 1 milyar kişinin hipertansiyondan etkilendiğinin düşünüldüğünü belirten Dr. Zor “Ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişi hipertansiyon hastası. Daha da önemlisi, her 3 kişiden 2’si hipertansiyon hastası olduğunun farkında değil. Çünkü hipertansiyon öyle bir hastalık ki, organ hasarına neden olmadan önce hiçbir belirti vermiyor” diye konuştu.

İDEAL TANSİYON DEĞERLERİ

Hipertansiyonu teşhis etmenin tek yöntemi düzenli olarak tansiyon ölçtürmek. İdeal tansiyon 120/80 mmHg ve altındaki değerler. 140/90 mmHg’nın üzerindeki değerler ise hipertansiyon olarak kabul ediliyor.