Gazete Vatan Logo

10 dakikalık düğüm

Dink soruşturmasını yürüten polisler, cinayette kullanılan silah bilgisinin, Ogün Samast yakalanmadan 10 dakika önce nasıl bilgi formuna yazıldığını sordu. Bilgiyi verdiği iddia edilen kişi ise cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal’in eniştesi.

10 dakikalık düğüm

Al Jazeera’den Selahattin Günday’ın haberine göre, Terörle Mücadelesi Şubesi polisleri, soruşturma kapsamında ifadelerini alınan jandarma istihbarat görevlisi Hüseyin Yılmaz’a cinayetle ilgili kritik ayrıntılarndan birini de sordu. Hrant Dink’in öldürülmesinden bir gün sonra, yani 20 Ocak 2007, saat 22.00’de Trabzon jandarmasının düzenlediği bilgi formunda, “İstanbul iline giden 4 kişi tarafından Dink’in evi ve Agos Gazetesi arasındaki güzergahın keşfinin yapılarak krokilerin hazırlandığı, olayda kullanılan silahın temin edilebilmesi için Yasin Hayal’e 500 TL para gönderildiği ve ‘Ardeşen el yapımı’ silahın temin edildiği” yazıyordu. Ancak bilgiler forma saat 21.50’de yazılmıştı. Katil zanlısı, Ogün Samast, Samsun otogarında yakalanmadan ve silah henüz ele geçirilmeden önce. Polisler, Astsubay Hüseyin Yılmaz’a ‘Ogün Samast, daha yakalanmadan suikastı gerçekleştirdiği silahın bilgisini Jandarmanın nereden bildiğini’ sordular. Yılmaz bu soruya, “Bilgileri Okan Şimşek ve Veysel Şahin’in yazdığını biliyorum. Bilgileri belki Çoşkun İğci’den temin etmişlerdir” diye cevap verdi.

Haberin Devamı

O kişi azmettirici Hayal’in eniştesi

Coşkun İğci olarak işaret ettiği kişi, cinayetin azmettiricisi Yasin Hayal’in eniştesi ve jandarmaya bilgi veren kişi. İğci, 31 Ocak 2007 yılında İstanbul Emniyeti’ne verdiği ifadede “2006 yılının muhtemelen Temmuz ayında Trabzon’da jandarmaya Yasin Hayal’in ‘Hrant Dink’i vuracağım’ yönündeki sözlerini ilettim” demişti. Yılmaz’a formda yazan, ‘Dink’in evi ve Agos Gazetesi arasındaki güzergahın keşfinin yapılarak krokilerin hazırlandığı…’ bilgisinin kaynağı da soruldu. Bu bilginin de kaynağını bilmediğini ifade eden jandarma istihbarat astsubayı Yılmaz, ‘Dink’in evinde ve işyerinde keşif yapanlar’ hakkında da bir bilgisinin olmadığını ifade etti.

Agos’un önünde sinyal vermişler

Savcılık dosyasına göre Jandarmalar Okan Şimşek, Gazi Günay ve Ergün Yorulmaz gibi askerler 8 Ağustos 2006’da Trabzon’dan gelerek Hrant Dink’in evinin ve Agos Gazetesi’nin bulunduğu bölgede sinyal verdi. Gözaltına alınan jandarma Okan Şimşek, “Coşkun İğci’den aldığım bilgileri şube müdürümüz Metin Yıldız’a anlattım. O da bana ‘Yasin Hayal’i bombalama olayından sonra Hüseyin Yıldız takip etmişti. Ona verin bu bilgileri dedi. Ertesi gün Hüseyin Yılmaz’a bu bilgileri aktardım” şeklinde ifade verdi. Yılmaz, “Bana kısa bir bilgi verdiler. Toplantı da Ali Öz’ün ‘odamda konuşalım’ demesi üzerine konu kapandı. Üstlerim tarafından herhangi bir görev verilmedi” dedi.

Haberin Devamı

Samast’ı sorgulayan savcıya gözaltı

Ogün Samast’ı sorguladığı ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi, Askeri Casusluk, Rahip Santoro cinayeti gibi davalarda görev aldığı öğrenilen ve HSYK tarafından açığa alınarak haklarında kovuşturma izni verilen savcılar arasında yer alan Fatih Genç, İzmir’de gözaltına alındı.