Gazete Vatan Logo

10 milyon dolarlık Türk filmi!

Bütçesinin 10 milyon doları aşacağı belirtilen “Karanlık Hesaplaşma” Filminin yapımcı şirketi Master Movie'nin Yönetim Kurulu Başkanı ve filmin oyuncularından Fatih Usta, “Türkiye'de, Universal'in küçüğü olmak istiyorum” dedi.

Usta, “Karanlık Hesaplaşma” filminin Türkiye'de birçok ilke imza atan bir film olacağını belirterek, teknik yapısının “A Class” bir Hollywood teknolojisi olacağını söyledi.

Usta, Avatar filminde de kullanılan montaj sistemini Türkiye'ye ilk defa getirdiklerinin altını çizerek, bu montaj setinin maliyetinin 350 bin sterlin olduğunu belirtti.
Türkiye'ye ilk defa getirdikleri kameralar sayesinde Türk filmleri ile Hollywood filmleri arasındaki renk ve görüntü farkını ortadan kaldıracaklarını, bu yatırımın yapılma nedeninin Hollywood kalitesini yakalayabilmek olduğunu vurgulayan Usta, “Ben Türkiye'de Universal'in küçüğü olmak istiyorum” dedi.
Filmin 3 boyutlu olmayacağını belirten Usta, 3 boyutlu görüntü çeken sinema kameralarının, getirdikleri kameralardan çok daha ucuz olduğunu, getirdikleri kameraların daha yüksek çözünürlüğe sahip bulunduğunu bildirdi.

Usta, 3 boyutlu film çekmeyi tercih etmemelerinin en büyük sebebinin ise 3 boyutlu seyirci sayısının azlığı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“3 boyutlu filmlerde seyircinin beklentisi çok yüksek oluyor. Amerika'da bile 3 boyutlu film çekimi tercih edilmiyor. Bu, Amerikan sinemasında da var. Amerika'da bir sinemanın ortalama bilet fiyatı 7,50 dolar. Türkiye'de de bunun ortalaması 7-8 lira. Bütün amacımız seyirciyi sinemaya çekmek ve 'Türkiye'deki seyirci pastasını nasıl artırırız'ın cevaplarını bulmak. Biz bütçesel olarak da Hollywood filmlerine denk bir film yapmayı hedefledik. Bizim filmimiz Holywood'da 'medium bütçe' olarak adlandırılan aralığa giriyor. 10 milyon doların üzerindeki projelere medium bütçeli projeler deniyor. Fazla film yapmak değil kaliteli film yapmak gerekli, kaliteli film yapalım seyirci pastası yüksek olsun. Biz 'sinema bir endüstridir' diyoruz. Hollywood yıllarca sinema endüstrisiyle besleniyor ve şu anda krizde en çok ayakta duran sektör sinema sektörü, çünkü seyirci gidip izliyor ve nakit para veriyor. Krizden hiç etkilenmeyen sektör Türkiye'de sinema sektörüydü. 'Sinema bir endüstri olmalı' diyoruz ve sinemanın bir endüstri olması için fabrikayı, teknolojiyi alıp Türkiye'ye getiriyoruz. Fabrikamızı burada kuracağız.”

“SİNEMADA ULUSLARARASI AÇILIM”

Usta, Türkiye'de aksiyon yapımlarının 2 milyon ile 4 milyon arasında seyirci bulabildiğine dikkati çekerek, en çok izlenenlerin ise komedi filmleri olduğunu bildirdi.

Recep İvedik'in 4 milyon 300 bin civarında bir seyirci sayısını yakalayabildiğini ifade eden Usta, “Bizim Türkiye'de alt limitimiz 3 milyon seyirci, üst limitimiz ise 5 milyon seyirciyi yakalamak. 4 milyon 300 bin rakamını mutlaka geçmek istiyoruz biz Türkiye'de” diye konuştu.

Bu filmin Türkiye'de bir seyirci kültürünü oluşturmayı hedeflediğini vurgulayan Usta, “Sektör hedefimiz, sinema filmlerinde uluslararası bir açılım yapmak” dedi.
Bu filmde Tayland ve Rusya sahnelerinin olduğunu ancak, filmin başrollerinde İstanbul'un bulunduğunu ve filmin, Türkiye'nin tanıtımına çok ciddi katkıda bulunacağını dile getiren Usta, filmin yönetmeninin, 'İstanbul'u bugüne kadar hiç görülmediği kadar, Paris gibi, Newyork gibi ışıltılı bir şehir olarak göstereceğini' söylediğini aktardı.

Usta, filmin büyük stüdyolarda gösterimi için birçok dağıtıcı firmanın kendilerine başvurduğunu belirterek, kullanılacak teknik materyallerin bu filmde çok önemli olduğunu ve bu filmin, dijital platformda 8 kamera ile çekilecek olan ve 2 ünite halinde çalışılacak, belki de Hollywood'da bile ilk yapım olabileceğini bildirdi.

BU YIL SONU YA DA 2011 KARNE TATİLİNDE VİZYONA GİREBİLİR

Bu film için 4 yıldır araştırma yaptıklarını ifade eden Usta, 1,5 yıldır teknik alımlarla ilgili bir sürecin olduğunu ve Mayıs'ın ilk haftasında çekimlerin başlayacağını belirtti.

Temmuz'un ilk haftasında film çekimlerini bitirmeyi planladıklarının altını çizen Usta, vizyona giriş tarihini ise anlaşacakları dağıtıcı firma ile belirleyeceklerini, bu yıl sonunda ya da 2011 yılının karne tatiline denk gelen dönemde filmin vizyona girebileceğini kaydetti.

Amerika'dan ve Rusya'dan çok ciddi gişe hasılatı elde etmek istediklerini vurgulayan Fatih Usta, “Yönetmenin önceki filmlerinden elde etmiş olduğu film başarısı ortalama 200 milyon dolar civarında... Bunu, biz bu film ile yakalayabiliriz ya da yakalayamayız bilemiyorum ama hiç bir şekilde filmimiz zarar etmeyecektir” dedi.

Usta, aksiyon yapımlarının Oscar ödüllerinde çok fazla ön plana çıkmadığını ancak görüntü ve seste iddialı olduklarını belirterek, “Aksiyon filmleri Oscar'da sadece ses efektleri ve görüntüyle ön plana çıkabiliyor. Görselde Oscar kapısını aralayabiliriz diye düşünüyorum. Çünkü ilk gelen görüntüler onu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Karanlık Hesaplaşma ile oyunculuk kariyerine adım atan Usta, 5 yaşından beri sinema hayranı olduğunu ve Trabzon'da açtığı vcd ve dvd satan ve kiralayan dükkandan şimdiye kadar 110 bin kere dvd ve vcd kiraya verdiğini söyledi.

Usta, kamera arkası görüntüleri izlemenin hayatındaki en büyük zevki olduğunu belirterek, oyunculuk kariyeri ve film için ciddi derecede eğitim aldığını, filmin hikayesini de kendisinin yazdığını anlattı.

“BÜTÜN SAVAŞLAR İPEK YOLUNDA BAŞLAR”

Fatih Usta, filmin yönetmeni, oyuncuları ve konusuna ilişkin ise şu bilgileri verdi:
“Karanlık Hesaplaşma'yı Beşikten Mezara' ve 'Doom' gibi filmlere imza atan ünlü yönetmen Andrzej Bartkowiak çekecek. 'Şeytanın Avukatı', 'Romeo Ölmeli' ve 'Cehennem Silahı 4' gibi filmlerin de görüntü yönetmenliğini yapan Bartkowiak, 'Karanlık Kesaplaşma' filmi için Türkiye'de çalışmalarına başladı. Dört tanesi
başrol olmak üzere 'X-Men', 'The Bourne Ultimatum' gibi 25 tane Hollywood yapımında oynamış ve geleceğin 'en' iyi aksiyon aktörlerinden biri olarak düşünülen Scott Adkins bu filmin başrolünü oynayacak.

Türkiye'den Kenan Işık, Tamer Karadağlı, Hande Subaşı, Bahadır Sarı da oyuncular arasında. 8 farklı kamerayla çekilmesiyle Hollywood yapımlarını bile sollayacak olan filmin montajı için Avatar'la aynı sistem kullanılacak. Kasım ayında vizyona girmesi planlanan 'Karanlık Hesaplaşma'nın 'Türkiye'de ilk' dedirten bir diğer özelliği ise aksiyon sahnelerinde yer alan Tamer Karadağlı gibi oyuncuların 'dövüş koreografisi' denilen bir eğitim alması. Dünyaca ünlü Aksiyon Koreografı Cyril Raffaelli 1 Şubat itibariyle Türkiye'de antrenmanlarına ve provalarına başladı.

Bir 'üçleme'nin ilk filmi, Bazı bölümleri Türkiye'nin İran ve Irak sınırlarında çekilecek olan 'Karanlık Hesaplaşma' Rusya'nın dağılma dönemini ve sonrasında yaşananları yansıtıyor. Suikasta uğrayan bir Türk ailenin çocuğu Hakan'ın KGB ajanları tarafından kaçırılması, götürüldüğü kampta eğitilmesi ve sonrasında gelişen olayları anlatıyor film.

Filmde, İpek Yolu'na yapılan göndermelerde iki cümle dikkat çekiyor, 'Bütün savaşlar İpek Yolu'nda başlar ve burada biter', 'Bazen dünyayı yönetmek iddiasında olanlar, kendini yönetmek isteyen küçük hikayelerin sahibi bir adamın cesaretine yenilebilirler...”

Haberin Devamı