Gazete Vatan Logo

10 bin polis alınacak

İÇİŞLERİ Bakanı Beşir Atalay, yakında üniversite mezunu 10 bin polis almak için ilan vereceklerini belirtti

Beşir Atalay ile Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar'da Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılacak Polis Meslek Yüksekokulu'nun (PMYO) temel atma törenine katıldı. Açılışta bir konuşma yapan İçişleri Bakanı Atalay, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve inşaatı yapan müteahhitle konuştuğunu belirterek, okulun bitiş tarihini 30 Temmuz 2011 olarak açıkladı.

Polis teşkilatına ‘baş polislik’ ve ‘kıdemli baş polislik’ diye iki yeni statü getirildiğini hatırlatan Bakan Atalay, “Bizim polisizimin yaklaşık yüzde 90'ı rütbesiz, düz polis memurudur. Bu yeni kademelenme ile bu polislerimize bir unvan yükselmesi şansı sağlamış olduk. Bizim rütbeli personele ihtiyacımız var. 10 bin polisimiz baş polis ya da kıdemli baş polis rütbesine yükselecek. Yakında ilan vererek üniversite mezunu 10 bin polis daha alacağız” diye konuştu.

Konuşmasında polis eğitimi yapılan akademi, enstitü ve meslek yüksek okullarıyla da ilgili bilgi veren Bakan Atalay, “Normal üniversite mezunu polislerimizden her yıl ortalama 10 bin kişi alıyoruz. Bunlar 6 aylık eğitim görüyor ve polis teşkilatına katılıyorlar. Böylece yılda ortalama 17 bin yeni polis mesleğe katılıyor. Bunların tamamı üniversite mezunudur. Şu anda üniversite mezunu olmayan polis almıyoruz. Bu sayede mevcut 220 bin polisimizin yüzde 82'si üniversite mezunu” diye konuştu.


2010 YILINDA İŞKENCE YA DA KÖTÜ MUAMELEDEN DAVA AÇILMADI

Türkiye'nin bir dönem işkence ve kötü muameleden dolayı uluslararası alanda sürekli mahkum edildiğini hatırlatan Atalay, “Son yıllarda dava sayısı bir elin parmakları kadar sayılır hale geldi. Yarısını bitirdiğimiz 2010 yılında herhangi bir güvenlik görevlimiz aleyhine işkence ve kötü muameleden dolayı dava açılmış değildir. Bu işi bu kadar sıfırladık” diye konuştu. Bakan Atalay, aylık olarak yapılan Türkiye Gündemi Araştırmaları'nda kurumlara güven anlamında ise emniyet teşkilatının ilk sırada geldiğini açıkladı.

KARAKOLLARA DUŞ

Eskiden ‘karakol’ olarak bilinen yerlerin polis merkezleri adı ile yenilendiğini ve imaj değiştirdiğini dile getiren Bakan Atalay, şöyle konuştu:

“Karakollar, eskiden çevresinde geçmeye korktuğunuz yerlerdi. İçine girdiğinizde çok huzur duyulmayan yerlerdi. Çok temiz olmayan karakollar vardı. Şimdi hepsi pırıl pırıl. Vatandaşımız oraya gidip her türlü yardımı ve desteği isteyebilir. Ve hatta gözaltı süresinin uzandığı haller için yeni yapılan polis merkezlerine mutlaka duş sistemi de koyduruyoruz. Yani insanımız isterse zanlı olarak gelsin, insan gibi muamele görecek.”

Temeli atılan okulun Türkiye'deki en modern meslek yüksek okullarından biri olacağını kaydeden Bakan Eroğlu ise “Okulun bitmesi ile burayı çevre düzenlemesi açısından çiçek gibi yapacağız. Çünkü polislerimiz en iyisine layık” dedi. Konuşmaların ardından temel atıldı.

Haberin Devamı