Gazete Vatan Logo

10 kişiden dokuzu kirli hava soluyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı yeni bir rapora göre hava kirliliğinden en çok Doğu Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Asya bölgeleri etkileniyor

10 kişiden dokuzu kirli hava soluyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünya genelinde her 10 kişiden 9’unun kirli hava soluduğunu açıkladı. Dr. Ghebreyesus, “Hava kirliliği hepimizi tehdit ediyor, ama en fakir ve en ötekileştirilmiş insanlar bu yükün en ağır kısmına katlanıyor. Bugün hâlâ, çoğu kadın ve çocuk olan üç milyardan fazla insanın evlerinde kullandıkları soba ve kaloriferlerden çıkan ölümcül zehri soluyor olması kabul edilemez” dedi. Raporun en önemli bulguları şöyle:

- WHO dünya nüfusunun yüzde 90’ının kirli hava soluduğu tahmin ediliyor.

- Son altı yıldır hava kirliliği seviyeleri, Avrupa’nın bazı bölgelerinde ve Kuzey Amerika kıtasında azalmakla birlikte, yüksek ve sabit düzeylerde kalmıştır.

- En fazla hava kirliliği WHO limitlerinin beş katından fazla kirlilik rastlanan Doğu Akdeniz Bölgesi ve Güneydoğu Asya bölgeleri. Bu bölgelerin ardından da Afrika ve Batı Pasifikte yer alan düşük ve orta gelirli kentler geliyor.

- Afrika ve Batı Pasifik bölgesindeki hava kirliliğine ilişkin ciddi veri eksiği var. Yeni veri tabanında önceki versiyonlara göre iki kat daha fazla şehir verisi olsa da, veri bölgedeki 47 ülkeden sadece 8’ini kapsıyor.

Haberin Devamı

- Genel olarak hava kirliliği yüksek gelirli ülkelerde özellikle Avrupa, Kuzey Amerika ve Batı Pasifikte en düşük düzeylerde.

- Avrupa’daki yüksek gelirli ülkelerin farklı kentleri karşılaştırıldığında, hava kirliliğinin yaşam beklentisini her yerde iki ila 24 ay kısalttığı görüldü.

- Rapora göre 2016 yılında 4.2 milyon insan kirli havaya bağlı rahatsızlıklardan yaşamını yitirdi.