Gazete Vatan Logo

10 milyar dolarlık mobilya ihracatı

2023 yılında 10 milyar dolarlık mobilya ihraç edilmesi planlanıyor.

Son yıllarda, Türkiye mobilya sektörünün, üretim ve ihracat rakamlarında büyük artışlar sağlandı. Hatta artış trendi 2003’den bu yana her yıl dış ticaret fazlasını da artırarak taçlandı.

2023 yılında 10 milyar dolar

Bölgemizdeki istikrarsız pazarlara rağmen, mobilya sektörünün ivmesinin artan şekilde sürdüğüne işaret eden ‘Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Üyesi’ ve ‘İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç’, 10 milyar dolar olan 2023 ihracat hedefi için yeni pazarlara odaklandıklarını bunun da başını ABD pazarının çektiğini söyledi.

Güleç, “Türkiye mobilya sektör ihracatı 2014 yıl sonu rakamlarına göre 2.4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Doğru bir pazarlama stratejisi uygulamamız halinde bu rakam, 2015 yılı sonunda 3 milyar dolara ulaşmasını planlıyoruz. 2023 hedeflerimize göre de 10 milyar dolara yükselecek” dedi.

'İnsanlar daha sık değişim istiyor'

Mobilya sektörünün gerek üretim gerek ihracat rakamlarıyla son yıllarda ciddi bir ivme kazandığını ifade eden Ahmet Güleç, son 10 yılda sektörün dış ticaret fazlası verdiğini hatırlatarak geçtiğimiz yıl bölgemizdeki istikrarsız pazarlara rağmen mobilya sektörünün büyük başarılar gösterdiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Güleç, “Dış ticaret fazlası veren bir sektör olan mobilyacılık, 2014’te bölgedeki tüm olumsuz gelişmelere rağmen büyük bir başarı gösterdi. Mobilya sektörünün aynı performansı bu yıl da koruyacağını düşünüyorum. Yurtdışı açılımlarında yeni gelişen ve hedef pazarlar üzerine odaklandık. Bunların başında da ABD geliyor. O bölgedeki insanların hem mobilya değişim periyodu çok daha hızlı, hem de iyi tasarıma ilgi büyük” dedi.

Türkiye’de de mobilya değişim sürelerinin şartlara bağlı olarak değiştiğine işaret eden Ahmet Güleç, tüketicilerin yaklaşık 10 yılda bir mobilya değiştirdiğine dikkat çekti. Güleç “Bu oran bölgelerin coğrafi, sosyolojik ve kültürel özelliklerine göre farklılık gösteriyor. Fakat metropollerdeki hızlı yaşam kültürü ve konut sektöründeki hareketlilik dolayısıyla tüketim alışkanlıkları da değişiyor. İnsanlar artık eşyalarından daha çabuk sıkılıyor, daha sık değişim istiyorlar. Bu durum da zaman içinde mobilya değişim sürelerini azaltacak” diye konuştu.

Haberin Devamı

Dünya genelinde ilk 5'teyiz

Karton ambalaj sektörüne ilişkin bilgi de veren İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Güleç, sektörün üretiminin 2014 yılında 500 bin tona ulaştığını hatırlatarak 15 yıl öncesine göre sektörde yüzde 120’lik bir gelişme görüldüğüne dikkat çekti. Bu gelişmelerin yıllık 2.3 milyar TL’lik hacimle, Türk karton ambalaj sektörünü dünya genelinde ilk 5 ülke arasına yükselttiğini hatırlatan Güleç, son yıllarda birçok sektörde küresel pazarlara entegre olan Türkiye’nin, karton ambalaj sektöründe de özellikle Doğu Avrupa ve Balkanlar’la ticari ilişkisini önemli ölçüde geliştirdiğini ifade etti.

Kağıt, karton ve ambalaj sektörünün 2023 yılı için öngörülen 7 milyar dolarlık üretim hedefine ulaşmasını beklediklerini söyleyen Güleç “Türkiye’nin son 12 yılda düşük teknoloji düzeyinden orta teknoloji düzeyine geçti. Makro iyileşmeler ve teknolojiye yapılan yatırımlar sektörlerimizin kapasitesini ve kalitesini artırdı. Bu iyileşmeyi en net gördüğümüz sektörlerden birisi de karton ambalaj sektörü. Bu süreçlere, TİM ve ihracatçı birliklerimizin katkıları da önemli.İlk kez ihracat yapan firmaların desteklenmesi, personel eğitimi ve yeni pazarlara açılım konusunda birliklerimiz önemli destekler sağlıyor” diye konuştu.

Haberin Devamı