Gazete Vatan Logo

10 bebekten 1'i prematüre

DSÖ'ye göre prematüre doğum oranı hem gelişmiş hem az gelişmiş ülkelerde artıyor

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) çocuklarla ilgili yaptığı son araştırmaya göre prematüre bebekler küresel bir problem. Her yıl 15 milyon bebek yani doğan her 10 bebekten 1 ya da 1’den fazlası prematüre doğuyor. Hamilelik için normal süre 40 haftada tamamlanıyor ve 37 haftadan önce doğan bebekler prematüre bebek sınıfına giriyor. 11 ülkede bebeklerin yüzde 15’i çok erken doğuyor ve bu ülkelerin başında Afrika geliyor. HIV, sıtma gibi hastalıkların ve gıda yetersizliğinin yaşandığı ülkelerde bebeklerin erken doğumu çok daha yaygın.
Gereksiz sezaryan prematüre oranını yükseltiyor

Prematüre bebeklerde büyürken ciddi gelişme problemleri görülebiliyor. DSÖ’nün raporuna göre gelişmiş ülkelerde de başka risk faktörlerine sahip. Kadınların geç yaşta doğum yapması, diyabet, obazite ve tüp bebek yöntemi gibi faktörler gelişmiş ülkelerde de prematüre bebekleri artırıyor. Raporda ayrıca tıbbi olarak gerekli olmadığı halde yapılan sezaryan doğumların da prematüre oranını artırdığı belirtiliyor.

Prematüre bebek doğumunun en fazla olduğu ülkeler (2010 rakamları)

Hindistan, Çin, Nijerya, Pakistan, Endonezya, Amerika Birleşik Devletleri, Bangladeş, Filipinler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Brezilya. Dr. Christopher Howson, az gelişmiş ülkelerde prematüre bebeklerin yüzde 90’ından fazlasının doğduğu ilk beş gün içerisinde hayatını kaybettiğini söylerken, yüksek gelirli ülkelerde ölüm oranı yüzde 10’un altına düşüyor. Raporda Türkiye, Ekvador, Sri Lanka gibi ülkelerin yeni doğan bebeklerde ölüm oranını hesaplarken prematüre bebekleri ve solunum yetmezliği, enfeksiyon gibi nedenlerden ölen bebeklerin oranından ayırdıkları belirtiliyor.

Haberin Devamı