Gazete Vatan Logo

10 Kasım 1937!

Remziye Tatlı, o günkü heyecanı ve mutluluğunu halen yaşıyor

Tatlı, 19 Kasım 1937’de Adana’ya gelen Atatürk’ün, okullarını ziyaret edeceği haberini aldıklarını ve heyecanla Büyük Önder’i beklemeye başladıklarını anlattı. O yıl Adana Kız Enstitüsü’nde 2. sınıf öğrencisi olduğunu belirten Tatlı, şunları söyledi: “Atatürk geldi, kapıdan içeri girdi. Okulun koridoru çok uzundu. Atatürk’ün yanında çok sayıda kişi de vardı. Atatürk, yanındakilerle koridora girdi ama biz heyecandan titriyor, arkadaşlarımın çoğu heyecandan ağlıyordu. Atatürk sınıfın kapısına geldi. Hep birlikte ayağa kalktık. Bize, ‘Oturun, geleceğin kültürlü anneleri’ dedi. Ne kadar anlamlı bir söz. Daha sonra Atatürk içeri girdi, ben en ön sırada oturuyordum, yanımda durdu. Sınıfa girdiğinde kolu koluma değdi. Bu fotoğraf işte o an çekilmiş. Bu mutluluğu hiçbir zaman unutamam.”

Sadece hıçkırık sesi vardı

Atatürk’ün naaşının Anıtkabir’e nakli ölümünün 15. yılında gerçekleşebildi. Etnografya Müzesi’nden alınan naaş, Anıtkabir’e taşındı. Tarihi törende görevli olanlardan biri de o dönem Hukuk Fakültesi öğrencisi olan eski AYM Başkanı Yekta Güngör Özden’di. Özden o günü anlatırken “Güzergah boyunca halk yollara dolmuş, ağaçlarda gençler var ancak top arabasının, askerin ayak sesi ve güzergahı dolduranların hıçkırıklarından başka bir şey duymuyorsunuz. Büyük bir saygı, huşu vardı” dedi.



Ata mevlitlerle anılacak

Atatürk’ün ölümünün 75. yılında İstanbul’da iki ayrı mevlit okutuluyor.

Türkiye bu 10 Kasım’da cumhuriyetin kurucusu Atatürk’ü farklı bir şekilde mevlitler okutarak anacak. Eski Beyoğlu Müftüsü CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes’in düzenlediği mevlit programı Eminönü’ndeki Yeni Cami’de düzenlenirken Türkiye Hafızlar ve Mevlithanlar Cemiyeti ise Şişli Camii’nde mevlit okuyacak.

Kılıçdaroğlu gelebilir

İstanbul Müftülüğü’nden alınan izinle bugün öğle namazı sonrası saat 12:30’da okunacak iki mevlite de yoğun katılım bekleniyor. İhsan Özkes’in Yeni Cami’de düzenlediği mevlite programın uygun olması halinde CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılması bekleniyor. Atatürk’ün 75. ölüm yıldönümünde düzenlenen mevlit programında mevlithanlar ve duahanlar Kur’an-ı Kerim, dualar ve ilahiler okuyacak. Daha önce de CHP’lilerin isteği doğrultusunda Çanakkale Zaferi ve Atatürk’ün vefat yıldönümlerinde mevlit okutulduğunu belirten CHP’li Özkes, siyasetçi olduğu için programda dua okuyacak hocaların arasında yer almayacağını belirtti.

Haberin Devamı