Gazete Vatan Logo

10 gün kala kur belli değil

Döviz kuru ile yapılan sözleşmelerin TL üzerinden yenilenmesi için son 10 gün kaldı. Ancak hâlâ sözleşmelerin hangi kur üzerinden yapılacağı belirsizliğini koruyor.

10 gün kala kur  belli değil

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Türkiye’deki bütün döviz bazlı sözleşmeler iptal edilirken, sözleşmelerin TL üzerinden yenilenmesi için 30 günlük geçiş süreci başlatılmıştı. En çok merak edilen konulardan biri de özellikle sözleşmelerini döviz üzerinden yapan AVM’ler ile perakendecilerin yeni sözleşmelerini hangi kur üzerinden yenileyecekleriydi.

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Yönetim Kurulu Başkanı Yenal Gökyıldırım, sürenin tamamlanmasına son 10 gün kala hâlâ anlaşmaların hangi döviz kurundan yapılacağı üzerine bir anlaşmaya varılamadığını söyledi. Bu konuda ucu açık kalan bir kısmın olduğunu belirten Gökyıldırım, “Onun da önümüzdeki 10 gün içerisinde, karşılıklı kazan-kazan anlayışı içinde netleşeceğini düşünüyoruz. Bu işin daha sürdürülebilir olması için bizim talebimiz kiralamaların TL, euro veya dolar üzerinden değil ciro bazlı olması.

Eğer biz bu oranlarda ve kriterlerde anlaşıp kiralarımızı ciro üzerinden ödemeye başlarsak önümüzdeki dönemlerde ne euroyu, ne enflasyonu ne de doları konuşuruz” dedi. Kira maliyetlerinin gündemlerinin en başında yer aldığını da dile getirdi.

Haberin Devamı

Asgari ücrete devlet desteği devam etmeli

- Yenal Gökyıldırım, asgari ücrete verilen devlet desteğinin Eylül sonunda sona erdiğini söyledi. Gökyıldırım, bu desteğin devam etmesi talebinde bulundu.
- Ana girdilerden bir tanesinin enerji olduğunu ve enerjinin dövizle alındığını ifade eden Gökyıldırım, “Enerji konusunda taleplerimiz var” diye konuştu.
- Geçtiğimiz aylarda kredi kartlarına taksit sınırlandırmaları geldiğini söyleyen Gökyıldırım, “Bu sınırlandırma tüketimi ortadan kaldırmıyor veya ertelemiyor. Sadece tüketimin başka yollarla yapılmasına neden oluyor. Veresiye veya senetle alışveriş gibi... İşin bir kısmı kayıtdışına kayıyor ve vergi kaybı oluyor. Ülkemiz kaybediyor. Sınırlandırmanın tekrar gözden geçirilmesini arzu ediyoruz” dedi.