Gazete Vatan Logo

1 yıldan az kıdemi olanlar da yıllık izne çıkabilir!

Çalışanlar, iş yerlerinde 1 seneyi doldurmadan da yıllık izne çıkma hakları olup olmadığını merak ediyor. İşte 1 yıldan az kıdemi olanların da yıllık izne çıkabilmesinin detayları!

1 yıldan az kıdemi olanlar da yıllık izne çıkabilir!

Tüm çalışanlar, yıllık izne çıkacakları günü iple çekiyor. Ancak aynı iş yerinde bir seneyi doldurmamış olanların yasaya göre böyle bir hakkı yok. Peki çalışanlar bu durumda yine de yıllık izin alabilirler mi?

1 SENE DOLMADAN YILLIK İZNE NASIL ÇIKILIR?

Yıllık ücretli izin uygulamalarına ilişkin esaslar, 4857 sayılı İş Kanununun 53 ila 61’inci maddeleri ve uygulamanın detaylarını açıklayan yönetmelik ile belirlenmektedir. Yasal düzenleye göre yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için, aynı işverene bağlı çalışma süresinin deneme süresi de dahil olmak üzere en az 1 yıl olması gerekmektedir.

Ancak çalışanlar avans izin kullanabilir. Henüz aynı iş yerinde 1 yıllık kıdemi olmayan çalışan, önümüzdeki sene hak edeceği izinden düşülmek üzere ilk senesinde işverenden yıllık izin talep edebilir. İşverenin de uygun görmesi durumunda ileride kazanacağı haktan düşülmek üzere çalışana izin verilir. Eğer çalışan yıllık izin hakkı elde edemeden işten ayrılırsa, işverenin ona avans olarak verdiği günleri ücretinden kesme hakkı bulunmamaktadır.

Haberin Devamı