Gazete Vatan Logo

10 kişi ölse Hrant Dink kadar üzüntü yaratmazdı

Doç. Dr. Emin Gürses: Cinayetin milliyetçilerin üzerine atılması bir taktik. Veli Küçük’ü hedef gösteriyorlar. Niye? Derin devlet yaptı dedirtmek için. Veli Küçük derin devlet mi? Lojmandan çıkartılmış, korumaları alınmış biri

Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Gürses’le Hrant Dink cinayetine ilişkin söyleşimizin dün yarım kalan ve en az dünkü kadar çarpıcı olan bölüm şöyle:

* Hrant Dink, sizin tabirinizle “milli kuvvetler” den idiyse o zaman ölmesi niye engellenemedi? Devletin milli kuvvetler listesinde gördüğü biri niçin milli kuvvetler tarafından korunmadı?
Uğur Mumcu da milli kuvvettendi. Mumcu’nun, zannedersem 9 Ocak’tı, yazdığı bir yazı vardı. O yazıda terörün arkasında bizim ittifak içinde olduğumuz istihbarat birimlerinin olduğunu ima ediyordu. 15 gün sonra öldürüldü. Uğur Mumcu belgesiz konuşmazdı, o belgeleri açıklayacaktı. Mumcu’yu niye korumadılar? Necip Hablemitoğlu, Ankara Cumhuriyet’te, Cüneyt Arcayürek’in odasında bana “Türkiye’de müttefik dediğimiz yabancı istihbarat birimlerinin yıkıcı faaliyetleri var. Bunları yayınlayacağım” dedi. Ve Necip de 15 gün sonra öldürüldü. Necip’i niye korumadılar? Üstelik Necip’in hem MİT’le ilişkisi vardı, hem de Genelkurmay’la... O niçin korunmadı? Eşref Bitlis Paşa Jandarma Genel Komutanı’ydı. En millici oydu. Ne zaman ki “Bu işin arkasındakileri gördüm” dedi, o da öldürüldü. Peki o niye korunmadı?

ANKARA’DA İŞGAL VAR

* Siz söyleyin; niye?
İçerde sızma var... Türkiye’de temizliğin Ankara’dan başlaması lazım; ben niye “Ankara’da işgal var” diyorum?

* Sızma nerede?
Birimlerin içinde. Demin (Dünkü bölümde) anlattığım mafyavari örgütlenmelerin içinde mutlaka istihbarat birimlerinden birileri vardır. Eğer oradaki istihbaratçı milliyse tehdidi merkeze bildirir. Milli değilse, yine bildirir, fakat tam tersine, işin çabuklaşması için bildirir. Ya da merkezde birileri pasif kalmayı tercih eder. Asıl şimdi bunlara bakmalı.

* “Milliyetçi devlet anlayışı kendisini korumak için suçu dış mihrakların üzerine atıyor. Hatta Emin Gürses de ’Hrant Dink milli kuvvetlerdendi’diyerek dezenformasyon yapıyor...” Sizin bu açıklamalarınızı böyle değerlendirenler olacaktır?
Ben de milli bir devlet böyle bir şeyi yapar mı, diyorum? Devlet aptal mı kendine böyle bir şey yapsın? Türkiye’nin sınırlarını değiştirmeye kadar gidecek büyük bir operasyon bu. Düşman ordusu gelse bu kadar zarar veremezdi Türkiye’ye... Görün bakın arkası nasıl gelecek; Batı’dan kıyamet kopacak. Tabii ki bu operasyona devletin içinden yardım edenler olabilir, ama onlar zaten servislerin içindedir. Sızma dediğim bu. Bunlar yabancı değiller. Senin benim gibi nüfus kâğıdında Türkiye Cumhuriyeti yazan insanlar ama yabancı servislere çalışıyorlar. Mumcu cinayeti sırasında ne demişlerdi; “Bunun arkasını daha fazla araştırmayın, devlet çöker” demişlerdi. Bu ne demektir? İçeride sızma var demektir. Ceyhan Mumcu şimdi açıkladı işte; “Mumcu’nun durumu var burada” dedi.

KORUNMALIYDI

* İyi de herkese mi sızılmış; bir koruma bile verilemiyor mu? Aynısı Danıştay cinayetinde de olmadı mı?
Benim de Mayıs ayına kadar korumam vardı ama korumanın çekilmesi için İstanbul Valiliği’ne Ankara’dan talimat geldi. Hükümetten. Peki beni hükümete şikayet eden kimdi? Ankara’daki bir büyükelçiliğin istihbarat şefi... Beni “Sizinle aramızı bozuyor” diye şikâyet ediyor; bir kestaneci şikâyet edildiğimi bize bildiriyor; sonra da Valilik’ten arıyorlar, “Korumanız çekildi” diye... Benim de cevabım şu: “Mustafa Kemal’in yöntemi uygulanacak.”

* Dink’e valilikte yapılan uyarılar için ne diyorsunuz?
Böyle bir konuşma olduysa Vali’nin mutlaka Dink’e koruma vermesi gerekiyordu. Niye vermedin diye bugün kendisine sorulması gerekiyor.

* Ya peki işin Veli Küçük tarafı?
Uğur Mumcu öldürüldüğünde de İran Konsolosluğu’na yürümüştü insanlar, bozuk para atmışlardı, “Kahrolsun İran” diye bağırmışlardı. Ama işin arkasından İran çıkmadı. O gün insanlara kim İran’ı hedef gösterdiyse, bugün de Veli Küçük’ü hedef gösteriyorlar. Niye? Derin devlet yaptı dedirtmek için. Veli Küçük derin devlet mi? Lojmandan çıkartılmış, korumaları alınmış biri.

RESMİM VAR...
* Niye koruyorsunuz Küçük’ü?
Ben aslında burada Küçük’ü değil, Dink’i koruyorum. Amacım hedefin saptırılmasını önlemeye çalışmak. Bu işi Türkiye’deki milliyetçiler yaptı diye kesip atmak yanlış yönlendirmedir. Veli Küçük kızgınlığını dile getirmiştir değişik biçimlerde... Ama şimdi bunun gündeme getirilmesi dikkatleri başka yöne çekmek için.

* Sizin de Veli Küçük’le çekilmiş resminiz var mıdır?
Vardır ama nerede? Ya bir şehitler gününde, ya bir 30 Ağustos töreninde. Benim Muzaffer Tekin’le de resmim var. Eğer bu insanlarla fotoğraflarım gazinoda eğlenirken çekilmiş olsa o zaman bir şey söylesinler.

* İyi de Emin Gürses, bu katili yaratanlar dışarıdan çıksa bile bizim de çuvaldızı kendimize batırmamız gereken bir şey var: Allah göstermesin ama öldürülen Kemal Kerinçsiz olsaydı insanlar hiç dönüp Hrant Dink’e “Sizin yüzünüzden öldürüldü” der miydi?
Evet, Hrant Dink’e kimse böyle bir şey demezdi. Mutlaka dışarının parmağı var, denirdi.

* Ama Dink öldürülünce sokaktaki insanların aklına ilk Kerinçsiz ekibi geliyor. “Siz öldürdünüz” diye değil tabii, ama “Memnun musunuz” diye bakıyorlar. Demek ki ortada ters olan bir şey var?
Aslında o ekibin yaptığı normal protestolardı. Onlardan Londra’da da var. Fakat bizdeki biraz daha Doğu kültürüne özgü oluyor. Ama şiddet kültürü bugün sadece belli bir kesimde yok, bütün topluma yayıldı. Bana göre bu konuda da medyanın büyük sorumluluğu var.

10 kişi ölse Dink kadar üzüntü yaratmazdı

* Niye Hrant Dink?
Dink hiç öldürülmeyecek bir adamdı. Zaten böyle biri olduğu için seçildi. Çünkü çok sevilen biriydi. Emin olun, başka 10 adam öldürülse Dink kadar üzüntü yaratmazdı.

* Arkası gelir mi?
Tedbir alınmazsa, gelebilir.

* Sizin Dink’le ilgili özel duygularınız neydi?
Yetim büyümesi nedeniyle ona karşı bir ezikliğim vardı. Ben de yetim büyüdüğüm için bu mesele beni çok etkiliyordu. Ama biz arkadaş değildik. Sadece memleket meselelerini konuşmak için düzenlenen, herkese açık olmayan bazı toplantılarda gördüm. Türkiye nasıl kurtulur diye konuştuk, o kadar.

Cenazeye Büyükanıt Paşa da katılmalı

* Dink’in bugünkü cenazesine Cumhurbaşkanı, Baybakan, ana muhalefet ve hatta Genelkurmay Başkanı büyükanıt’ın katılması gerekmez mi?
Elbette, provokasyonlara dikkat etmek şartıyla devletin üst kademesinin bu cenazeye katılması son derece önemli. Çünkü bu saldırı aslında Türkiye Cumhuriyeti Devletinin tasfiye yolunu açmak için yapılmış bir saldırı. Bunu püskürtmek ve buna cevap vermek amacıyla devletin üst kademelerinin, buna Sayın Büyükanıt da dahildir, bugün cenazeye katılmalıdır.

* Doğru söylüyorsunuz; ama sadece devleti koruma refleksiyle mi olmalı; bu ülkenin bir aydını öldürülmüş, bu kadar insani bir sebep bile yetmez mi katılmalarına?
Bence de Mumcu’nun, Eşref Paşa’nın, Hablemitoğlu’nun cenazesine katılan devlet ricali aynı titizliği, aynı toplumsal ve ailesel dayanışmayı Dink’in cenazesinde de göstermelidir.

Haberin Devamı