Gazete Vatan Logo

10 milyon dolarlık istifa

Zimbabve’de ordu müdahalesinin ardından görevinden istifa eden eski Devlet Başkanı Mugabe’nin koltuğunu 10 milyon dolar tazminat karşılığında bıraktığı ortaya çıktı

10 milyon dolarlık istifa

Afrika ülkelerinden Zimbabwe’de, ordu müdahalesinden bir hafta sonra görevinden istifa eden eski Devlet Başkanı Robert Mugabe ve eşi Grace’in yeni yönetimle yaptıkları anlaşma uyarınca milyonlarca dolar tazminat ve siyasi dokunulmazlık hakkı kazandıkları açıklandı.

Mugabe’yi parti liderliğinden alan ve yerine ülkenin yeni Devlet Başkanı Emmerson Mnangagwayı getiren Zanu PF partisi yetkililerin verdiği bilgiye göre, ülkeyi 37 yıl boyunca tek başına yöneten Mugabe, istifası karşılığında 10 milyon dolar tazminat alacak.

Anlaşma uyarınca Mugabe yıllık 150 bin dolar olan başkanlık maaşı, ömrünün sonuna kadar ödenmeye devam edecek. Mugabe’nin yargılanması istenen eşi eski first lady Grace Mugabe’nin de aynı şekilde 75 bin doları bulan yıllık maaşını alacağı kaydedildi. Mugabe ailesinin konaklama ve yurtdışı seyahatleri dahil neredeyse tüm masrafları da devlet tarafından karşılanmaya devam edecek.

Dava açılmayacak

Anlaşmaya göre Mugabe’ye ilk etapta 5 milyon dolar nakit ödeme yapılacak, kendisine ve ailesine ticari girişimlerine yönelik dava açılamayacak, önümüzdeki aylarda ise yapılacak ödemelerle devrik başkanın aldığı tazminat 10 milyon doları aşacak.

Haberin Devamı

Çift, ‘Mavi Çatı’ lakabıyla anılan başkent Harare’deki devlet başkanlığı konutunda ikamet etmeye de devam edecek. Devlet ailenin sağlık masraflarını, ev çalışanlarını maaşlarını ve güvenlik masraflarını da karşılayacak.

Halkı yoksulluk içinde

93 yaşındaki Mugabe’nin iktidarı döneminde Zimbabve para birimi değersiz hale geldi, ülke ciddi bir borç yükünün altına girdi, nüfusun büyük bir çoğunluğu yoksullaştı ve işsizlik oranı yüzde 80’in üzerine çıktı. Ülkede yolların bozuk olduğu, kırsal birçok bölgeye elektrik verilemediği, sadece temel eğitimin olduğu ve sağlık hizmetlerinin yok denecek kadar olmadığı aktarılıyor. Zimbabve yaşam beklentisi 60 ile dünyanın en düşük yaşam beklentisine sahip ülkeleri arasında.