Gazete Vatan Logo

10 haftalıkken her hastalığı bilinecek

ABD’li bilim adamlarının geliştirdiği yeni kan testi ile anne karnındaki bebeğin 10’uncu haftadan itibaren ‘Down Sendromu’ gibi genetik hastalıkları olup olmadığı yüzde 99.5 tespit doğrulukla edilecek

10 haftalıkken her hastalığı bilinecek

Merkezi ABD’nin California eyaletinde bulunan biyoteknoloji şirketi Sequenom, geliştirdiği yeni kan testi yöntemiyle anne karnındaki bebeğin genetik bozukluğu olup olmadığını yüzde 99.5 ihtimalle ortaya koyacak. ‘MetaniT Genome’ adının verildiği yöntem, bugüne kadar uygulanan en gelişmiş kan testi olma özelliğini taşıyor. Söz konusu yöntem 46 kromozomun tamamını analiz edebiliyor ve bunun sonucunda bebeğin genetik sorunlarını belirliyor. Anne karnındaki bebekler için bugüne kadar geliştirilen en kapsamlı DNA testi olarak tanımlanan ‘MetaniT Genome’, 10’uncu haftadan itibaren fetüslere uygulanabiliyor.

Hata payı 200’de 1

Uzmanlar, ‘Down Sendromu’ gibi genetik düzensizlik sonucu ortaya çıkan rahatsızlıkları önceden bildiren kan testinin, kürtaj operasyonu sayısını artırmasından endişe duyuyor. Bir diğer kaygı ise, kan testi sonuçlarının düşük bir olasılıkla da olsa yanlış çıkması halinde ebeveynlerin bozulması muhtemel psikolojileri. Sequenom yöneticileri ‘MetaniT Genome’ yönteminin 200’de 1 yanılma payı olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

‘MetaniT Genome’ kan testi İngiltere’de önümüzdeki hafta uygulanmaya başlanacak. Ülkede yaklaşık 46 bebekten biri genetik bozuklukla dünyaya geliyor. Uzmanlar bu durumun nedeni olarak, anne olma yaşının giderek yükselmesini gösteriyor. Geçtiğimiz sene İngiltere’de 30 ila 34 yaş arasındaki kadınlar, diğer tüm yaş gruplarına göre daha fazla doğum yaptı. Kan testinin fiyatı ise 1.360 dolar olarak belirlendi.